MENU
klinika

Cilat pozicione kanë kërkesën më të lartë?!

Vendet që kanë më shumë vende të lira pune

26.09.2023 - 19:35

Pavarësisht nga një rënie në shkallën e vendeve të lira të punës, ka ende shqetësime të vazhdueshme për një mungesë më të madhe të fuqisë punëtore. Tregu i punës në Europë po rimëkëmbet ose të paktën po tregon shenja rikuperimi nga pasojat e COVID, por është ende shumë larg përmbushjes së kërkesave.

Statistikat e fundit tregojnë një rënie të vendeve të lira të punës në tregun e punës, me rritje të punësimit edhe në tremujorin e dytë të vitit. Norma e vendeve të lira të punës, përqindja e totalit të vendeve të lira të punës u ul nga 2.8% në tremujorin e parë në 2.7%.

Në të njëjtën periudhë, shkalla e punësimit të grupmoshave 20-64 vjeç shënoi 75.4%, një rritje e lehtë prej 0.1 pikë përqindjeje. Kjo, megjithatë, vjen dytësore ndaj prirjes më të gjerë: shkalla e vendeve të lira të punës afatgjata të BE-së ka vazhduar të rritet çdo vit, duke dështuar të përputhet me ofertën me kërkesën.

Shkalla e vendeve të lira të punës në BE ka vazhduar të rritet që nga viti 2020, kur shumë njerëz u pushuan nga puna ose u pushuan nga puna për të ulur kostot për shkak të pandemisë. Pavarësisht rritjes së shkallës së punësimit në tremujorin e dytë, një raport i mëparshëm i Komisionit Europian tha se ekzistojnë mungesa të fuqisë punëtore dhe boshllëqe në aftësi.

Krijimi i vendeve të reja të punës dhe nevoja për të zëvendësuar punëtorët që dalin në pension po shkaktojnë “mungesa”, të cilat po pasqyrohen në këto statistika. Këto mungesa ka të ngjarë të rriten, sipas raportit, me rënien e parashikuar të popullsisë në moshë pune nga 265 milionë në 2022 në 258 milionë deri në vitin 2030.

Cili shtet ka më shumë vende të lira pune

Ndër vendet anëtare të BE-së me shifra të disponueshme për Eurostat-in, Holanda kishte shkallën më të lartë të vendeve të lira të punës në BE, me 4.7% të totalit të vendeve të punës që ende duhet të plotësohen. Bullgaria dhe Rumania, nga ana tjetër, shënuan vetëm një normë 0.8% të vendeve të lira të punës në të njëjtin tremujor.

Holanda kishte shkallën më të lartë të vendeve të lira të punës në BE në tremujorin e dytë të 2023

Ndër vendet e lira të shpallura online në të njëjtën periudhë, zhvilluesit e softuerit dhe asistentët e shitjeve ishin më të kërkuarit. Punët në reklamim, marketing dhe prodhim kishin gjithashtu një numër të konsiderueshëm vendesh të lira pune, përveç inxhinierisë dhe kërkimit e zhvillimit.

Mungesa e fuqisë punëtore në Europë po i mban vendet e lira?
Krahasuar me normat e vendeve të lira të punës në tremujorin e dytë të 2021 dhe 2022, shifra e këtij viti qëndron mes të dyjave. Shkalla e vendeve të lira të BE-së qëndroi në 2.2% në tremujorin e dytë të 2021, menjëherë pas hapjes së tregjeve kryesore. Ai arriti në 3% në tremujorin e dytë të 2022 dhe ka filluar të bjerë që atëherë.

Si krahasohet shkalla e vendeve të lira të punës me tremujorët e tjerë të dytë?
Statistikat mbarëkombëtare tregojnë luftën e kontinentit për të plotësuar pozitat, që shpesh i atribuohet mungesës së fuqisë punëtore të kualifikuar. Sipas Eurostat, më shumë se 75% e kompanive të BE-së tashmë luftojnë për të gjetur profesionistë me aftësitë e nevojshme për të plotësuar vendet e punës, duke penguar rritjen ekonomike.

Ligji i ri i imigracionit i qeverisë gjermane, i miratuar në gusht, synon të tërheqë punëtorë të kualifikuar jashtë BE-së për të luftuar mungesën brenda vendit. Qeveria daneze miratoi gjithashtu një vizë trevjeçare për studentët ndërkombëtarë që dëshirojnë të punojnë pas diplomimit të tyre për të plotësuar rolet.

Megjithatë, nga ana tjetër, rreth 27.5 milionë njerëz në fuqinë punëtore të BE-së thanë se ishin ose të papunë, të nënpunësuar, që kërkonin punë, por jo menjëherë të disponueshëm, ose ishin të disponueshëm, por nuk kërkonin punë. Kjo bëri që pak më shumë se 1 në 8 persona në BE të ekspozoheshin ndaj “plakjes” së tregut të punës, e përcaktuar nga ILO si “diferenca midis sasisë së dëshiruar të punës së punëtorëve dhe sasisë së punës së paguar në dispozicion”.

Ndrydhja e tregut të punës në BE – 2022
Shkalla e papunësisë në BE është në rënie që nga viti 2020, e shkaktuar “jo për shkak të rritjes së papunësisë, por për shkak të rritjes së numrit të njerëzve të disponueshëm për të punuar, por që nuk e kërkojnë atë”, sipas raportit të Eurostat. Kjo ka bërë që pozicionet të jenë vakante, pra, jo ndryshime të rëndësishme në normat e vendeve të lira, duke përfshirë tremujorin e fundit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


120 gra të punësuara në fabrikat e këpucëve

Punëtorët nga Nepali zëvendësojnë të larguarit nga Bangladeshi


“Business Insider” shkrim për turizmin në Shqipëri

Vend i aventurave të paharrueshme!

Tregtarët vazhdojnë traditën e 'vjedhjes'

Nis shtrenjtimi i çmimeve me afrimin e festave

Analiza e DW: Po i mbarojnë edhe BE-së paratë?

KE parashikon të rrisë buxhetin. Gjermania kërkon që të kursehet