A ka ndonjë lidhje midis dietës dhe migrenës?
Pothuajse të gjithë kanë dhimbje koke herë pas here. Por, për njerëzit me migrenë, dhimbja mund të jetë shumë më serioze.
Rreth 1 miliard njerëz përjetojnë sulme migrenë, duke e bërë atë sëmundjen e tretë më të zakonshme dhe gjendjen më të zakonshme neurologjike në botë.
Studimet dhe hulumtimet e fundit sugjerojnë që ushqimi dhe dieta luajnë një rol migrenë. Bërja e ndryshimeve në dietën tuaj mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve të migrenës ose në uljen e frekuencës së tyre.
Vazhdoni të lexoni për më shumë se si funksionon kjo dhe cilat ushqime duhet të hani ose shmangni.
Si ndihet një sulm migrenë?
Episodet e migrenës janë të ndryshme nga dhimbjet e rregullta të kokës. Ato priren të zgjasin më shumë, të jenë më të dhimbshme dhe të kenë më shumë efekte fizike, duke përfshirë:
të përziera ose të vjella
problemet e shikimit
ndjeshmëri ekstreme ndaj dritave, aromave dhe tingujve
ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në duar dhe këmbë
Dhimbja e migrenës mund të jetë në njërën anë të kokës ose të dyja. Disa njerëz përjetojnë aurën e migrenës, një shenjë paralajmëruese se një sulm po vjen.
Aura mund të përfshijë:
shkëndija drite në fushëpamje
ndjesi shpimi gjilpërash në trup
vështirësi në të folur qartë ose gjetjen e fjalëve të duhura (afazia kalimtare)
Cilat ushqime mund të shkaktojnë migrenë?
Ushqimi dhe kimikatet në të mund të shkaktojnë sulme të migrenës. Tani për tani, nuk ka një listë të caktuar të ushqimeve ose pijeve që shkaktojnë ose nuk shkaktojnë një sulm të migrenës. Sidoqoftë, shumë njerëz në mënyrë anekdotale pretendojnë se disa gjëra që hanë ose pinë shkaktojnë migrenë. Kjo perfshin:
çokollatë, ndoshta për shkak të kimikatit beta-fenilalaninë
ushqime të pasura me nitrate, të tilla si mish dhe hot-dog
monosodium glutamate (MSG), një shtesë që shpesh gjendet në ushqimet e përpunuara
ëmbëlsues artificialë
tyramina, një kimikat që gjendet në ushqimet e fermentuara, djathrat e vjetër dhe disa lloje të bukës së pjekur të freskët
pije alkoolike si vera dhe birra
Disa studime tregojnë se vetë ushqimet mund të mos jenë problemi. Në vend të kësaj, dëshirat për ushqim dhe uria mund të jenë rrënja e vërtetë e problemit. Kur njerëzit kanë dëshira për ushqim për shkak të sheqerit në gjak të ulët, në kohën që hanë diçka, është tepër vonë – sulmi i migrenës mund të ketë filluar tashmë.
Cilat ushqime janë të mira për migrenën?
Të hash dhe të pish gjëra të caktuara mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve të migrenës. Gjithashtu mund të ndihmojnë zgjedhje të tilla si kufizimi i natriumit dhe yndyrës ose provimi i një diete të ulët glicemike.
Shmangia e ushqimeve të përpunuara në favor të ushqimeve të plota, të papërpunuara është zakonisht një këshillë e mirë për të gjithë, megjithëse është e vështirë të shmangni ushqimet e përpunuara plotësisht. Nëse gjeni aditivë si aromatizues artificialë, ëmbëlsues ose konservantë që shkaktojnë migrenën, përpiquni t’i shmangni ato në pjesën më të madhe të dietës.
Ushqime të caktuara përmbajnë sasi të larta të mineraleve, vitaminave dhe acideve yndyrore që mund të ndihmojnë në parandalimin e migrenës. Këtu keni një listë të asaj që mund të shtoni në dietën tuaj:
Ushqime të pasura me magnez. Hulumtimi mbi femrat se magnezi mund të ofrojë lehtësim të migrenës. Ushqimet e pasura me magnez përfshijnë zarzavate me gjethe të errëta, avokado dhe ton.
Acidet yndyrore omega-3. Hulumtimet tregojnë se rritja e acideve yndyrore omega-3 mund të ndihmojë njerëzit me migrenë. Ushqimet e pasura me acide yndyrore omega-3 përfshijnë peshq si skumbri dhe salmoni , farat dhe bishtajoret.
Ushqime ketogjene. Mund të mos jetë për të gjithë, por hulumtimet tregojnë se marrja e tyre mund të ndihmojë në uljen e sulmeve të migrenës. Kjo do të thotë të hani ushqime me pak karbohidrate dhe me shumë yndyrna, si frutat e detit, perimet pa niseshte dhe vezët. Kini kujdes, megjithatë: Disa ushqime miqësore me keto mund të shkaktojnë sulme të migrenës. Gjithmonë flisni me mjekun ose një dietolog të regjistruar para se të filloni një dietë keto, pasi ekzistojnë rreziqe.
Nevojiten më shumë hulumtime për të kuptuar nëse fajtori i vërtetë është uria, ushqimi ose një kombinim i tyre. Një fajtor tjetër i mundshëm mund të jenë temperaturat e ushqimit. Të hash ose të pish diçka që është shumë e nxehtë ose shumë e ftohtë mund të shkaktojë një sulm migrene. Kështu që bëni kujdes kur shijoni ushqime të ngrohta dhe të ftohta.
Nëse sulmet e migrenës po ndikojnë në shëndetin tuaj mendor, bisedoni me një këshilltar profesionist, terapist ose psikolog. Merrni parasysh edhe grupe mbështetëse. Biseda me njerëzit që dinë se çfarë po kaloni mund të ndihmojë në ndjenjat e izolimit.