Kanë ikur kohët kur një shije e pjatave të preferuara të shefit të kuzhinës rezervohej vetëm për disa darkues me fat në fund të një turni darke. Me një oreks në rritje për përvojat intime dhe gjithëpërfshirëse të ngrënies, disa nga kuzhinierët më të mirë në botë po hapin kuzhinat e tyre për një brez të ri të apasionuarish ndaj ushqimit, të cilët favorizojnë ekspertizën e mjeshtrave në çiftimin e pjatave dhe mbledhjen e një menuje shijimi mbi ushqimin e tyre. Sigurimi i një rezervimi në një nga restorantet më të mirë në botë është, sigurisht, ëndrra e çdo restoranti, por të shohësh gati çdo pjatë të përgatitur para jush dhe të flitet për përgatitjen dhe përbërësit e tyre nga personi që i bën? Perfeksion.
Nga sportelet e njohura të Aulis të Simon Rogan deri te kuzhina e frymëzuar nga Koreja e Z. Junghyun Park dhe hapja më e fundit me bazë në Londër nga z. Mauro Colagreco, këtu janë tetë tavolinat e shefit të kuzhinës që duhet të rezervoni tani dhe që sigurisht ia vlejnë listën e pritjes.
1. Brooklyn Fare, New York
Brenda Brooklyn Fare në Hudson Yards, një treg ushqimor i pasur që po shërben prodhime të freskëta në qytetin e Nju Jorkut që nga viti 2009, do të gjeni tryezën e shefit me emër. Restoranti eksperimental fillimisht ishte vendosur në qendër të Brooklyn – duke e bërë atë restorantin e parë të NYC jashtë Manhattan-it që mban tre yje Michelin – por u zhvendos në shtëpinë e tij të re në 2016. Menuja, e drejtuar nga ish-studentët e Brooklyn Fare, z. Max Natmessnig dhe Marco Prins, është e frymëzuar nga kuzhina japoneze dhe ekzekutimi francez. Megjithëse pjatat ndryshojnë për të pasqyruar sezonalitetin e produkteve, menyja e shijimit fokusohet te peshku dhe butakët, me një ose dy pjata mishi dhe një përzgjedhje ëmbëlsirash.
2. Frantzén, Stokholm
Hyni nga dera prej druri e një shtëpie në qytet të shekullit të 19-të në lagjen Norrmalm të Stokholmit dhe do të gjeni veten në një nga pikat më të zhurmshme të kuzhinës në Suedi. Pasi u zhvendos në lokacionin trekatësh të projektuar bashkëkohor në vitin 2016, sot Frantzén ofron një përvojë intime, eklektrizuese të ngrënies për 23 të ftuar për çdo seancë. Kuzhina e z. Björn Frantzén kombinon traditat e kuzhinës nordike me ndikimet ndërkombëtare (ai shërbeu në Chez Nico të Londrës, Arpege të Parisit dhe Edsbacka Krog të Stokholmit përpara se të krijonte restorantin e tij) dhe notat aziatike.
3. Atomix, New York
Një vazhdim i restorantit simotër Atoboy, Atomix është vendi ku përplasen traditat e kuzhinës koreane dhe shija e qytetit të Nju Jorkut. Shefi i kuzhinës Z. Junghyun “JP” Park dhe gruaja e tij dhe bashkëthemeluesja, znj. Ellia Park, kanë bërë dy nga restorantet më me ndikim të qytetit që nga hapja e hotspot-it në vitin 2018. Atomix aktualisht renditet në top 10-shen e 50 restoranteve më të mira në botë. Banaku i shefit të kuzhinës është një përvojë intime rreth një banaku që ka pamje nga kuzhina e Park. Secila nga 12 pjatat në menu, duke filluar nga sardelet dhe toni i kuq e deri te langoustine, rockfish dhe jukyeom galbi, shërbehet në qeramikë me porosi dhe shoqërohet me një kartë që u jep mysafirëve një pasqyrë të përbërësve dhe origjinës së tyre.
4. The Sea, The Sea, Londër
E drejtuar nga kuzhinieri portugez z. Leandro Carreira, The Sea, The Sea është një restorant i guximshëm dhe zhytës në disa nga metodat më progresive të gatimit të peshkut në qytet. Kabinetet e vjetërimit të ndërtuara me porosi – të nxitura nga krahu gjithnjë në zhvillim i shitjes me shumicë të peshkut në mbarë vendin e restorantit – strehojnë kapjet më të mira nga MB dhe Skocia dhe demonstrojnë detin, përkushtimin e restorantit për të përdorur vetëm përbërësit e cilësisë më të lartë. Menuja me tetë pjata, e krijuar për 14 të ftuar për çdo ulje, ofron një shumëllojshmëri peshqish të papërpunuar dhe të thatë, si dhe disa nga pjatat e njohura të Carreira, të cilat përfshijnë brumin skocez langoustine dhe pão de ló, një tortë tradicionale portugeze si sfungjer, të gjitha të shoqëruara nga çifte verërash me ndërhyrje të ulët.
