MENU
klinika

Analiza nga "CNN"

AI ‘po pushon’ nga puna në industrinë që e krijoi atë!

05.07.2023 - 12:17

Shumë prej tyre kanë ngritur alarme për potencialin që inteligjenca artificiale të zhvendosë vendet e punës në vitet në vijim, por tashmë po shkakton trazira në një industri ku punëtorët dikur dukeshin të pathyeshëm: teknologjinë.

Një numër i vogël por në rritje i firmave të teknologjisë kanë përmendur AI si një arsye për pushimin nga puna të punëtorëve dhe rimendimin e punësimeve të reja në muajt e fundit, ndërsa Silicon Valley garon për t’u përshtatur me përparimet e shpejta në teknologjinë që po zhvillohet në oborrin e saj.

Chegg, një kompani e teknologjisë arsimore, zbuloi në një dosje rregullatore muajin e kaluar se po shkurtonte 4% të fuqisë së saj punëtore, ose rreth 80 punonjës, “për të pozicionuar më mirë Kompaninë për të ekzekutuar kundër strategjisë së saj të AI dhe për të krijuar vlerë afatgjatë dhe të qëndrueshme për studentët dhe investitorët e saj.”

Drejtori i Përgjithshëm i IBM, Arvind Krishna, tha në një intervistë me Bloomberg në maj se kompania pret të ndalojë punësimin për rolet që mendon se mund të zëvendësohen me AI në vitet e ardhshme. (Megjithatë, në një intervistë të mëvonshme me Barrons, Krishna tha se ai ndjeu se komentet e tij të mëparshme ishin marrë jashtë kontekstit dhe theksoi se “AI do të krijojë më shumë vende pune sesa heq.”)

Dhe në fund të prillit, shërbimi i ruajtjes së skedarëve Dropbox tha se po shkurtonte rreth 16% të fuqisë së tij punëtore, ose rreth 500 njerëz, duke përmendur gjithashtu AI.

Në raportin e saj më të fundit të pushimeve nga puna, firma e punësimit Challenger, Grey & Christmas tha se 3,900 njerëz u pushuan nga puna në maj për shkak të inteligjencës artificiale, duke shënuar herën e parë që bën shkurtime të vendeve të punës bazuar në këtë faktor. Të gjitha këto shkurtime ndodhën në sektorin e teknologjisë, sipas firmës.

Me këto lëvizje, Silicon Valley jo vetëm që mund të jetë drejtuese në zhvillimin e AI, por gjithashtu ofron një vështrim të hershëm se si bizneset mund të përshtaten me ato mjete. Në vend që t’i bëjnë të gjitha grupet e aftësive të vjetruara brenda natës, siç mund të frikësohen disa, ndikimi më i menjëhershëm i një prodhimi të ri të mjeteve të AI duket se po i detyron kompanitë të zhvendosin burimet për të përfituar më mirë nga teknologjia – dhe duke vendosur një premium për punëtorët me ekspertizë të AI .

“Gjatë muajve të fundit, AI ka kapur imagjinatën kolektive të botës, duke zgjeruar tregun e mundshëm për gjeneratën tonë të ardhshme të produkteve të fuqizuara nga AI më shpejt sesa mund të kishte parashikuar secili prej nesh,” shkroi CEO i Dropbox Drew Houston në një shënim për stafin duke njoftuar. shkurtimet e vendeve të punës. “Faza jonë e ardhshme e rritjes kërkon një përzierje të ndryshme të grupeve të aftësive, veçanërisht në AI dhe zhvillimin e produktit në fazën e hershme.”

Në përgjigje të një kërkese për koment se si po zhvillohet riorganizimi i tij rreth AI, Dropbox drejtoi CNN në faqen e tij të karrierës, ku aktualisht po punëson për role të shumta të fokusuara në “Iniciativat e reja të AI”.

Dan Wang, një profesor në Columbia Business School, i tha CNN se AI “do të bëjë që organizatat të ristrukturohen”, por gjithashtu nuk e sheh atë të funksionojë si makina që zëvendësojnë njerëzit ende.

“Inteligjenca artificiale, me sa shoh unë, nuk zëvendëson domosdoshmërisht njerëzit, por përkundrazi rrit punën e njerëzve,” tha Wang. “Unë mendoj se lloji i konkurrencës për të cilën ne të gjithë duhet të mendojmë më shumë është se specialistët njerëzorë do të zëvendësohen nga specialistë njerëzorë që mund të përfitojnë nga mjetet e AI.”

