Si tretet proteina?
Proteina është një nga substancat më të rëndësishme në trup. Muskujt, flokët, sytë, organet dhe shumë hormone dhe enzima përbëhen kryesisht nga proteina. Gjithashtu ndihmon në riparimin dhe mirëmbajtjen e indeve të trupit.
Megjithatë, jo të gjitha proteinat krijohen të barabarta, dhe ka gjëra që mund të bëni për të ndihmuar trupin t’i përdorë ato në mënyrë më efikase.
Proteina është një lëndë ushqyese shumë e madhe që përbëhet nga substanca më të vogla të quajtura aminoacide. Ka 20 aminoacide, por trupi mund të prodhojë vetëm 11 prej tyre. Nëntë të tjerat quhen aminoacide thelbësore dhe ju mund t’i merrni ato vetëm përmes dietës.
Burimet e proteinave me cilësi të lartë, si mishi, peshku, vezët dhe produktet e qumështit, përmbajnë të nëntë aminoacidet thelbësore. Këto quhen gjithashtu proteina të plota.
Burime të tjera proteinash, të tilla si arrat, fasulet dhe farat, përmbajnë vetëm disa aminoacide thelbësore. Megjithatë, ju mund të kombinoni disa nga këto burime proteinash, të tilla si orizi dhe fasulet, për të krijuar një proteinë të plotë që përmban të nëntë aminoacidet thelbësore.
Roli i enzimave
Tretja e proteinave fillon kur filloni të përtypni për herë të parë. Ekzistojnë dy enzima në pështymë të quajtura amilazë dhe lipazë. Ato kryesisht shpërbëjnë karbohidratet dhe yndyrnat.
Sapo një burim proteine arrin në stomak, acidi klorhidrik dhe enzimat e quajtura proteaza e zbërthejnë atë në zinxhirë më të vegjël të aminoacideve. Aminoacidet bashkohen së bashku nga peptide, të cilat thyhen nga proteazat.
Nga stomaku, këto zinxhirë më të vegjël të aminoacideve lëvizin në zorrën e hollë. Ndërsa kjo ndodh, pankreasi lëshon enzima dhe një tampon bikarbonat që redukton aciditetin e ushqimit të tretur.
Ky reduktim lejon që më shumë enzima të punojnë në zbërthimin e mëtejshëm të zinxhirëve të aminoacideve në aminoacide individuale.
Disa enzima të zakonshme të përfshira në këtë fazë përfshijnë:
- tripsinën
- kimotripsina
- karboksipeptidaza
Si përthithet proteina?
Thithja e proteinave ndodh edhe në zorrën e hollë, e cila përmban mikrovila. Këto janë struktura të vogla, të ngjashme me gishtin, që rrisin sipërfaqen absorbuese të zorrëve. Kjo lejon përthithjen maksimale të aminoacideve dhe lëndëve të tjera ushqyese.
Pasi të jenë përthithur, aminoacidet lëshohen në qarkullimin e gjakut, i cili i çon ato në qelizat në pjesë të tjera të trupit, në mënyrë që ata të fillojnë të riparojnë indet dhe të ndërtojnë muskuj.
Zakonet që duhen ndjekur
Përveç zgjedhjes së burimeve të duhura të proteinave, ju gjithashtu mund të adoptoni disa zakone për të ndihmuar të përfitoni sa më shumë nga ushqimi që hani. Kjo perfshin:
- duke ngrënë rregullisht gjatë gjithë ditës
- duke përtypur tërësisht ushqimin
- reduktimin e stresit
- shmangia e ushtrimeve intensive menjëherë pas një vakti
- duke kufizuar konsumin e alkoolit
- menaxhimin e çdo gjendjeje themelore që ndikon në tretje, si diabeti ose sëmundja e mëlçisë
- duke marrë probiotikë, si B. coagulans 30, të cilat mund të përmirësojnë përthithjen e proteinave
- duke ngrënë proteina gjatë gjithë ditës, dhe jo të gjitha menjëherë
- duke ndjekur një rutinë të rregullt ushtrimesh
Proteina është një lëndë ushqyese jetike për pothuajse çdo pjesë të trupit. Ajo tretet në gojë, stomakun dhe zorrën e hollë përpara se të lëshohet në gjak si aminoacide individuale.
Ju mund të maksimizoni lëndët ushqyese që merrni nga burimet e proteinave duke ngrënë proteina të plota dhe duke adoptuar disa zakone, të tilla si përtypja tërësisht përpara se të gëlltitet.