MENU
klinika

Ja shenjat që shfaq

A është artriti psoriatik një sëmundje autoimune?

30.09.2023 - 08:40

Artriti psoriatik është një gjendje progresive, inflamatore që prek nyjet dhe zonat e trupit ku indi lidhor takohet me kockën.

Për shkak se artriti psoriatik është i lidhur me funksionin e sistemit imunitar, ai shpesh quhet një sëmundje autoimune.

Megjithatë, ekzistojnë dallime delikate midis asaj që e bën një gjendje autoimune kundrejt një gjendje të ndërmjetësuar nga imuniteti. Artriti psoriatik mund të bjerë më shumë në kategorinë e ndërmjetësuar nga imuniteti sesa autoimun.

A është artriti psoriatik një sëmundje autoimune?

Artriti psoriatik shpesh etiketohet si një sëmundje autoimune, por mund të përshkruhet më së miri si një sëmundje e ndërmjetësuar nga imuniteti me karakteristika autoimune.

Sëmundjet autoimune ndodhin kur sistemi imunitar i trupit sulmon gabimisht indet e shëndetshme, duke shkaktuar drejtpërdrejt dëmtim, inflamacion dhe degjenerim qelizor.

Artriti reumatoid është një shembull i një gjendjeje artritike që konsiderohet autoimune. Në artritin reumatoid, sistemi imunitar synon rreshtimin e nyjeve, i quajtur gjithashtu sinovium.

Sëmundjet e ndërmjetësuara nga imuniteti janë të ngjashme me kushtet autoimune. Ato gjithashtu shkaktohen nga një përgjigje imune jonormale që çon në inflamacion, por ato nuk përfshijnë domosdoshmërisht një sulm të drejtpërdrejtë kundër indeve të shëndetshme.

Në kushtet e ndërmjetësuara nga imuniteti, mosfunksionimi i sistemit imunitar shkakton një gjendje inflamacioni që ka efekte indirekte në zona të caktuara të trupit, siç janë nyjet.

Sipas hulumtimit nga 2021, artriti psoriatik ka veti autoimune dhe auto-inflamatore, por më së miri përshkruhet si i ndërmjetësuar nga imuniteti.

Në vend të një sulmi të drejtpërdrejtë imunitar në indet e shëndetshme, artriti psoriatik duket se ka mekanizma komplekse gjenetike dhe mjedisore që shkaktojnë ndryshime në sistemin imunitar. Këto ndryshime të sistemit imunitar më pas krijojnë një gjendje inflamacioni që prek lëkurën dhe nyjet.

Shkaqet dhe simptomat e artritit psoriatik

Shkaqet e sakta të artritit psoriatik nuk janë të qarta. Gjenetika dhe faktorët mjedisorë – si duhani, obeziteti dhe trauma – mendohet se luajnë një rol në mosfunksionimin e sistemit imunitar, duke çuar në artrit psoriatik.

Simptomat e artritit psoriatik përfshijnë:

  • lodhje
  • ënjtje dhe ndjeshmëri mbi tendinat
  • inflamacion i kyçeve, pulsim, ngurtësi dhe dhimbje
  • ngurtësi në mëngjes
  • zvogëlimi i diapazonit të lëvizjes
  • dhimbje dhe skuqje të syrit
  • gropa e thonjve ose ndarja nga shtrati i thonjve
  • sëmundje inflamatore të zorrëve
  • ënjtje të gishtave ose këmbëve
  • njolla me luspa, të përflakura të lëkurës

Trajtimi dhe menaxhimi i artritit psoriatik

Trajtimi për artritin psoriatik varet nga ashpërsia e simptomave tuaja dhe sa negativisht ndikojnë ato në jetën tuaj të përditshme.

Në raste të lehta, medikamentet anti-inflamatore pa recetë (OTC) dhe injeksionet kortikosteroide mund të ndihmojnë në lehtësimin e inflamacionit dhe menaxhimin e shqetësimit.

Nëse jetoni me artrit psoriatik të moderuar deri në të rëndë, mjeku mund të përshkruajë modifikues të përgjigjes biologjike, medikamente që prishin sinjalet specifike në sistemin imunitar.

Ju gjithashtu mund të përfitoni nga ilaçet anti-reumatike modifikuese të sëmundjes, medikamente që krijojnë shtypjen e imunitetit në të gjithë trupin, siç është metotreksati.

Mund të rekomandohen gjithashtu ndryshime në stilin e jetës, si lënia e duhanit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Disa këshilla, përveç regjimit ushqimor!

100 lloje artriti/ Çfarë të hani për ta parandaluar?