MENU
klinika

Njeriu që parashikoi luftën në Ukrainë

“Ja kush qëndron pas rebelimit të Prigozhin kundër Putini”

08.07.2023 - 09:30

Juri Felstinski, një historian, autor dhe ekspert i njohur për Rusinë, i cili njihet dhe si njeriu që parashikoi luftën në Ukrainë tha për Sky News se ai beson se Vladimir Putin është ende në pushtet, sepse atij i lejohet ta bëjë këtë nga Shërbimi Federal i Sigurisë i Federatës Ruse (FSB).

Sipas tij, FSB qëndron në fakt pas tentativës për rebelim të Wagneritëve dhe Yevgeny Prigozhin gëzon mbështetjen e tyre. “Si mendoni, pse Prigoginës nuk i ndodhi asgjë? Që nga përpjekja për grusht shteti muajin e kaluar, nuk ka pasur asnjë konfrontim të ashpër me kreun e Wagner”, tha Felstinski.

Ai iu referua edhe fatit të familjes Wagner, i cili, vështirë të besohet, është ende i paqartë. “Mendoj se do të ishte një lajm i mirë për të gjithë ne nëse vagneritët nuk do të shkonin në Minsk, pasi atëherë mund të shqetësoheshim me të drejtë se njëri prej tyre do të përpiqej të merrte kontrollin e armëve bërthamore ruse të vendosura në atë vend.

Prandaj, është më mirë që familja Wagner të qëndrojë në Rusi, beson Felstinski”, tha ai. Ajo që është në të vërtetë më interesante në deklaratat e Dr. FelStinskit për Sky News është këndvështrimi i tij për vetë rebelimin. Ai beson se Prigozhin duhet të ketë pasur “mbështetje të madhe”, dhe e vetmja organizatë që mund t’i kishte dhënë ishte FSB.

“Kini kujdes, Putin akuzoi Prigozhin për një deklaratë, dhe njerëzit zakonisht dënohen për këtë. Wagnerians e tij rrëzuan gjashtë helikopterë rusë dhe një avion. Është shumë e çuditshme që asgjë nuk i ka ndodhur ende. Duket se Putini nuk mund ta dënojë atë, beson Felstinski.

Ai tha gjithashtu se nuk është e qartë se sa pushtet arriti të mbajë Putin dy javë pas përpjekjes së dështuar të rebelimit, por ai sigurisht beson se “ky nuk është më i njëjti Putin që kemi parë të gjithë për vite me radhë”.