MENU
klinika

Kini kujdes!

Varësia nga alkooli/ Këtë shenjë nuk duhet ta injoroni!

23.09.2023 - 12:18

Nëse njihni dikë me çrregullim të përdorimit të alkoolit (AUD), është e natyrshme të shqetësoheni dhe të dëshironi të ndihmoni.

Megjithatë, shumë njerëz me AUD përdorin mohimin si një mekanizëm vetëmbrojtjeje. Njerëzit që përdorin mohimin nuk kanë gjasa të pranojnë se përdorin shumë alkool dhe se marrëdhënia e tyre me alkoolin është e pashëndetshme. Kjo mund të jetë shumë frustruese për miqtë dhe familjen, por ka mënyra për ta bërë më të lehtë një bisedë.

Mohimi është shpesh një mekanizëm vetëmbrojtjeje për njerëzit nën stres, pavarësisht nëse pinë shumë apo jo. Njerëzit që shfaqin mohim zakonisht e përdorin atë si një mënyrë për të shmangur përballjen me të vërtetat me të cilat ata nuk janë në gjendje të merren. Ata mund të ndiejnë emocione të fuqishme, të pakëndshme si turpi, stresi dhe frika kur mendojnë të përballen me problemin.

Njerëzit me AUD ka të ngjarë të përdorin mohimin sepse pranimi se alkooli është bërë një problem serioz mund të jetë tepër i vështirë. Shumë njerëz me AUD pinë më shumë se sa kanë ndërmend, por duan të besojnë se janë ende në kontroll të pijes së tyre. Jo të gjithë me AUD demonstrojnë mohim, por është një dukuri e zakonshme që mund t’i pengojë njerëzit të kërkojnë trajtim.

Përveç ndjenjave të turpit për pirjen, njerëzit me AUD mund të mohojnë se kanë probleme me alkoolin për shkak të:

Miqtë, anëtarët e familjes dhe situatat shoqërore që mundësojnë dhe inkurajojnë pirjen: Mund të jetë e lehtë të mohosh një problem me përdorimin e alkoolit kur edhe njerëzit përreth jush pinë ose kur njerëzit në jetën tuaj ju mundësojnë pirjen.

Mungesa e njohurive se sa alkool është i sigurt ose i shëndetshëm për të pirë: Pirja e alkoolit është normalizuar në shumë qarqe shoqërore dhe në shoqëri në përgjithësi. Mund të jetë e vështirë për njerëzit të kuptojnë se cila sasi e pirjes është e shëndetshme apo normale dhe çfarë sasie sinjalizon një marrëdhënie jo të shëndetshme me alkoolin.

Si të ndihmoni një alkoolist në mohim?

Mund të jetë e vështirë të ndihmosh dikë me AUD që mohon pirjen e tij, por ka mënyra se si mund të filloni bisedën. Është e rëndësishme të qëndroni të qetë, mbështetës dhe jo-gjykues gjatë çdo bisede dhe të mbani mend se pranimi i AUD-së mund të jetë dërrmues dhe i frikshëm.

Ju mund të ndihmoni në këto mënyra:

Bërja e pyetjeve rreth përdorimit të alkoolit: Ndonjëherë, bërja e pyetjeve të hapura për përdorimin e alkoolit të dikujt mund të jetë e dobishme. Të pyesësh se si mendojnë se mund të ketë ndikim në shëndetin, karrierën dhe jetën e tyre personale mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të filluar bisedën dhe mund të jetë hapi i parë drejt rimëkëmbjes. Është e rëndësishme që personi me AUD të udhëheqë bisedën.

Të folurit me empati: Bisedat që përfshijnë zemërim dhe akuza ka të ngjarë të dështojnë. Është më mirë t’i tregoni personit që kujdeseni dhe t’i shprehni se jeni të shqetësuar për shëndetin dhe mirëqenien e tij.

Ofrimi i burimeve mbështetëse: Mund të jetë e dobishme të keni gati informacionin e kontaktit për mbështetje profesionale përpara se të filloni një bisedë. Profesionistët e varësisë janë trajnuar për të ndihmuar njerëzit të pranojnë AUD-në e tyre.

Ju nuk mund ta detyroni dikë të lërë pijen, por mund të filloni një bisedë mbështetëse. Është një ide e mirë të bëni pyetje, të lini personin me AUD të udhëheqë bisedën dhe të shmangni gjykimet dhe akuzat. Kjo mund ta ndihmojë personin të ndihet më i qetë dhe mund t’i ndihmojë ata të pranojnë se kanë nevojë për trajtim për përdorimin e tyre të alkoolit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN