MENU
klinika

Ylli Pata

Pse BE riktheu Luigi Soreca-n në Tiranë?!

17.08.2023 - 20:31

Ka pasur një zhvillim mjaft të rëndësishëm diplomatiko-politik, i cili nuk po merr realisht peshën që duhet. Edhe pse është një zhvillim i rëndësishëm, nuk ka pasur një vëmendje të veçantë për vendimin e Komisionit Europian për Shqipërinë. BE ka rikthyer në Shqipëri italianin Luigi Soreca si ambasador, pas largimit të Christiane Hohmann, e cila është rikthyer në shërbimin deiplomatik gjerman.

Rikthimi i zotit Soreca është një zhvillim shumë dimensional, që meriton një diskutim politik.Soreca u rikthye në Tiranë vërtetë përkohësisht por u rikthye pas një sulmi, ku largimi i tij u pa si një fitore. BE ka dashur të sjellë një mesazh pikërisht ndaj kontestatorëve të Soreca-s, të cilët realisht nuk se kanë pasur ndonjë argument bindës kundër tij.

Thjesht narrativa ka pasur si logjikë mbështetjen e fortë të ambasadorit ndaj reformës në drejtësi dhe përkatësisht SPAK. BE ka bërë të ditur se ardha e Soreca vjen për arsye të organizimit të samitit të Berlinit që zhvillohet në Tiranë. E që rë realisht ka një logjikë objektive, pasi edhe në rastin e samitit të dhjetorit 2022, ishte ambasada e BE në Tiranë që u mor me detajet teknike të samitit të liderëve të BE-së që për herë të parë u mblodhën në Tiranë.

Ndaj nuk duket se ka lidhje të domosdoshme me një organizim. Rikthimi i Soreca duket më shuë politik, për të treguar se BE vijon të përfaqësohet nga një symbol të luftësanti-mafia në epopenë e SPAK kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Ndërkaq, ka edhe një logjikë politike nacionale, por që më shumë është simbolike me prokuror Soreca. Njeriu që përkrahu reformën në drejtësi që në minutat e para, u shantazhua, u sulmua dhe kur u rrit në gradë, u tha që u shkarkua. Po që erdhi sërish çfarë do të thonë? Soreca sipas të gjitha gjasave ka ardhur të përmbushë një mision të rëndësishëm antikorrupsion të BE.

Ai vetë ka qenë një bashkëpunëtor i Giovani Falcones e gjashat janë që të jetë prezent në zhvillime të rëndësishmë antikorrupsion në Tiranë. Por edhe për të përballuar sulmet që po i vijnë SPAK edhe nga anëtarë të BE-së si Greqia. Po duket se nuk është kjo misioni i Soreca-s, është shumë më i fortë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN