MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Energjia e rinovueshme ka kosto të fshehura

21.09.2023 - 13:06

Rëndësi ka kur prodhohet energjia elektrike. Një fuçi naftë mund të jetë një fuçi nafte, pavarësisht nëse pompohet në mesditë ose në mesnatë, por një megavat orë (mwh) energji elektrike vlen shumë më pak kur jeni duke fjetur sesa në mes të ditës ose, në të vërtetë, gjatë momentet kur të gjithë vendosin të ziejnë kazanin. Vështirësia e mbushjes së energjisë elektrike në shishe e bën ekonominë e saj të pazakontë: nuk është vetëm një çështje “sa” por edhe “kur”.

Në të njëjtën kohë, nëse ka një gjë që të gjithë e dinë për energjinë e rinovueshme, është se ajo po bëhet më e lirë. Çdo vit, apo kështu thotë historia, kostot e energjisë së erës dhe diellore bien ndërsa bota përmirëson aftësinë e saj për të shfrytëzuar burimet natyrore. Në vitin 2014, kostoja e niveluar e erës në det të hapur, një masë për krahasimin e metodave të ndryshme të prodhimit të energjisë elektrike, ishte rreth 200 dollarë për mwh, sipas Administratës Amerikane të Informacionit të Energjisë (eia), një agjenci zyrtare; deri në vitin 2023 kishte rënë në 127 dollarë, duke përjashtuar subvencionet. Megjithatë industria është duke luftuar. Gjashtë guvernatorët e shteteve iu lutën Joe Biden të ndërhynte për të mbajtur gjallë prodhuesit, sipas Bloomberg, një shërbim lajmesh. Në Britani ankandi i fundit vjetor i erës në det të hapur nuk tërhoqi asnjë ofertë.

Për të kuptuar se çfarë po ndodh, merrni parasysh koston e niveluar të energjisë në më shumë detaje. Hiqni diellin dhe erën gjithashtu dhe kthehuni në një botë ku zgjedhja është gazi, qymyri ose energjia bërthamore. Këto ndryshojnë për sa i përket kostove të tyre fikse dhe variabile. Kostot e një centrali bërthamor janë kryesisht fikse: pasi të ndërtohet, është e lirë të prodhohet një njësi tjetër e energjisë elektrike. Impiantet e gazit natyror janë e kundërta: pjesa më e madhe e kostove janë karburanti, dhe si rrjedhim janë të ndryshueshme.

Një kosto e niveluar nënkupton marrjen e këtyre kostove fikse dhe të ndryshueshme gjatë jetës së impiantit dhe peshimin e tyre me numrin e pritur të vat-orëve që do të prodhojë impianti. Kjo jep një masë të krahasueshme. Sipas EIA, kostoja e niveluar e energjisë bërthamore është 91 dollarë për mwh. Gazi natyror shkon në 43 dollarë. Krahasoni atë me pritjet për çmimin e energjisë elektrike dhe duhet të keni një ide të mirë nëse një impiant i ri ia vlen apo jo.

Megjithatë, këto kosto ndryshojnë në varësi të asaj se sa shpesh një burim prodhon energji. Një central bërthamor do të jetë më i lirë nëse funksionon vazhdimisht, pasi kostot e larta fillestare do të kenë prodhuar prodhim më të madh. Gazi, me kosto të ulëta fikse dhe kosto të larta variabile, ka ekonomi më të ulët të shkallës. Qymyri qëndron diku midis të dyjave. E konsideruar thjesht për meritat financiare, përzierja optimale e energjisë është që të ketë mbulim bërthamor “ngarkesën bazë” ose nivelin minimal të kërkesës, qymyr për “ngarkesën e mesme” dhe, së fundi, gaz natyror për “ngarkesën kulmore”, kur kërkohet është më e larta. Shtoni një çmim karboni dhe qymyri do të zhvendoset nga gazi natyror, i cili është më pak i ndotur, siç ka ndodhur në Evropë gjatë dekadave të fundit.

Fatkeqësisht, kjo dinamikë është e shqetësuar nga burimet e rinovueshme, të cilat sigurojnë energji sipas motit dhe shpesh kërkojnë që pjesa tjetër e sistemit të energjisë t’i akomodojë ato. Gazi, me kostot e tij të ulëta fikse por të larta variabile, mund ta bëjë këtë lehtësisht. Bërthamore, me kosto të larta fikse dhe të ulëta të ndryshueshme, bëhet shumë më e shtrenjtë. Është e kushtueshme të ndërtosh një central bërthamor për të mbuluar vetëm orët pa erë.

