MENU
klinika

Disa këshilla

Çfarë çaji duhet të pini për të ulur presionin e gjakut?

03.10.2023 - 18:17

Çfarë çaji duhet të pini për të ulur presionin e gjakut?

Presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, është një faktor rreziku i rëndësishëm për sëmundje të ndryshme kardiovaskulare, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjet në tru dhe sulmet në zemër.

Ndërsa presioni i lartë i gjakut shpesh trajtohet me ilaçe dhe ndryshime në stilin e jetesës, opsionet natyrale si çaji i kamomilit dhe kokrra të murrizit, gjithashtu mund të luajnë një rol. Shtimi i disa gotave caj në rutinën tuaj të përditshme mund të jetë një mënyrë e lehtë dhe e këndshme për të ndihmuar në përmirësimin e shëndetit kardiovaskular.

A duhet të pini çaj për të ulur presionin e gjakut?

Pirja e çajrave të shëndetshëm për zemrën, si hibiskusi ose kamomili, mund të jetë pjesë e një qasjeje holistike për menaxhimin e presionit të gjakut.

Hulumtimi i vitit 2019 ka treguar se përbërësit aktivë në çaj mund të relaksojnë enët e gjakut, të përmirësojnë mënyrën se si funksionojnë arteriet tuaja, të zvogëlojnë inflamacionin dhe të ndihmojnë në rregullimin e proceseve të caktuara në trup që ndikojnë në presionin e gjakut.

Cilat janë çajrat më të mirë për presionin e lartë të gjakut?

Ka disa lloje çaji që mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni presionin e lartë të gjakut. Vini re se efektet mund të ndryshojnë nga personi në person.

Çaji jeshil

Çaji jeshil është një pije popullore e bërë nga gjethet e bimës Camellia sinensis. Ai përmban komponime bioaktive të quajtura katekina, veçanërisht epigallocatechin gallate (EGCG), të cilat janë shoqëruar me përfitime të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë uljen e presionit të gjakut.

Një studim i vitit 2023, i cili përfshin më shumë se 76,000 pjesëmarrës në Kinën Jugperëndimore, sugjeron se konsumi i çajit jeshil, në përgjithësi – pavarësisht nga sa konsumohet dhe për sa kohë – lidhet me një ulje të presionit të gjakut sistolik.

Çaji me gjethe ulliri

Çaji me gjethe ulliri, i bërë nga gjethet e pemës së ullirit, ka një aromë të butë, bimore. Ky çaj përmban komponime të tilla si oleuropeina dhe hidroksitirozoli, të cilët mendohet se mbështesin rregullimin e presionit të gjakut duke nxitur relaksimin e enëve të gjakut.

Në një studim të vitit 2017 me 31 persona, konsumimi i çajit të gjetheve të ullirit për 28 javë – i përgatitur duke zhytur 5 gram gjethe të thara dhe të bluara në 250 mililitra ujë të ngrohtë dhe duke pirë dy herë në ditë – rezultoi në një reduktim të ndjeshëm të gjakut sistolik dhe diastolik të individëve. Presioni brenda 4 javësh.

Për më tepër, një përqindje e konsiderueshme e pjesëmarrësve, e cila ishte e kufizuar tek njerëzit e diagnostikuar me diabet të tipit 2 dhe parahipertension, arritën nivele standarde të presionit të gjakut.

Çaji me kokrra të murrizit

Çaji nga kokrrat e murrizit, i bërë nga manaferrat e pemës së murrizit, ka një aromë pak të ëmbël dhe të thartë. Tradicionalisht i përdorur për të mbështetur shëndetin e zemrës, çaji i murrizit mund të ndihmojë në zgjerimin e enëve të gjakut, duke përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe duke kontribuar në uljen e presionit të gjakut.

Një përmbledhje e vitit 2020 e katër sprovave të kontrolluara të rastësishme zbuloi se preparatet e murrizit (tableta ose pika të lëngshme) ulën ndjeshëm presionin e gjakut tek individët me hipertension të butë (prehipertension ose hipertension i fazës 1) kur merren për të paktën 12 javë.

Megjithëse provat nuk përfshinin në mënyrë specifike çajin e murrizit, vlen të përmendet se shumë nga të njëjtat përbërës të dobishëm të pranishëm në çaj mund të kontribuojnë në këto efekte.

Çaj kamomili

Çaji i kamomilit bëhet nga lulet e thara të bimës së kamomilit (Matricaria chamomilla ose Chamaemelum nobile). Është i njohur për vetitë e tij të buta, qetësuese dhe shpesh përdoret për të nxitur relaksimin dhe për të lehtësuar stresin, i cili mund të ndikojë  indirekt presionin e gjakut.

Ai përmban komponime të ndryshme të dobishme, si flavonoidet, terpenoidet dhe kumarinat, të cilat kontribuojnë në vetitë e tij terapeutike.

Hulumtimet nga viti 2020 theksojnë potencialin e tij në fusha të tilla si anti-inflamacioni, antioksidimi, mbrojtja e mëlçisë, efektet e mundshme antikancerogjene dhe rregullimi i presionit të gjakut.

Koha që i duhet çajit për të ulur presionin e gjakut mund të varet gjithashtu nga disa faktorë, duke përfshirë llojin e çajit, sa shpesh e konsumoni dhe si reagoni ndaj tij.

Në përgjithësi, mund të duhen disa javë deri në disa muaj të konsumimit të rregullt për të çuar në ulje modeste të presionit të gjakut.