MENU
klinika

Mos e neglizhoni!

Pas heqjes së fshikëzës, kjo procedurë është e rëndësishme

18.05.2023 - 13:00

Cfarë është kirurgjia e devijimit të urinës për kancerin e fshikëzës?

Kirurgjia e devijimit të urinës krijon një mënyrë të re që urina të dalë nga trupi juaj pas heqjes së fshikëzës. Ekzistojnë tre opsione të ndryshme kirurgjikale për diversionin urinar. Dy prej tyre ju japin kontroll kur urinoni.

Kanceri invaziv i fshikëzës, i cili është kur kanceri ka pushtuar muskujt e murit të fshikëzës, shpesh trajtohet me një cistektomi radikale. Kjo përfshin heqjen e të gjithë fshikëzës.

Individëve të cilëve u është hequr fshikëza do të duhet të kenë një mënyrë që urina të largohet nga trupi i tyre. Lloji i operacionit që e realizon këtë quhet kirurgjia e devijimit urinar.

Kirurgjia e devijimit të urinës është një lloj operacioni që krijon një mënyrë që urina të largohet nga trupi juaj. Bëhet pas operacionit për të hequr fshikëzën.

Kirurgjia e devijimit urinar kategorizohet si inkontinent ose kontinent:

Diversioni i urinës i papërmbajtur (inkontinent): Ky lloj operacioni eliminon kontrollin kur urinoni. Urina kalon vazhdimisht nga një hapje që është bërë në bark, e quajtur stoma, dhe në një qese grumbullimi jashtë trupit.

Devijimi urinar i përmbajtur (kontinent): Ky lloj operacioni ju jep njëfarë kontrolli se kur urinoni. Kirurgu krijon një qese brenda trupit për të mbajtur urinën. Më pas mund ta kulloni këtë qese në intervale të rregullta ndërsa mbushet.

Në përgjithësi, tre lloje të devijimit urinar përdoren pas cistektomisë radikale për kancerin e fshikëzës. Këto janë:

  • devijimi i kanalit ileal (diversion urinar inkontinent)
  • neofshikëz (diversion urinar kontinent)
  • devijimi i lëkurës së kontinentit (diversioni urinar kontinent)

Çfarë është devijimi i kanalit ileal?

Diversioni i kanalit ileal është një lloj devijimi urinar i papërmbajtur. Në një diversion ileal, një kirurg heq një pjesë prej të zorrëve të holla.

Zorra do të rilidhet dhe pjesa e hequr do të ngjitet me ureterët, tubat që normalisht lëvizin urinën nga veshkat në fshikëzë. Ky quhet kanal ileal.

Urina mund të rrjedhë nga veshkat, përmes ureterëve dhe në kanalin ileal. Një skaj i kanalit ileal është i lidhur me lëkurën e një stome në bark.

Një stoma është një hapje artificiale e bërë në një organ, veçanërisht një në sipërfaqen e trupit që çon në zorrë.

Urina derdhet përmes stomës dhe në një qese grumbullimi jashtë trupit.

Çfarë është një neofshikëz?

Një neofshikëz është një lloj devijimi urinar i përmbajtur. Një kirurg do të përdorë një pjesë të zorrëve të holla për të krijuar një fshikëz të re, të quajtur neofshikëz. Uretrat më pas do të lidhen me fshikëzën neobligare në mënyrë që urina të mund të rrjedhë në të.

Fundi i fshikëzës neobligative është ngjitur në uretrën. Kjo do të thotë se ky lloj i devijimit urinar ju lejon të largoni urinën siç do të kishit bërë përpara cistektomisë.

Është e rëndësishme të theksohet se ju nuk do të keni nevojë për të urinuar kur fshikëza neobligore është plot. Kjo do të thotë që do t’ju duhet të urinoni në një orar për të parandaluar rrjedhjen e urinës. Ju gjithashtu mund të keni nevojë të vendosni një kateter për të ndihmuar që urina të rrjedhë.

Çfarë është devijimi i lëkurës i përmbajtur?

Devijimi i lëkurës i përmbajtur është një lloj tjetër i devijimit urinar kontinent. Një qese është bërë nga një copë indi, zakonisht nga zorrët, dhe është ngjitur në ureterët. Valvulat ndihmojnë në parandalimin e kthimit të urinës në veshka.

Ka disa mënyra për të krijuar një qese për devijimin e lëkurës së përmbajtur. Ndryshimi është në llojin e indit që përdoret për të bërë qeskën. Shpesh, përdoret indi nga zorra e hollë ose e trashë.

Pavarësisht nga metoda e përdorur, skaji tjetër i qeses është ngjitur në një stome. Në vend që të lejohet që urina të rrjedhë vazhdimisht përmes stomës dhe në një qese grumbullimi, vendoset një valvul njëkahëshe në stoma.

Kjo valvul lejon që urina të ruhet në qesen e sapo krijuar. Mund ta kulloni periodikisht gjatë gjithë ditës duke vendosur një kateter në valvul. Ju nuk do të keni një qese grumbullimi jashtë trupit si në devijimin e kanalit ileal.

Këto tre lloje të procedurave të devijimit të urinës që mund të kryhen pas cistektomisë radikale. Dy prej tyre ju lejojnë të kontrolloni kur urinoni ndërsa tjetra jo.

Çdo lloj i devijimit urinar ka të mirat dhe të këqijat e veta. Për më tepër, disa lloje të devijimit të urinës mund të mos rekomandohen për ju bazuar në faktorë individualë.

Sigurohuni që të keni një bisedë të detajuar me mjekun në lidhje me opsionet për devijimin e urinës dhe atë që mund të jetë një përshtatje e mirë për ju.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mund të duhet edhe ndërhyrje kirurgjikale për të...

Çfarë është obstruksioni i qafës së fshikëzës?