MENU
klinika

Analiza

Koreja e Veriut, diktaturë me 0.09% demokraci…

30.11.2023 - 14:16

Në Korenë e Veriut, 0,13 % e votuesve mbështetën kandidatë të ndryshëm nga ata zyrtarë gjatë zgjedhjeve të fundit të mbajtura në vend për rinovimin e këshillave të qytetit. 0,09% në vend të kësaj shprehën një votë kundërshtuese në zgjedhjet provinciale të mbajtura të dielën e kaluar. Lajmi, i komunikuar nga autoritetet zgjedhore të Koresë së Veriut, është një përmendje e rrallë zyrtare e mospajtimit, megjithëse analistët e konsiderojnë si një përpjekje të Phenianit për të përcjellë një imazh të normalitetit, sesa një sinjal aktual politik. Duke folur për rezultatet e zgjedhjeve të së dielës për deputetë në kongreset popullore rajonale, media shtetërore e Koresë së Veriut raportoi se 0.09 për qind dhe 0.13 për qind votuan kundër kandidatëve të përzgjedhur për këshillat provinciale dhe të qytetit, përkatësisht. Gjithsej 27.858 punëtorë, fshatarë, intelektualë dhe zyrtarë u zgjodhën deputetë të rinj. Ndër votuesit që morën pjesë në numërim, 99.91% votuan për kandidatët për deputetë në kongreset popullore provinciale dhe 99.87% votuan për kandidatët për deputetë në kongreset popullore të qytetit dhe krahinave. Këshillat bashkiakë dhe krahinorë të Koresë së Veriut kryejnë kryesisht funksione të thjeshta ratifikimi formal të masave të miratuara në nivel qendror; Autoritetet zgjedhore të Koresë së Veriut zakonisht vërtetojnë një pjesëmarrje votuesish mbi 99% gjatë zgjedhjeve . “Portretizimi i një shoqërie më demokratike, veçanërisht në krahasim me Korenë e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara, synon të forcojë legjitimitetin dhe autenticitetin e regjimit në skenën botërore,” shpjegoi instituti i ekspertëve Asia Pacific Foundation.