MENU
klinika

Ja si ta dalloni

Cilat janë simptomat e psikozës dhe si mund të trajtohen?

29.03.2023 - 12:21

Psikoza është një kombinim i simptomave që rezulton në një marrëdhënie të dëmtuar me realitetin. Mund të jetë një simptomë e çrregullimeve serioze të shëndetit mendor. Njerëzit që janë duke përjetuar psikozë mund të kenë ose halucinacione ose deluzione.

Halucinacionet janë përvoja shqisore që ndodhin në mungesë të një stimuli aktual. Për shembull, një person që ka një halucinacion dëgjimor mund të dëgjojë nënën e tij duke i bërtitur kur ajo nuk është afër. Ose dikush që ka një halucinacion vizual mund të shohë diçka, si një person përballë tij, i cili në fakt nuk është aty.

Personi që përjeton psikozë mund të ketë gjithashtu mendime që janë në kundërshtim me provat aktuale. Këto mendime njihen si deluzione. Disa njerëz me psikozë mund të përjetojnë gjithashtu humbje të motivimit dhe tërheqje sociale.

Këto përvoja mund të jenë të frikshme. Ata gjithashtu mund të bëjnë që njerëzit që po përjetojnë psikozë të lëndojnë veten ose të tjerët.

Është e rëndësishme të merrni menjëherë ndihmë mjekësore nëse ju ose dikush tjetër po përjeton simptoma të psikozës.

Njohja e simptomave të psikozës

Ka shenja paralajmëruese që mund të shfaqen përpara se të zhvillohet psikoza. Këto mund të përfshijnë:

 • një rënie e papritur e performancës së punës ose në shkollë
 • vështirësi për të menduar qartë
 • vështirësi në përqendrim
 • ndjenja paranojake ose dyshuese për të tjerët
 • largimi nga miqtë dhe të dashurit
 • një fluks ndjenjash të çuditshme
 • një mosinteresim për kujdesin personal
 • vështirësi në ndarjen e realitetit nga jorealiteti
 • vështirësi në komunikim

Nëse dikush po përjeton një episod psikoze, simptomat kryesore përfshijnë:

 • halucinacione
 • iluzionet
 • sjellje e çorganizuar (sjellje që duket se nuk ka kuptim, ose që është impulsive)
 • simptoma negative (nuk ka emocione, mungesë interesi për aktivitetet e pëlqyera më parë, një pamje e parregulluar, etj.)
 • catatonia (një pamje “e ngrirë”)

Trajtimi i psikozës

Trajtimi i psikozës mund të përfshijë një kombinim të medikamenteve dhe terapisë. Shumica e njerëzve do të përjetojnë një përmirësim në simptomat e tyre me trajtim.

Qetësim i shpejtë

Ndonjëherë njerëzit që përjetojnë psikozë mund të shqetësohen dhe të rrezikojnë të lëndojnë veten ose të tjerët. Në këto raste mund të jetë e nevojshme qetësimi i shpejtë i tyre.

Kjo metodë quhet thjesht qetësim i shpejtë. Një mjek ose personeli përgjigjes i urgjencës do të administrojë një injeksion me veprim të shpejtë ose ilaç të lëngshëm për të relaksuar shpejt personin.

Mjekimi

Simptomat e psikozës mund të menaxhohen me medikamente të quajtura antipsikotikë. Ato zvogëlojnë halucinacionet dhe iluzionet dhe i ndihmojnë njerëzit të mendojnë më qartë. Lloji i antipsikotikëve që mjeku përshkruan do të varet nga simptomat.

Në shumë raste, njerëzit duhet të marrin vetëm antipsikotikë për një kohë të shkurtër derisa simptomat e tyre të jenë më të menaxhueshme. Të tjerëve mund t’u duhet t’i marrin ato më afatgjatë.

Terapia konjitive e sjelljes

Terapia konjitive e sjelljes (CBT) është një lloj terapie për shëndetin mendor. Qëllimi i saj është të ndryshojë të menduarit dhe sjelljet. CBT përfshin takime të rregullta me një këshilltar të shëndetit mendor.

CBT është treguar të jetë efektive për të ndihmuar njerëzit të menaxhojnë më mirë kushtet e tyre të shëndetit mendor.

Shpesh është më e dobishme për simptomat e psikozës që mjekimet nuk i adresojnë plotësisht.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ç’duhet të dini…

Çfarë është Psikoza Depresive?