MENU
klinika

Njerëzit me diabet duhet të kenë shumë kujdes

Sa duhet të jetë sheqeri në gjak pasi keni ngrënë?

17.03.2023 - 12:02

Ushqimet dhe pijet që konsumoni mund të bëjnë që nivelet tuaja të glukozës të rriten shpejt ose gradualisht. Njerëzit me diabet duhet të mashtrojnë këto luhatje së bashku me shumë çështje të tjera, duke përfshirë sasinë e insulinës që mund të kenë nevojë për ushqim dhe pije.

Por të dish saktësisht se çfarë konsiderohet “normale” për nivelet e glukozës mund të jetë e ndërlikuar, duke pasur parasysh udhëzimet e ndryshme klinike dhe se si kaq shumë nga menaxhimi i diabetit – dhe kujdesi shëndetësor në përgjithësi – është individualizuar. Kjo do të thotë se ajo që është një qëllim i rekomanduar i glukozës ose diapazoni i synuar për një person, mund të mos jetë i njëjtë për dikë tjetër.

Sa duhet të jetë sheqeri në gjak pasi keni ngrënë?

E njohur si glukoza pas ngrënies, sheqeri në gjak pasi filloni të hani dhe pini janë një masë e rëndësishme në shëndetin tuaj të përgjithshëm – veçanërisht nëse jetoni me ndonjë lloj diabeti.

Për shkak se ushqimi rrit sheqerin në gjak, shumica e udhëzimeve përqendrohen në nivelin më të lartë të glukozës dhe jo në gamën e plotë që shihet shpesh përpara se të hahet ndonjë gjë.

Në mënyrë tipike, 2 orë pasi të keni mbaruar së ngrëni, sheqeri në gjak duhet të kthehet në “normale”. Edhe pse, përsëri, në varësi të asaj që hani dhe pini dhe sa dozë insuline, ky efekt pas ngrënies mund të ndryshojë në mënyrë dramatike.

Gama e glukozës pas ngrënies mund të ndryshojë për fëmijët dhe adoleshentët, si dhe për të rriturit e moshuar me diabet që mund të jetojnë me nivele më të larta të glukozës për shkak të shqetësimeve të sigurisë si rënia (më e zakonshme tek të rriturit e moshuar me diabet që përjetojnë hipoglicemi).

Në vitet e fundit, shumica e organizatave mjekësore dhe diabetit kanë inkurajuar qëllime të personalizuara, të individualizuara që mund të ndryshojnë bazuar në shumë faktorë, përveç ushqimit që hani. Ata faktorë të tjerë mund të përfshijnë:

  • mosha
  • lloj diabeti
  • sasia e insulinës që merrni
  • sa ushtrime bëni
  • komplikime ose gjendje të tjera shëndetësore që mund të keni
  • medikamente të tjera që merrni

Është më mirë të diskutoni me mjekun për diabetin për çdo qëllim specifik ose diapazon të synuar që mund të keni, pas ngrënies ose në kohë të tjera. Kjo është vetëm një pjesë e tablosë në menaxhimin e diabetit dhe shëndetit tuaj në përgjithësi, duke përfshirë aspektin mendor të gjurmimit të sheqerit në gjak.

Mbani mend se sheqernat në gjak janë vetëm pika të dhënash. Ato nuk ju përcaktojnë dhe nuk tregojnë nëse jeni ” mirë” apo ” keq” në menaxhimin e diabetit ose kujdesin shëndetësor në përgjithësi.

Si ndikon ushqimi në sheqerin në gjak?

Trupi zbërthen çdo gjë që hani dhe pini, duke e thithur atë në trup dhe duke i kthyer pjesët e saj në sheqer dhe energji për t’u përdorur nga trupi.

Ushqimet që kanë atë që njihet si një indeks të lartë glicemik (buka e bardhë, ushqimet me sheqer dhe niseshte) treten shpejt dhe mund të shkaktojnë një rritje të shpejtë të sheqerit në gjak. Ushqimet me një indeks më të ulët glicemik dhe ato me yndyrna dhe proteina, treten më ngadalë dhe çojnë në një rritje më graduale të niveleve të sheqerit në gjak.

Kjo është arsyeja pse sheqeri në gjak do të rritet shpejt nëse hani karamele ose pini një filxhan lëng portokalli, krahasuar me kur hani një fetë pica ose me gjalpë kikiriku.

Tek njerëzit me diabet, trupi nuk prodhon ose përdor insulinën siç duhet në mënyrë që të rregullojnë natyrshëm nivelet e sheqerit në gjak. Kjo është arsyeja pse nivelet e tyre të glukozës mund të jenë shumë më të larta, krahasuar me dikë pa diabet, trupi i të cilit prodhon natyrshëm insulinë për ushqimet dhe pijet që konsumojnë në mënyrë që të mbajë të rregulluar nivelet e glukozës.