MENU
klinika

Ja ç'duhet të bëni në kështu rastesh

A ndikon skolioza tek frymëmarrja?

25.08.2023 - 18:37

Skolioza është një gjendje e shtyllës kurrizore. Kjo bën që shpina të përkulet dhe të marrë formë S ose C. Kjo mund të çojë në simptoma të tilla si dhimbje dhe vështirësi në lëvizje. Mund të ngjesh gjithashtu kafazin e kraharorit, duke rezultuar në probleme me frymëmarrjen. Në mënyrë tipike, kjo ndodh vetëm me skoliozë të rëndë.

Ky artikull shqyrton se si skolioza mund të ndikojë në frymëmarrjen tuaj dhe çfarë mund të bëni për të trajtuar këtë ndërlikim.

Si ndikon skolioza në frymëmarrje?

Kurbat e skoliozës mund të ndodhin kudo përgjatë shtyllës kurrizore. Skolioza ka më shumë gjasa të ndikojë në funksionin e mushkërive kur kurba ndodh në pjesët e sipërme dhe të mesme të shtyllës kurrizore. Dhe kurba e shtyllës kurrizore duhet të jetë mjaft e fortë për të ushtruar presion mbi kafazin e kraharorit, duke e bërë të vështirë zgjerimin dhe tkurrjen e mushkërive.

Ky ndërlikim zakonisht ndodh kur skolioza e rëndë nuk trajtohet. Ka më shumë gjasa t’u ndodhë të rriturve me skoliozë sesa fëmijëve me skoliozë.

Njerëzit me funksion të mushkërive që është prekur nga skolioza mund të vërejnë simptoma të tilla si:

  • frymëmarrje të cekët
  • ndjenja e pamundësisë për të marrë frymë
  • vështirësi për të marrë frymë thellë ose të ngadaltë

Këto simptoma mund të jenë veçanërisht të dukshme kur jeni duke ushtruar ose duke i tendosur mushkëritë.

Për disa njerëz, vështirësitë në frymëmarrje mund të jenë të dukshme dhe të vështira për t’u menaxhuar. Për të tjerët, mund të jetë e lehtë dhe të mos ndërhyjë në jetën e përditshme. Ashpërsia varet nga personi dhe skolioza e tij specifike. Jo të gjithë me të njëjtin kënd do të kenë të njëjtën përvojë dhe të njëjtat simptoma të lidhura me frymëmarrjen.

Çfarë mund të bëni për të përmirësuar frymëmarrjen me skoliozë?

Nëse keni skoliozë dhe keni vështirësi në frymëmarrje, shkoni te mjeku. Ata ka të ngjarë të kenë sugjerime dhe trajtime për të ndihmuar me frymëmarrjen.

Plani më i mirë për ju do të varet nga ashpërsia e problemeve të frymëmarrjes dhe nga çfarë tjetër po bëni për të trajtuar skoliozën.

Opsionet e mundshme të trajtimit mund të përfshijnë:

Lënia e duhanit: Nëse pini duhan, lënia e duhanit është një ndryshim shumë i rekomanduar i stilit të jetesës për këdo me skoliozë dhe është një hap edhe më i rëndësishëm për njerëzit që kanë vështirësi në frymëmarrje.

Ushtrime me ndikim të ulët: Mjeku mund të rekomandojë që të filloni të përfshini disa ushtrime me ndikim të ulët, të tilla si noti, në rutinën tuaj, pasi këto mund të përmirësojnë qëndrimin dhe frymëmarrjen.

Mbajtja e një peshe të moderuar: Arritja dhe mbajtja e një peshe të moderuar mund t’ju ndihmojë të përmirësoni qëndrimin dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e presionit në kafazin e kraharorit.

Terapia fizike: Ju mund të merrni pjesë në seancat e terapisë fizike për të përmirësuar qëndrimin, kontrollin e frymëmarrjes, ekuilibrin, gamën e lëvizjes dhe më shumë. E gjithë kjo mund të çojë në frymëmarrje më të mirë dhe një përmirësim të përgjithshëm të simptomave të skoliozës.

Joga. Marrja e klasave të rregullta të jogës mund t’ju ndihmojë të përmirësoni ekuilibrin, qëndrimin dhe gamën e lëvizjes dhe mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes.

Mbështetja: Mbajtësit për shtyllën kurrizore mund të ndihmojnë në mbështetjen e shtyllës kurrizore dhe kafazit të kraharorit, duke e bërë frymëmarrjen më të lehtë. Ju mund t’i vishni ato çdo ditë, ose vetëm gjatë aktiviteteve specifike.

Kirurgji për stabilizimin e shtyllës kurrizore. Nëse trajtimet e tjera nuk funksionojnë, operacioni ndonjëherë është alternativa më e mirë e trajtimit. Kirurgji për të stabilizuar shtyllën kurrizore, për të reduktuar presionin në kafaz të kraharorit dhe për të rivendosur funksionin e mushkërive.

Kur skolioza prek mushkëritë, mund të shkaktojë simptoma të tilla si frymëmarrje e cekët dhe vështirësi në marrjen e frymës dhe frymëmarrje të thellë.

Trajtimi për vështirësitë e frymëmarrjes të shkaktuara nga skolioza varet nga ashpërsia e simptomave dhe plani i përgjithshëm i trajtimit të skoliozës, por mund të përfshijë ndryshime në stilin e jetës, terapi fizike ose kirurgji. Trajtimi mund të ndihmojë njerëzit me skoliozë të bëjnë jetë të plotë dhe aktive.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet e deformimit të rrezikshëm

Ç’ është skolioza dhe si trajtohet?