MENU
klinika

Ja pse ekspertët janë të paqartë

A konsiderohet Parkinson një sëmundje autoimune?

25.05.2023 - 08:40

Sëmundja Parkinson PD është një çrregullim neurologjik ku qelizat nervore në tru dëmtohen ose fillojnë të vdesin. Ndërsa shkaku i PD është i panjohur, ka prova që sistemi imunitar mund të jetë i përfshirë.

Çfarë është një sëmundje autoimune?

Sëmundjet autoimune ndodhin kur sistemi imunitar sulmon gabimisht indet e shëndetshme. Kjo mund të shkaktojë inflamacion dhe dëmtim të indeve në zonat e prekura të trupit.

Ka shumë lloje të ndryshme të sëmundjeve autoimune. Disa me të cilat mund të jeni njohur përfshijnë:

  • lupus
  • artrit rheumatoid
  • psoriasis
  • diabeti i tipit 1
  • sklerozë të shumëfishtë

A konsiderohet sëmundja e Parkinsonit një sëmundje autoimune?

Shkaku i saktë i PD është i panjohur dhe aktualisht nuk konsiderohet një sëmundje autoimune. Ndërsa ka disa prova që faktorët imunitarë mund të lidhen me PD, nuk ka asnjë provë deri më tani që këta faktorë imunitarë në fakt shkaktojnë PD.

Një studim i vitit 2017 zbuloi se PD mund të ketë faktorë gjenetikë të përbashkët me disa sëmundje autoimune si diabeti, koliti ulceroz, artriti reumatoid dhe të tjera.

Studimet sugjerojnë se pjesë të ndryshme të sistemit imunitar mund të luajnë një rol në PD, të tilla si:

*Mikroglia

Mikroglia janë qeliza që ndihmojnë në kontrollin e zhvillimit, riparimin e lëndimeve dhe ruajtjen e rrjeteve nervore në tru. Kur ato janë të shëndetshme, këto qeliza kontribuojnë në përgjigjet imune dhe riparimin e indeve në sistemin nervor qendror. Por kur ato dëmtohen, studiuesit mendojnë se mund të përfshihen në kushte autoimune.

Këto qeliza janë gjetur në një numër të madh në pjesë të trurit të individëve me PD. Një rishikim i vitit 2022 vë në dukje se mikroglia ka qenë prej kohësh e njohur si e lidhur me PD dhe rritjen e inflamacionit në tru.

*Qelizat  T

Në PD, grumbuj të proteinave jonormale alfa-sinukleinë grumbullohen në tru. Këto struktura quhen trupa Leëy dhe mendohet se kontribuojnë në një farë mënyre në vdekjen e qelizave nervore që ndodh në PD.

Një studim i vitit 2017 zbuloi se qelizat T (një lloj qelize imune që gjendet në gjak) të njerëzve me PD mund të njohin dhe të bëjnë një përgjigje imune ndaj proteinës alfa-sinukleinë.

Për më tepër, hulumtimi i vitit 2020 duke përdorur gjak nga njerëzit me PD zbuloi se aktiviteti i qelizave T kundër alfa-sinukleinës ishte më i lartë në kohën pak pas një diagnoze të PD para se të zvogëlohej ndërsa PD përparonte. Në një individ, qelizat T reaktive mund të zbulohen 10 vjet përpara fillimit dhe diagnozës së tyre të PD.

Një studim i vitit 2022 krahasoi shprehjen e gjeneve në qelizat T të njerëzve të shëndetshëm dhe njerëzve me PD. Ai zbuloi se qelizat T reaktive alfa-sinukleinë te njerëzit me PD kishin një rritje të shprehjes së gjeneve të lidhura me inflamacionin dhe stresin oksidativ.

*Autoantitrupat

Autoantitrupat janë antitrupa të prodhuar nga trupi që më pas sulmojnë indet dhe qeliza e trupit- në vend që të sulmojnë qelizat e jashtme pushtuese siç bëjnë antitrupat tipikë. Studiuesit kanë gjetur një numër të shtuar të autoantitrupave në gjak dhe lëngun cerebrospinal të njerëzve që kanë PD.

Është ende e paqartë nëse këto autoantitrupa janë rezultat i të pasurit PD ose ndihmojnë në shkaktimin e PD. Studiuesit kanë gjetur se nivelet e disa llojeve të autoantitrupave tek njerëzit me PD të butë ose të moderuar kanë qenë të lidhura me aktivitetin e sëmundjes tek ata njerëz.

Rëndësia e paqartë

Nuk kuptohet nëse këto ndryshime në sistemin imunitar janë shkaktar i PD ose nëse ato ndodhin gjatë ose pasi këto qeliza të sistemit imunitar janë dëmtuar.

Ky është një dallim i rëndësishëm pasi sëmundjet autoimune trajtohen me medikamente që shtypin sistemin imunitar dhe aktualisht nuk ka asnjë provë që këto lloje trajtimesh do të ndihmonin njerëzit me PD.

Aktualisht janë duke u zhvilluar provat klinike që hetojnë efektivitetin e imunosupresionit si një trajtim për Parkinson.

A është sëmundja e Parkinsonit një çrregullim neurodegjenerativ?

PD është një çrregullim neurogjenerues. Çrregullimet neurogjenerative ndodhin si pasojë e dëmtimit gradual të sistemit nervor. Këto çrregullime ndikojnë në funksione të tilla si lëvizja, të menduarit dhe sjellja.

Shembuj të çrregullimeve të tjera neurodegjenerative përfshijnë:

sëmundja e Alzheimerit

Sëmundja e Huntingtonit

skleroza anësore amiotrofike (ALS), e njohur shpesh si sëmundja e Lou Gehrig

Nuk ka kurë për PD. Ndërsa trajtimi mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave, PD është progresive, që do të thotë se përkeqësohet me kalimin e kohës.

Çdo person me PD është i ndryshëm. Për shkak të kësaj, nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se si PD mund të përparojë në një nivel individual.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja çfarë duhet të kemi kujdes!

A është plakja e trurit e trashëgueshme