Përralla e dy Silicon Valleys
Pushimet teknologjike të drejtuara nga AI vijnë në mes të shkurtimeve më të gjera në industri. Shumë kompani të teknologjisë janë përshtatur me një mjedis të pasigurt ekonomik dhe në rënie të niveleve të kërkesës për shërbime dixhitale më shumë se tre vjet pas pandemisë.

Rreth 212,294 punëtorë në industrinë e teknologjisë janë pushuar nga puna vetëm në vitin 2023, sipas të dhënave të gjurmuara nga Layoffs.fyi, duke tejkaluar tashmë 164,709 të regjistruar në 2022.

Por në hijen e atyre pushimeve masive nga puna, industria e teknologjisë është kapur gjithashtu nga një zjarr i AI dhe ka investuar shumë në talentin dhe teknologjinë e AI.

Në janar, vetëm disa ditë pasi Microsoft njoftoi planet për të pushuar nga puna 10,000 punonjës si pjesë e masave më të gjera të uljes së kostove, kompania konfirmoi gjithashtu se po bënte një investim “miliarda dollarësh” në OpenAI, kompania pas ChatGPT. Dhe në mars, në të njëjtën letër drejtuar stafit, Mark Zuckerberg, që përdori për të njoftuar planet për të pushuar nga puna 10,000 punëtorë të tjerë (pas shkurtimit të 11,000 pozicioneve nëntorin e kaluar), CEO i Meta përshkroi gjithashtu planet për të investuar shumë në AI.

Edhe inxhinierët e softuerit në Silicon Valley, të cilët dikur dukeshin në mënyrë unike në kërkesë, tani duket se janë në rrezik të humbasin punën e tyre, ose të humbasin fitimet e pagave për ata me më shumë ekspertizë AI.

Roger Lee, një themelues startup i cili ka ndjekur pushimet nga puna në industrinë e teknologjisë përmes faqes së tij të internetit Layoffs.fyi, gjithashtu drejton Comprehensive.io, i cili shqyrton listat e vendeve të punës dhe të dhënat e kompensimit në rreth 3,000 kompani të teknologjisë.

Lee i tha CNN se një analizë e fundit e të dhënave nga Comprehensive.io tregon se paga mesatare për një inxhinier të lartë softueri i specializuar në inteligjencën artificiale ose mësimin e makinerive është 12% më e lartë se për ata që nuk janë të specializuar në atë fushë, një pikë të dhënash që ai e quan “Premiumi i AI”. Paga mesatare për një inxhinier të lartë softuerësh i specializuar në AI ose mësimin e makinerive është rritur gjithashtu me rreth 4% që nga fillimi i vitit, ndërsa paga mesatare për inxhinierët e vjetër të softuerit në tërësi ka mbetur e pandryshuar, tha ai.

Lee vuri në dukje Dropbox si një shembull të një kompanie që ofron paga dukshëm të larta për rolet e AI, duke përmendur një listë të pagave bazë prej 276,300 deri në 373,800 dollarë për një rol të Inxhinierit Kryesor të Mësimit të Makinerisë. (Për krahasim, të dhënat e Comprehensive.io vendosin pagën mesatare aktuale për një inxhinier të lartë softuerësh në 171,895 dollarë.)

Ata që kërkojnë të lulëzojnë në industrinë e teknologjisë dhe më gjerë mund të kenë nevojë të përmirësojnë aftësitë e tyre të AI.

Wang, profesor në Columbia Business School, i tha CNN se duke filluar nga semestri i kaluar pranvere, ai filloi t’u kërkonte studentëve të tij që të njiheshin me prodhimin e ri të mjeteve gjeneruese të AI në treg. “Ai lloj ekspozimi mendoj se është absolutisht kritik për të vendosur veten për sukses dhe pasi të diplomohen,” tha Wang.

Nuk është se të gjithë duhet të bëhen specialistë të AI, shtoi Wang, por përkundrazi që punëtorët duhet të dinë të përdorin mjetet e AI për t’u bërë më efikas në çdo gjë që bëjnë.

“Ky është vendi ku lloji i një fushe beteje për talentin po ndryshon me të vërtetë,” tha Wang, “pasi diferencimi në aspektin e talentit vjen nga mënyrat kreative dhe efektive për të integruar AI në detyrat e përditshme”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “CNN