MENU
klinika

400,000 të rinj votojnë për herë të parë

Zgjedhjet në Greqi, regjistrohen rreth 9.8 milionë persona

20.05.2023 - 15:19

Më pak se 24 orë kanë mbetur nga nisja e votimit për zgjedhjet kombëtare të 21 majit në Greqi.

Gjithçka është gati në 21.529 qendrat e votimit ku janë regjistruar rreth 9.8 milionë votues, të cilët janë ftuar të votojnë për zgjedhjen e deputetëve të parlamentit grek. Nga këta, afërsisht 400,000 janë votues të rinj dhe pothuajse 22,000 janë aktualisht duke ushtruar të drejtën e tyre për të votuar jashtë vendit.

Vendvotimet do të hapen në orën 7 të mëngjesit dhe do të mbyllen në orën 19:00.

Të drejtë vote kanë qytetarët që mbushin 17 vjeç brenda vitit 2023 dhe janë regjistruar në listat zgjedhore të bashkive.

Bazuar në Kushtetutë dhe legjislacionin zgjedhor, ushtrimi i të drejtës së votës është i detyrueshëm. Përjashtohen nga detyrimi ata mbi 70 vjeç, ata që do të jenë jashtë vendit ditën e votimit, ata që nuk mund të lëvizin për arsye shëndetësore dhe zgjedhësit që janë regjistruar në listat e posaçme zgjedhore.

Gjithashtu, shtetasit grekë, të burgosur dhe që nuk u është hequr e drejta e votës, votojnë në seksionin elektoral të dyqanit ku janë të ndaluar, në bazë të listave të veçanta zgjedhore, në të cilat janë regjistruar për këtë qëllim.

Jo shtetasit votojnë në vendbanimin e tyre, me kusht që të kenë dorëzuar kërkesën përkatëse deri më 28 shkurt 2023 dhe të jenë përfshirë në lista të veçanta zgjedhore.

Numri maksimal i kryqeve të preferencës që zgjedhësit mund të shënojnë në favor të kandidatëve është në përpjesëtim me numrin e deputetëve të zgjedhur nga zona përkatëse.

Katër të vdekur dhe pesë të zhdukur brenda pak ditëve

Çfarë po ndodh me turistët në Greqi?!

"Duhen ndaluar ndërtimet e shfrenuara për të mbrojtur natyrën"

Turizmi po dëmton Greqinë!

Furtunë në qeverinë greke!

Mitsotakis ndryshon katër ministra

Temperaturat arrijnë 44 gradë

Greqia “mbytet” nga i nxehti afrikan