Si të tilla, panelet diellore dhe turbinat me erë janë në vetvete më pak të dobishme sesa mund të duken. Nëse ata nuk mund të prodhojnë me besueshmëri energji elektrike kur është e nevojshme, atëherë kapaciteti i tyre gjenerues nuk është aq i vlefshëm sa ai i një termocentrali të rregullt. Për t’i krahasuar me të vërtetë të dyja kërkon një masë jo vetëm se sa kushton çdo megavat orë për të prodhuar, por vlerën e asaj ore të veçantë.

Në një treg të idealizuar, me çmime që përditësohen nga momenti në moment dhe gjeografikisht nga nyja në nyje në rrjet, përfitimi relativ i çdo burimi energjie do të ishte i lehtë për t’u llogaritur: do të varej nga “shkalla e kapjes”. Kjo është diferenca midis çmimit të tregut që merr një burim dhe çmimit mesatar të energjisë elektrike gjatë një periudhe. Çmimet duhet të jenë më të larta kur njerëzit duan më shumë energji elektrike, duke rritur shkallën e kapjes së burimeve që prodhojnë në atë kohë. Për fat të mirë për burimet e rinovueshme, kjo është zakonisht gjatë orëve të ditës, duke e bërë diellin të dobishëm, ose gjatë muajve të ftohtë me erë. Por ndërsa më shumë burime të rinovueshme i bashkohen rrjetit, shkalla e kapjes do të bjerë, pasi një bollëk panelesh diellore do të thotë se kur është me diell, çmimet e energjisë elektrike janë shumë të ulëta, madje edhe negative.

Merrni parasysh këto kosto, të matura nga EIA në Amerikë, dhe shumica e burimeve të rinovueshme duken më pak konkurruese: kostoja e diellit prej 23 dollarë për mwh bie nën një normë mesatare të kapjes prej 20 dollarësh për energjinë elektrike të prodhuar. Kjo është ende mjaft e mirë për të mposhtur gjithçka tjetër përveç erës në tokë, energjisë gjeotermale dhe shtimit të më shumë ruajtjes së baterive në rrjet. Era në det të hapur, në të kundërt, duket krejtësisht jokonkurruese: shkalla e kapjes së energjisë elektrike të saj është rreth 30 dollarë krahasuar me një kosto prej 100 dollarë për mwh – vetëm ato bërthamore dhe qymyri kanë raporte më të ulëta. Shtoni kostot në rritje, për shkak të normave më të larta të interesit dhe zinxhirëve të ndërprerë të furnizimit, dhe nuk është çudi që shumë ofrues të erës në det të hapur po luftojnë.

Fuqia skoceze
Shumica e tregjeve të energjisë elektrike nuk janë ideale. Çmimet nuk pasqyrojnë vlerën e vërtetë të kohës dhe vendit, që do të thotë se ato nuk janë një udhëzues i përsosur se sa shoqëria dëshiron çdo mwh energji elektrike. Shikoni Britaninë. Çmimet me shumicë të energjisë elektrike janë vendosur për blloqe gjysmë ore, që do të thotë se çmimi do të japë një ide të mirë nëse burimet e rinovueshme prodhojnë në kohë të gabuar të ditës. Por ka vetëm një çmim për të gjithë vendin. Pjesa më e madhe e erës në tokë është në Skoci, pasi Anglia deri vonë kishte një ndalim de facto për ndërtimin e fermave të tilla me erë, megjithëse më shumë kërkesa për energji elektrike është në jug të Anglisë. Mungesa e kapacitetit në rrjet për të lëvizur energjinë elektrike në jug do të thotë që menaxheri i rrjetit paguan për të fikur turbinat me erë të Skocisë, ndërsa termocentralet me gaz në Angli janë të ndezura.

Përfundimisht, rritja e kapacitetit të rrjetit për të zhvendosur dhe ruajtur energjinë elektrike do të zgjidhë probleme të tilla. Por për momentin, krahasimi i kostove me shkallën e kapjes nuk do të jepte një ide të saktë të përfitimeve relative të ndërtimit të më shumë energjisë së erës skoceze. Kostot e vërteta të energjisë së rinovueshme janë më të mëdha se sa duken.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Project Syndicate/ Çfarë roli do luajë SHBA në tregun global?

A do të bëhet Amerika Arabia Saudite e gazit natyror?

Nga Russian Today/ Çfarë do ta zëvendësojë atë?

A do të dështojë industria e naftës në Amerikë?

Deri atëherë, firmat do të duhet të ...

A do të mundet biznesi të “ecë” më lehtë në planet?


“Do paguash ujin, apo do paguash dritat"

Pensionistët të pakënaqur me bonusin e fundvitit

Sipërmarrësit ngrejnë alarmin, i bëjnë thirrje qeverinë

Rënia e euros fut në krizë fasoneritë

Paralajmërimi i Komisionit Europian

Çfarë e rrezikon ekonominë shqiptare?