5. KOL, Londër
KOL i Marylebone është kulmi i eksplorimit të kuzhinierit z. Santiago Lastra të recetave dhe trashëgimisë kulturore të Meksikës së tij të lindjes. Pasi ka udhëtuar nëpër Evropë, Azinë Juglindore, Japoni dhe Rusi në mbi 25 vende, dhe me qëndrime në Mugaritz dhe Noma ndër të tjera, Lastra ka grumbulluar njohuri të pashembullta mbi burimin e produkteve dhe inovacionin e kuzhinës – të gjitha aspektet kryesore të tryezës së shefit të tij. Frymëzuar nga një shtëpi tradicionale Oaxacan dhe me pamje nga kuzhina e saj private me një ekip të përkushtuar kuzhinierësh, tavolina me 20 vende i çon mysafirët e saj në një udhëtim përmes përbërësve të egër britanikë, të riimagjinuar përmes shijeve të guximshme dhe të mprehta të kuzhinës meksikane. Mos humbisni taco-n e Lastra-s – langoustine, spec djegës të tymosur dhe buckë deti – dhe ëmbëlsirën e tij, të bërë nga karrota vjollcë, coloradito, rrush pa fara të zezë e fermentuar dhe tartuf dimëror.
6. Kitchen Table, Londër
E themeluar nga dyshja e bashkëshortëve, z. James Knappett dhe zonja Sandia Chang, Kitchen Table është një përvojë gjithëpërfshirëse e pjatave evropiane të Knappett dhe njohurive të gjera enologjike dhe të shampanjës të Chang. E servirur në një banak teatral me 20 mysafirë në formë U-je, menuja ndryshon çdo ditë, kështu që nuk ka dy takime të njëjta. Prisni pjata të përqendruara rreth një përbërësi të vetëm – të tilla si turbo, gocë deti, fiston ose qengji – dhe vetëm prodhimet më të mira, me burim nga rrjeti i furnitorëve të pavarur të Knappett – duke përfshirë peshkatarët me varka dhe fermerë – të cilët kanë qenë themelet e Kitchen Table që nga ajo kohë nga themelimi i saj në vitin 2012.
7. Aulis, Hong Kong
Aulis është tavolina e parë e shefit të kuzhinës britanike, Simon Rogan, e vlerësuar në tryezën e shefit të kuzhinës në Azi. Tavolina me 10 vende ofron një përvojë ndërvepruese të stilit të gatimit të veçantë të Rogan, i cili sillet rreth angazhimit të tij për të prodhuar gjurmueshmëri dhe origjinë. Menuja mund të përfshijë çdo gjë, nga pudingu i tartufit dhe një petull me mish derri dhe ngjala deri te kremi i midhjes dhe djathi i ngrirë. Dhe secila prej këtyre pjatave përdor përbërës të freskët me burim nga fermat organike në Territoret e Reja. Vendndodhjet e Aulis në Mbretërinë e Bashkuar – një në Londër, e fshehur në oborrin e Shën Anës së Sohos dhe e kryesuar nga kuzhinieri ekzekutiv z. Oli Marlow dhe shefi i kuzhinës z. Charlie Tayler, dhe një në Cartmel – si dhe hapja e restoranit me banak në Phuket në Iniala Beach House Hoteli muajin e ardhshëm, meriton gjithashtu një vend në listën tuaj të dëshirave.
8. Mauro’s Table, Londër
Me nëntë restorante tashmë në Argjentinë, Francë dhe Kinë, kuzhinieri argjentinas, Mauro Colagreco tani ka marrë përsipër hotelin e sapohapur Raffles në OWO të Londrës, Zyra e Luftës së Vjetër të Britanisë, me tre restorante të fokusuara në përbërësit sezonalë të rritur në vend. Colagreco vazhdon punën e tij si Ambasador i Vullnetit të Mirë të UNESCO-s për Biodiversitetin, me të gjitha përvojat e ngrënies që synojnë të pasqyrojnë qasjen e tij ndaj gastronomisë përmes produkteve me burim të qëndrueshëm. Tavolina intime e shefit të kuzhinës, e cila ka deri në 20 të ftuar, i prezanton darkuesit me menunë e shijimit të The Knotted Garden, një udhëtim nëpër barishte, perime dhe fruta. Nëse keni rezervuar një vend, do të përshëndeteni me një “Ice Breaker” – një gotë me ujë që do t’ju transportojë në kopshtin e shefit të kuzhinës para se të arrini të shijoni shijet e tij.