MENU
klinika

Çfarë mund të mësojmë prej tyre

Pse njerëzit në Finlandë janë më të lumturit?

27.03.2023 - 11:21

Vendet nordike janë gjithmonë fituese kur bëhet fjalë për garën e lumturisë. Finlanda zuri vendin e parë për të gjashtin vit radhazi në 2023, e ndjekur nga Danimarka dhe Islanda. Por pse janë kaq të lumtur?

Së pari, le të flasim për paratë

Po, vendet nordike janë të gjitha relativisht të pasura dhe të lumtura, por jo të gjitha kombet relativisht të pasura janë të lumtura si nordikët. Singapori, një nga më të pasurit në botë, ndodhet në vendin e 25-të, ndërsa Arabia Saudite, e shtata më e pasura në botë, në vendin e 26-të.

Faktori i vetëm i parasë që duhet të shqyrtohet është se vendet nordike janë të njohura për nivele të ulëta të pabarazisë në të ardhura, por studiuesit nuk kanë vërtetuar se në të vërtetë lidhet me kënaqësinë e lartë të jetës.

Duhet të jetë gjenetike, atëherë?

Edhe nëse përgjigja për këtë pyetje do të ishte një po, kjo do të pikturonte vetëm rreth një të tretën e figurës.

Shkenca na ka thënë prej vitesh se gjenetika luan një rol në shpjegimin e kënaqësisë së njerëzve me jetën e tyre.

Megjithatë, studimet na tregojnë se 60 deri në 70 për qind e ndryshimit në lumturinë mes njerëzve shkaktohet nga faktorë mjedisorë, kështu që vetëm 30 deri në 40 për qind e mbetur i atribuohet gjenetikës.

A është për shkak se ata janë homogjenisht të lumtur?

Vendet nordike renditen të gjitha lart në barazi, që do të thotë se pabarazia e lumturisë është praktikisht inekzistente. Shumica e popullatës së tyre e konsiderojnë veten të lumtur.

Cilësia e institucioneve qeveritare dhe bujaria e shtetit social

Të dhënat tregojnë se njerëzit janë më të kënaqur me jetën e tyre në vendet ku ka cilësi institucionale.

Institucionet qeveritare cilësore janë të suksesshme në uljen e niveleve të pabarazisë dhe kjo i bën njerëzit të lumtur sepse mendojnë se mund t’u besojnë institucioneve të tyre publike.

Besimi është jashtëzakonisht i rëndësishëm

Hulumtimet tregojnë se sa më të larta të jenë nivelet e besimit brenda një vendi, aq më të lumtur janë qytetarët e tij.

Një eksperiment në 2022 testoi ndershmërinë e qytetarëve duke hedhur 192 kuleta në 16 qytete në mbarë botën. Në Helsinki, 11 nga 12 kuletat iu kthyen pronarit.

Finlandezët priren t’i besojnë njëri-tjetrit dhe të vlerësojnë ndershmërinë. Nëse harroni laptopin tuaj në një bibliotekë ose keni humbur telefonin në tren, mund të jeni mjaft të sigurt se do ta merrni atë.

Moti nuk ka shumë ndikim në lumturinë tuaj të përgjithshme

Temperatura mesatare vjetore më e ngrohtë në Finlandën jugperëndimore është 6,5 °C.

Është e vërtetë që dimrat nordikë janë të gjatë, të errët dhe të ftohtë, dhe shumica prej nesh i lidhin temperaturat më të ngrohta dhe ditët e ndritshme me diell me lumturinë. Por gjetjet sugjerojnë ndryshe.

Njerëzit përshtaten me motin, që do të thotë se shiu i dendur, stuhitë e borës dhe temperaturat nën zero zakonisht nuk ndikojnë në kënaqësinë e jetës së atyre që janë mësuar të jetojnë në ato rrethana.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Në krye të listës për të tretin vit radhazi!

Si ёshtё tё jetosh nё Finlandё, vendin mё tё lumtur nё botё