MENU
klinika

Kini kujdes!

Çfarë është pneumonia e dyfishtë?

29.11.2023 - 16:54

Pneumonia e dyfishtë nuk është teknikisht një term zyrtar mjekësor. Pneumonia e dyfishtë – ose pneumonia bilaterale siç quhet ndonjëherë – është thjesht një mënyrë për të përshkruar një infeksion në të dy mushkëritë. Ky infeksion mund të shkaktohet nga një bakter, virus ose kërpudhat që shkaktojnë mbushjen e qeseve të ajrit brenda mushkërive me lëng ose qelb. Shumica e njerëzve që kanë pneumoni ka shumë të ngjarë të jenë ekspozuar ndaj baktereve pneumokokale ose një virusi gripi.

Kur dikush ka pneumoni, ajo mund të ndikojë diku nga një pjesë të vogël të një mushkërie deri  në pjesë të mëdha të të dy mushkërive. Kur pneumonia po prek të dy mushkëritë, ajo është dukshëm më e rëndë se pneumonia që prek vetëm një mushkëri. Kur keni pneumoni në një mushkëri, mushkëria e shëndetshme mund të kompensojë ndërsa mushkëria me pneumoni të shërohet. Sidoqoftë, kur keni pneumoni bilaterale, nuk keni rastin e një mushkërie të mirë për të marrë përsipër këtë shërim. Kjo ju vë në një gjendje më delikate.

Simptomat

Nuk ka rëndësi nëse keni pneumoni në njërën mushkëri apo në të dy mushkëritë; simptomat janë të njëjta.

Kollë produktive

Ethe

Buzët dhe thonjtë blu ose vjollcë

Konfuzion (shihet më shpesh tek ata mbi 65 vjeç)

Frymëmarrje e shpejtë, ose vështirësi në frymëmarrje

Lodhje ekstreme

Rritja e ritmit të pulsit

Dhimbje të mprehta, therëse të gjoksit kur merrni frymë ose kolliteni

Nëse keni probleme me frymëmarrjen, dhimbje gjoksi, një kollë e pandërprerë, e vazhdueshme ose një ethe mbi 38,8 gradë celcius që nuk kontrollohet lehtë, është më mirë të flisni me mjekun. Këto simptoma tregojnë një infeksion më të rëndë me potencialin për të shkaktuar një gjendje më serioze, kronike.

Shkaqet

Pneumonia zakonisht shkaktohet nga një nga tre faktorë:

Bakteret

Viruset

Kërpudhat (myku)

Është  gjithashtu e mundur të merrni pneumoni nëse ushqimi, lëngu ose gjëra të tjera përveç ajrit, arrijnë të futen në mushkëri- kjo njihet si pneumoni aspirative.

Disa njerëz janë në një rrezik më të lartë për të marrë pneumoni për shkak të moshës së tyre ose kushteve themelore shëndetësore. Disa faktorë rreziku për pneumoni të dyfishtë përfshijnë:

Duke qenë më pak se 2 vjeç

Duke qenë më shumë se 65 vjeç

Të qenit i kequshqyer

Pirja e duhanit dhe ata që janë të ekspozuar ndaj pirjes së duhanit të tepërt të dorës së dytë

Të kesh një sëmundje kronike si diabeti, anemia e qelizave drapër dhe sëmundjet e zemrës

Të kesh një gjendje të mushkërive siç është COPD, fibroza cistike, ose astma

Njerëzit të cilët kanë kaluar një ftohje ose grip

Ata që luftojnë me abuzimin me drogën ose alkoolin

Trajtimi

Trajtimi për pneumoni bilaterale bazohet në shumë faktorë. Për të filluar, mjeku do të zbulojë nëse është pneumoni virale, bakteriale ose kërpudhore. Më pas do të shikojnë ashpërsinë – e cila me pneumoni të dyfishtë shpesh është mjaft e rëndë.

Nëse keni pneumoni bakteriale, ka shumë mundësi që ajo të përgjigjet ndaj një antibiotiku si amoksicilina ose azitromicina. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për pneumoni virale, nuk ka shumë mjekë që mund të bëjnë mjekime. Me pneumoni virale, mjeku do të përqendrohet në ndihmën për të lehtësuar simptomat. Ata shpesh do të rekomandojnë bazat: shumë pushim dhe qëndrim të hidratuar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN