Nga Asako Miyashita/ Jam rritur në Japoni, ku më kanë mësuar që në moshë të re të mendoj për ushqimin si ilaç.
Japonia është shtëpia e disa prej njerëzve më jetëgjatë në botë: Tani ka 90,526 njëqindvjeçarë , ose njerëz të moshës 100 vjeç e lart.
Si një nutricioniste që ndjek një dietë tradicionale japoneze, këtu janë pesë ushqime që hamë unë dhe familja ime çdo ditë për të qëndruar të shëndetshëm dhe për të jetuar më gjatë:
1. Patate të ëmbla japoneze
Ato janë të pasura me karbohidrate të shëndetshme dhe antocianina, një grup antioksidantësh që gjenden në perimet e kuqe dhe vjollcë që përmbajnë veti kundër plakjes.
Studimet kanë treguar gjithashtu se ato mund të ndihmojnë në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
2. Supë Miso
Probiotikët, bakteret e gjalla ose majaja në ushqimet e fermentuara mund të ndihmojnë në balancimin e shëndetit të zorrëve dhe në rritjen e sistemit imunitar.
3. Rrepka daikon
Perimet me rrënjë janë të njohura në gatimin japonez dhe ofrojnë një mori përfitimesh unike shëndetësore.
Rrepkat Daikon dihet se ndihmojnë në parandalimin e ftohjes dhe forcojnë sistemin imunitar.
4. Alga deti
Alga deti është e pasur me minerale të rëndësishme si hekuri, kalciumi, folati dhe magnezi.
Ngrënia e tij çdo ditë ndihmon në shtimin e fibrave në dietën time. Marrja adekuate e fibrave është shoqëruar me uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës , goditjes në tru , hipertensionit dhe diabetit të tipit 2 .
5. Peshku
Unë gjithmonë përfshij disa proteina në dietën time të përditshme, veçanërisht peshk të yndyrshëm si salmoni dhe toni. Yndyrnat omega-3 në peshk mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut , uljen e triglicerideve dhe lehtësimin e inflamacionit.