MENU
klinika

Dieta ka shumë rëndësi

Ç’të hani për të rritur produktivitetin në vjeshtë

27.10.2023 - 08:27

Duke pasur parasysh se si dieta kontribuon në shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme në një mënyrë monumentale, është e domosdoshme të siguroheni që po hani ushqimet e duhura për të ndihmuar në rritjen e produktivitetit dhe funksionimin e trurit në këtë kohë të vitit. Kur hamë ushqime të pasura me vitamina, minerale dhe antioksidantë, ndihemi të ushqyer dhe vigjilentë, ndërsa një dietë e pasur me yndyrë dhe sheqer mund të dëmtojë energjinë dhe motivimin.

1) Dritherat e plota

“Disa shembuj fantastikë të drithërave të plota përfshijnë tërshërën me grurë integrale, oriz dhe bukë kaf, quinoa, hikërror dhe bulgur. Drithërat integrale janë të pasura me fibra, të cilat ofrojnë shumë përfitime shëndetësore. Hulumtimet kanë treguar se marrja e lartë e fibrave lidhet me nivele më të ulëta ankthi dhe depresioni. Fibrat dietike janë gjithashtu të dobishme për mikrobet tona të zorrëve, të cilat janë të lidhura me mbështetjen e shëndetit dhe mirëqenies sonë mendore. Për të rritur marrjen e fibrave dietike, ndërroni makaronat e bardha me kafe, ose kombinoni një përzierje të të dyjave për t’ju lehtësuar shije të ndryshme.

2) Kafe

“Kafja e mëngjesit mund t’ju ofrojë disa përfitime të mëdha shëndetësore – duke përfshirë rritjen e vigjilencës dhe përqendrimit, si dhe përmirësimin e humorit dhe kufizimin e depresionit. Të gjithë kanë një nivel të ndryshëm tolerance ndaj kafeinës dhe shumë mund të shkaktojë një rrezik të vogël ankthi dhe shqetësimi të gjumit, kështu që është e rëndësishme të dini se sa ju bën të ndiheni mirë.

3) Boronica

“Boronicat, si dhe frutat dhe perimet e tjera të kuqe dhe vjollcë, përmbajnë komponime të quajtura antocianin, të cilat janë një lloj polifenoli. Konsumi i antocianinës ka qenë i lidhur me përmirësimin e kujtesës dhe deficiteve njohëse. Të gjitha manaferrat janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminës C, e cila është treguar se menaxhon ankthin dhe stresin. Është interesante se mungesa e vitaminës C është lidhur me demencën dhe sëmundjen e Alzheimerit.

4) Arra

Arrat janë të larta në vitaminë E, e cila është treguar se zvogëlon rënien njohëse me kalimin e moshës. Ato janë gjithashtu një burim i madh bimor i acideve yndyrore omega 3. Polifenolet që gjenden te arrat mund të ndihmojnë në reduktimin e stresit oksidativ dhe inflamacionit në tru, gjë që përndryshe mund të rrisë rrezikun e sëmundjes Alzheimer. Ngrënia e arrave ka qenë e lidhur me funksionimin më të mirë të përgjithshëm të trurit ndërsa plakemi.

5) Vezët

“Vezët janë një burim i shkëlqyer i vitaminave B, duke përfshirë vitaminat B1, B3, B6, B12 dhe acidin folik. Të verdhat e vezëve janë të pasura me kolinë, e cila përmban kimikatin acetilkolinë, e njohur për vetitë e saj për të rritur kujtesën.Vezët janë një zgjedhje e shkëlqyeshme për mëngjes, të fërguara ose në një omëletë me perime. Nëse nuk hani vezë, kërkoni ushqime bimore të fortifikuara që përmbajnë B12 dhe vitamina të tjera B, si alternativat e qumështit me bazë bimore dhe drithërat.

6) Peshk me vaj

“Ushqyesit specifikë që gjenden në peshkun me vaj për të ndihmuar në mbështetjen e produktivitetit dhe shëndetit të trurit janë acidet yndyrore omega-3. Pjesa më e madhe e yndyrës në trurin tonë përbëhet nga këto acide yndyrore dhe ato janë të rëndësishme për ndërtimin e qelizave nervore. Marrja e omega-3 ka qenë e lidhur me ngadalësimin e demencës, kështu që përfshirja e të paktën një porcie peshku me vaj në javë sigurisht që mund të mbështesë njohjen tonë të përgjithshme. Mendoni për burime të tilla si skumbri, salmoni, trofta, sardelet, açugeja dhe harenga.

Nëse nuk hani peshk, mos u shqetësoni: ju gjithashtu mund të merrni acide yndyrore omega-3 nga burime me bazë bimore si farat e lirit, farat e kungullit dhe arrat.

7) Çokollatë e zezë

Cokollate; kush nuk e do Ndërsa mund të ketë një reputacion të përzier për sa i përket shëndetit, lajmi i mirë është se çokollata – veçanërisht çokollata e zezë me nivele më të larta të lëndëve të ngurta të kakaos – është një burim i mirë i polifenoleve, të cilat mund të jenë të rëndësishme për shëndetin e trurit. Studimet kanë treguar se konsumimi i rregullt i çokollatës së zezë mund të rrisë rrjedhjen e gjakut dhe oksigjenit në tru, me të rinjtë që tregojnë performancë më të mirë njohëse.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN