MENU
klinika

Kujdes me ushqimin!

A mund të hanë gratë shtatzëna mish rosash?

13.09.2023 - 12:47

Mund të keni dëgjuar gjëra të ndryshme rreth ngrënies së rosës gjatë shtatzënisë. Stigma rreth saj sugjeron që gratë shtatzëna mund të ndjehen të lodhura kur hanë rosë. Megjithatë, rosa është shumë ushqyese për gratë shtatzëna. Ofron përfitime të shumta ushqyese.

Gratë shtatzëna shpesh pyesin nëse rosa është e sigurt gjatë shtatzënisë, jo vetëm sepse është shpezë, por sepse ajo vjen në shumë forma të ndryshme.

Rosa është e sigurt gjatë shtatzënisë nëse është plotësisht e gatuar, dhe jo e pa gatuar ose mesatare. Kur jeni shtatzënë, këto duhet të shmangen. Vezët e rosës janë të sigurta në shtatzëni nëse janë gatuar plotësisht, me një të verdhë të fortë.

Rosa është e sigurt për gratë shtatzëna për t’u ngrënë nëse është gatuar plotësisht. Por çfarë do të thotë në të vërtetë “i gatuar plotësisht”? Këtu është një shpjegim i prerjeve të ndryshme të rosës dhe çfarë duhet të keni kujdes.

Gjoksi i rosës gjatë shtatzënisë

Me gjoksin e rosës ose biftekët e rosës, duhet të jeni pak më të kujdesshëm gjatë shtatzënisë pasi gjoksi i rosës zakonisht shërbehet në pjekje mesatare (ajo që francezët e quajnë roze). Fatkeqësisht, rosa rozë nuk është e përshtatshme për gratë shtatzëna.

Kjo është për shkak të rrezikut të baktereve të tilla si salmonela ose, më shpesh, campylobacter. Të dy vriten nga nxehtësia – pra gatimi i plotë.

FDA këshillon që nëse jeni shtatzënë, duhet ta trajtoni rosën në të njëjtën mënyrë si pulën dhe ta gatuani deri në fund. Kjo do të thotë se duhet të arrijë një temperaturë të brendshme prej 165F (74c). Për krahasim, rosa “rozë” – siç shërbehet zakonisht – zakonisht gatuhet vetëm në rreth 125F / 52c.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?