MENU
klinika

Pasojat

Mushkëritë i bën ‘copash’, po ja çfarë i bën duhani mëlçisë!

26.05.2023 - 09:28

Edhe pse pirja e duhanit lidhet kryesisht me efektet e tij në shëndetin e mushkërive, kjo nuk është mënyra e vetme që mund të dëmtojë shëndetin. Pirja e duhanit mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj në shumë mënyra. Një mënyrë përfshin shëndetin e mëlçisë.

Cigaret përmbajnë toksina që mund të shkaktojnë dhëmbëza të përhershme të mëlçisë, të njohura si cirrozë. Përveç kësaj, pirja e duhanit mund të çojë në depozita të nikotinës, të cilat mund të shkaktojnë një grumbullim të lipideve në mëlçi.

Ky grumbullim i lipideve mund të rezultojë në një gjendje të mëlçisë të quajtur sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD).

Si ndikon pirja e duhanit në shëndetin e mëlçisë?

Pirja e duhanit mund të ndikojë negativisht në të gjithë trupin duke dëmtuar shëndetin në mënyra të shumta. Një mënyrë mund të përfshijë dhëmbëzat e mëlçisë. Pirja e duhanit rrit rrezikun e sëmundjeve të mëlçisë, të tilla si NAFLD dhe cirroza, kryesisht sepse rrit numrin e toksinave në trup. Funksioni i mëlçisë përfshin përpunimin e toksinave.

Kur pini cigare, mëlçia mund të marrë një ngarkesë të shtuar të punës. Kjo mund të çojë në toksicitet të mëlçisë dhe një gjendje të quajtur stres oksidativ që ndodh kur qelizat e mëlçisë përjetojnë ekspozim ndaj toksinave të quajtura radikale të lira.

Me kalimin e kohës, kjo mund të bllokojë rrjedhën e gjakut në mëlçi, duke çuar në dhëmbëza të mëlçisë dhe trashje të indeve të mëlçisë. Dhimbjet e rënda dhe trashja e mëlçisë quhen cirrozë.

Si ta pastroni mëlçinë pas pirjes së duhanit?

Ka shumë metoda të njohura për pastrimin ose “detoksifikimin” e mëlçisë. Por këto produkte dhe udhëzues zakonisht nuk janë të nevojshëm.

Nëse në përgjithësi është e shëndetshme, mëlçia mund të shërohet dhe pastrohet. Mjetet juridike natyrale zakonisht nuk mund të zhbëjnë dhëmbëzat e mëlçisë, kështu që asnjë pilulë, lëngje ose produkte të tjera nuk mund ta kthejnë atë. Në vend të kësaj, të lini mëlçinë të rigjenerohet dhe të kthehet në nivelin e saj tipik të funksionimit.

Disa suplemente dhe përbërës në planet e zakonshme të detoksifikimit kanë përfitime të përgjithshme për shëndetin e mëlçisë. Ato përfshijnë suplemente të tilla si gjembaku i qumështit dhe shafrani i Indisë.

Pirja e duhanit mund të ndikojë negativisht në të gjithë trupin, duke përfshirë mëlçinë. Toksinat në cigare mund të shkaktojnë dhëmbëza të mëlçisë. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë akumulimin e lipideve në mëlçinë, duke shkaktuar NALFD.

Pirja e duhanit gjithashtu lidhet me kancerin e mëlçisë. Shumë nga toksinat në cigare janë kancerogjene të njohura, dhe disa nga ato kancerogjene mund të dëmtojnë mëlçinë.

Lënia e duhanit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të mëlçisë dhe kancerit të mëlçisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN