MENU
klinika

Kujdes!

Pse dushi i nxehtë mund të shkaktojë marramendje?

23.09.2023 - 12:26

 

Dushet e nxehta, sauna, vaskat e nxehta dhe madje edhe një banjë e nxehtë mund të jenë relaksuese. Por nëse e gjeni veten duke u trullosur nga uji i nxehtë dhe avulli, do të merrni disa masa paraprake.

Nxehtësia mund të ndikojë tek ne në shumë mënyra. Pak nxehtësi e lehtë mund të jetë e dobishme, por nxehtësia shumë e lartë mund të jetë e rrezikshme – veçanërisht nëse keni disa kushte themelore mjekësore.

Banjat me ujë të ngrohtë ose ulja në një sauna të butë mund të kenë përfitime shëndetësore për zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut. Nxehtësia zgjeron enët e gjakut, duke lejuar që gjaku të rrjedhë më shumë dhe më lehtë në të gjithë trupin.

Por njerëzit me probleme të zemrës, neurologjike ose të qarkullimit të gjakut mund të zhvillojnë simptoma shqetësuese si marramendje nëse uji nxehet shumë.

Ekspozimi i zgjatur ndaj ujit dhe avullit – qoftë në banjë, dush, sauna apo vaskë të nxehtë – që është shumë i nxehtë mund të ndryshojë mënyrën se si funksionon trupi, duke anashkaluar çdo përfitim nga terapia me ujë të ngrohtë.

Një studim zbuloi se uji i nxehtë rrit rrahjet e zemrës me 32%, dhe sasinë e gjakut që pompon zemra me çdo rrahje me 44%.

Këto shifra mund të duken të mira, por nëse keni një gjendje ku trupi nuk është në gjendje të tolerojë ndryshime të mëdha në rrahjet e zemrës ose presionin e gjakut, mund të përjetoni marramendje apo edhe humbje të vetëdijes.

Nxehtësia gjithashtu mund të ndikojë në sistemin nervor, duke shkaktuar ndryshime në të cilat një pjesë e sistemit tuaj nervor kontrollon funksione të ndryshme. Ky ndryshim mund të çojë në keqkomunikim diku në sistemin nervor të gjerë dhe mosfunksionimet në sistemin nervor mund ta komplikojnë më tej procesin.

Njerëzit me mosfunksionim autonom në veçanti duhet të jenë të vetëdijshëm për temperaturat rreth tyre.

Meqenëse sistemi nervor autonom ndihmon në rregullimin e temperaturës së trupit, një mosfunksionim i sistemit nervor autonom mund të çojë shpejt në ndryshime të rrezikshme në temperaturën e trupit.

Çfarë ndodh nëse ju bie të fikët në dush?

Nëse keni një problem me zemrën ose qarkullimin e gjakut ose një gjendje tjetër si disautonomia, mund të keni trullosje për shkak të zgjerimit të enëve të gjakut që shkakton presion të ulët të gjakut së bashku me një rritje të rrahjeve të zemrës.

Kjo marramendje mund të përparojë në një ngjarje sinkopale ose të fikët, nëse nuk lëvizni në një vend më të freskët. Ka shumë rreziqe që lidhen me rëniet, veçanërisht në dush. Sapuni, uji dhe rubinetat shtojnë rreziqe shtesë.

Nëse jeni të prirur për marramendje gjatë dushit të nxehtë, instalimi i një kapëseje ose ndenjëseje mund t’ju ndihmojë të gjeni stabilitet përpara se të humbni vetëdijen.

A mund të parandaloni marramendjen ose të sëmureni nga një dush i nxehtë?

Nëse e dini se keni marramendje gjatë një dushi të nxehtë, mund të ndërmerrni disa hapa për të parandaluar marramendjen.

Nëse keni disautonomi, menaxhimi i gjendjes tuaj me gjëra të tilla si rritja e marrjes së lëngjeve dhe kripës mund të ndihmojë. Mos hyni në një dush të nxehtë të dehidratuar ose të lodhur, pasi kjo thjesht mund të rrisë më shumë rrezikun tuaj.

Nëse keni një problem të njohur kardiovaskular, sigurohuni që të ndiqni planin e trajtimit të zhvilluar me mjekun. Diskutoni çdo aktivitet për të shmangur, duke përfshirë dushet e nxehtë, saunat, vaskat e nxehtë dhe më shumë.