MENU
klinika

Ja çfarë ndikimi ka

A përkeqësohet skolioza me moshën?

18.08.2023 - 13:42

Skolioza është një gjendje që zhvillohet kur shpina përkulet në një mënyrë atipike. Kjo është zakonisht për shkak të një problemi kongjenital që ka filluar para se të lindni ose nga ndryshimet degjenerative që kanë ndodhur gjatë gjithë jetës tuaj.

Skolioza e fëmijërisë e cila është e rëndë shpesh trajtohet me mbajtëse dhe ndonjëherë edhe kirurgji. Rastet e lehta mund të përparojnë me kalimin e moshës. Skolioza që fillon më vonë në jetë gjithashtu mund të përkeqësohet me kalimin e kohës.

Çfarë ndikimi ka mosha në skoliozën?

Skolioza e fëmijërisë mund të përkeqësohet me kalimin e moshës, kryesisht sepse kockat zhvillohen me shpejtësi në faza të tilla si adoleshenca. Njerëzit shpesh marrin një diagnozë të skoliozës në fëmijëri ose në adoleshencë, zakonisht në moshën 10-15 vjeç.

Edhe nëse një mjek diagnostikon skoliozën kur jeni në moshë të re, ai zakonisht do të shikojë përparimin e gjendjes, duke marrë rregullisht rreze X dhe matje të lakimit. Terapia fizike mund të ndihmojë, por në raste të rënda, ka të ngjarë të keni nevojë për një mbajtëse për të ndihmuar në drejtimin e shtyllës kurrizore ose kirurgji për të korrigjuar lakimin.

Në moshën madhore, skolioza mund të zhvillohet pa ndonjë arsye të dukshme me kalimin e kohës ose të ndodhë si rezultat i ndryshimeve degjenerative. Disa kërkime sugjerojnë se në 40% të të rriturve që zhvillojnë skoliozë, lakimi përkeqësohet me kalimin e kohës, por shumica përjetojnë vetëm një përparim të lehtë.

Cilat janë simptomat e skoliozës?

Shpina luan një rol të madh në mbështetjen e organeve tuaja vitale, në strehimin e sistemit nervor dhe në ruajtjen e ekuilibrit dhe qëndrimit tuaj të përgjithshëm.

Skolioza tek fëmijët ndonjëherë vërehet fillimisht nga pamja e pabarabartë e shpatullave dhe ijeve.

Ndërsa lakimi përparon, trupi mund të marrë një anim të dukshëm dhe simptoma të tjera mund të zhvillohen nëse lakimi ngjesh ose zhvendos organet vitale si mushkëritë.

Tek të rriturit, simptoma e parë e skoliozës është zakonisht dhimbja e shpinës. Kjo dhimbje më së shpeshti prek pjesën e poshtme të shpinës, por ngjeshja e palcës kurrizore mund të shkaktojë gjithashtu mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose dhimbje në krahë dhe këmbë.

Çfarë e bën skoliozën të përkeqësohet?

Skolioza që lihet e patrajtuar mund të përkeqësohet me kalimin e kohës.

Graviteti, aktivitetet e përditshme dhe rritja normale e rritjes mund të kontribuojnë. Disa shtrirje që zgjasin ose shtrembërojnë shtyllën kurrizore, duke përfshirë ato që mund të bëni në gjimnastikë, mund të përkeqësojnë përparimin e skoliozës.

Ju mund të diskutoni me një profesionist të kujdesit shëndetësor çdo sport ose aktivitet në të cilin merrni pjesë.

Si mund ta di nëse skolioza ime po përkeqësohet?

Në fëmijëri dhe në vitet e adoleshencës, kur rritja ndodh shpejt, mjeku mund të dëshirojë të kontrollojë për përparimin e lakimit çdo 4-6 muaj – veçanërisht gjatë pubertetit. Tek të rriturit, mjekët zakonisht kontrollojnë përparimin e lakimit një herë në 5 vjet, përveç nëse simptomat përkeqësohen papritur.

Mjeku do të përdorë rreze X, teste të tjera imazherike dhe një matje të quajtur Metoda Cobb për të vlerësuar lakimin e shtyllës kurrizore në gradë.

Trajtimi mund të bazohet vetëm në simptoma, por zakonisht rekomandohet kur sasia e lakimit i afrohet 10-30 gradë. Një lakim prej 40 gradë ose më shumë konsiderohet i rëndësishëm dhe kirurgjia shpesh është e nevojshme.

A mund të përmirësohet skolioza me rritjen e moshës?

Skolioza që trajtohet në fëmijëri ose adoleshencë me mbajtëse dhe terapi të tjera mund të përmirësohet. Korrigjimi kirurgjik i skoliozës është zakonisht i përhershëm pasi shufrat e implantuara stabilizojnë shtyllën kurrizore për ta parandaluar atë të lakohet përsëri.

Megjithatë, tek të rriturit, konsumimi dhe këputja me kalimin e kohës luan një rol të madh në përparimin e lakimit dhe skolioza shpesh përkeqësohet me kalimin e kohës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaqet e deformimit të rrezikshëm

Ç’ është skolioza dhe si trajtohet?