MENU
klinika

Ja çfarë ka zbuluar studimi i fundit

Lodhja dhe stresi rrisin shanset për aritmi

05.05.2023 - 15:49

Ndjeheni të lodhur, edhe pse akoma skeni bërë atë që duhet gjatë ditës?

Kini kujdes nga lodhja , veçanërisht pasi një studim i ri zbulon se mund të rrisë rrezikun për rrahjen e parregullt të zemrës të njohur si fibrilacion atrial  (A-fib).

“A-fib” – i lidhur shumë me shanse më të larta për sulmin në zemër dhe goditje në tru – është forma më e zakonshme e aritmisë së zemrës. “Rraskapitja jetësore shoqërohet me rritjen e inflamacionit dhe aktivizimin e shtuar të reagimit fiziologjik të trupit,” shpjegoi autori i studimit Parveen Garg, nga Universiteti i Kalifornisë Jugore, Los Angeles. “Kur këto dy gjëra nxiten në mënyrë kronike, ato mund të sjellin efekte serioze dhe të dëmshme në indin e zemrës, të cilat më pas përfundimisht mund të çojnë në zhvillimin e kësaj aritmie”, shpjegoi ai.

Në studim, grupi i Garg anketoi më shumë se 11,000 njerëz nëse kishin ose jo simptoma të lodhjes dhe më pas i ndoqën për gati 25 vjet. Tejlodhja “zakonisht shkaktohet nga stresi i zgjatur dhe i thellë në punë ose shtëpi”, tha Garg. Ekipi i tij publikoi gjetjet e tij më 13 janar në Revistën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese. Tejlodhja  “ndryshon nga depresioni, i cili karakterizohet nga disponimi i ulët, faji dhe vetëbesimi i dobët,” tha Garg në një njoftim për lajme.

aritmi

Ndërsa studimi i ri nuk mund të vërtetonte shkak-pasojë, zbuloi se njerëzit me nivelet më të larta të lodhjes  kishin një shans 20% më të lartë të zhvillimit të a-fibrës gjatë periudhës vijuese, krahasuar me ata me pak ose aspak dobësi. Studimi nuk gjeti ndonjë lidhje midis a-fib dhe një numri të çështjeve të tjera psikologjike, të tilla si zemërimi, përdorimi i antidepresivëve ose mbështetja e dobët sociale. “Gjetjet për zemërimin dhe mbështetjen sociale janë në përputhje me hulumtimet paraprake, por dy studime të mëparshme gjetën një lidhje të konsiderueshme midis përdorimit të antidepresivëve dhe një rreziku të rritur të fibrilacionit atrial,” vuri në dukje Garg. “Është e qartë, duhet të punoni akoma më shumë.”

Por kur bëhet fjalë për ndikimin e lodhjes në shëndetin e zemrës, gjetjet “përcaktojnë më tej dëmin që mund të shkaktohet tek njerëzit që vuajnë nga rraskapitja që shkon pa kontroll”, shtoi ai. Dy specialistë të zemrës që nuk ishin të lidhur me studimin u pajtuan. “Ekziston një marrëdhënie e fortë mendje-zemër,” tha Dr. Satjit Bhusri, një kardiolog në Spitalin Lenox Hill në New York City. “Kur mendja është nën stres, zemra do t’i përgjigjet, qoftë me një ritëm të përshtatshëm të zemrës, qoftë me një anormal, përkatësisht fibrilacion atrial”.

Dr Marcin Koëalski drejton elektrofiziologjinë kardiake në Spitalin Universitar të Staten Island, gjithashtu në New York City. Ai beson se “mjekët dhe pacientët duhet të jenë më të vetëdijshëm për stresin si një faktor kontribues në aritmitë kardiake”, dhe pacientët e stresuar duhet të këshillohen që t’i ndihmojnë ata të shmangin lodhjen.

“Shpresojmë, studimet e ardhshme mund të tregojnë se ulja e stresit mund të çojë në uljen e aritmisë kardiake,” tha Kowalski.