MENU
klinika

Çfarë zbulon studimi i ri për këtë lëndë narkotike

Zhvendosja globale drejt legalizimit të kanabisit

29.11.2023 - 12:16

Kanabisi nuk duhet të konsiderohet një strategji efektive afatgjatë për reduktimin e përdorimit të opioideve, sipas një studimi të ri të publikuar në mes të zhvendosjes globale drejt legalizimit të kanabisit.

Studimi, i udhëhequr nga Universiteti i Sidneit, i botuar të mërkurën në American Journal of Psychiatry, ndoqi 615 njerëz me varësi nga heroina, shumë prej të cilëve përdorën gjithashtu kanabis, mbi 20 vjet.

Autori kryesor i studimit, Dr Jack Wilson, nga Qendra Matilda për Kërkime në Shëndetin Mendor dhe Përdorimin e Substancave, tha se studimi ishte më i gjati që ka parë ndonjëherë marrëdhënien midis kanabisit dhe përdorimit të paligjshëm të opioideve.

“Ka pretendime se kanabisi mund të ndihmojë njerëzit me çrregullime të përdorimit të opioideve, sepse kanabisi mund të përdoret si një metodë për të reduktuar dhimbjen ose për të ndihmuar njerëzit të menaxhojnë simptomat e tyre të tërheqjes së opioideve.”

Megjithatë, studimi zbuloi se nuk ka asnjë provë që kanabisi redukton përdorimin afatgjatë të opioideve të paligjshëm.

Në vitin 2001, studiuesit rekrutuan dhe intervistuan një grup njerëzish të varur nga heroina nga Australia dhe më pas i ndoqën ata në gjashtë raste gjatë 20 viteve të ardhshme: në tre muaj, 12 muaj, 24 muaj, 36 muaj, 10-11 vjet dhe 18-20 vjet më vonë.

Rreth 2/3 e përdornin kanabis kur u rekrutuan për herë të parë në 2001, që është përfaqësuese e përdorimit midis njerëzve me varësi nga përdorimi i opioideve, tha Wilson.

Nga ata që përdornin kanabis, “përgjatë 20 viteve, ne nuk gjetëm se kishte një lidhje të qartë midis përdorimit të këtyre substancave. Ata që përdornin kanabis, dukej se nuk i ndihmonte me përdorimin e opioideve.”

Wilson tha se rezultatet treguan se mjekët dhe politikëbërësit nuk duhet të mbështeten te kanabisi për të reduktuar përdorimin problematik të opioideve në kontekstin e aksesit në rritje ndaj produkteve të kanabisit, me zhvendosjen globale drejt legalizimit dhe njohjes si një produkt terapeutik.

Përdorimi jo-mjekësor i opioideve mund të çojë në varësi ndaj tyre dhe probleme të tjera shëndetësore, duke përfshirë vështirësi në frymëmarrje dhe vdekje në rast mbidoze. Barra e opioideve në Australi dhe Amerikën e Veriut është e rëndësishme, me përdorimin e opioideve përgjegjës për më shumë vdekje dhe paaftësi se çdo drogë tjetër e paligjshme, tha Wilson.

Grupi i njerëzve me varësi nga heroina në studim ishte tipik për njerëzit me çrregullime të përdorimit të opioideve, me shëndet të dobët fizik dhe mendor, strehim të paqëndrueshëm, më shumë gjasa të jenë burra dhe të hynin dhe dilnin nga mjedise të ndryshme trajtimi, tha Wilson.

“Çrregullimet e përdorimit të opioideve janë komplekse dhe nuk ka gjasa të zgjidhen me një trajtim të vetëm,” tha Wilson. “Mënyra më e mirë për t’i mbështetur ato janë qasjet e bazuara në prova, qasje gjithëpërfshirëse që shikojnë pamjen më të gjerë dhe përfshijnë terapi fizike, psikologjike dhe farmakoterapie.”

“Edhe pse nuk gjetëm asnjë provë që të sugjeronte një marrëdhënie afatgjatë midis kanabisit dhe përdorimit të opioideve, nuk do të bëja ndonjë përfundim rreth efikasitetit të kanabisit si një trajtim për dhimbjen,” paralajmëroi Wilson.

Studimet e mëparshme nuk janë shtrirë përtej disa viteve, me shumicën e kufizuar në një pikë të vetme përcjellëse.

Mark Connor, një profesor i Farmakologjisë në Shkollën Mjekësore Macquarie, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, lavdëroi normat e suksesshme të ndjekjes. “Është një arritje mjaft e mahnitshme të jesh në gjendje të flasësh me dy të tretat e njerëzve me të cilët fole 20 vjet më parë, të cilët po hynin në një program trajtimi me heroinë.”

Connor tha ndërsa “njerëzit do të donin të mendonin se një drogë potencialisht më pak e dëmshme si kanabisi mund të jetë në gjendje të zëvendësojë një opioid potencialisht më të dëmshëm, nuk ka asnjë provë për këtë nga ky studim dhe kjo nuk më habit aspak”.

“Është si një studim natyralist; këtu nuk ka asnjë eksperiment. Ata nuk u kërkojnë njerëzve të bëjnë asgjë. Ata nuk po përpiqen të ndryshojnë sjelljen e tyre.”

Profesore Suzanne Nielsen, zëvendësdrejtoresha e Qendrës së Kërkimit të Varësisë Monash në Melburn, tha se gjetjet ishin në përputhje me kërkime të tjera të reja që tregojnë se përdorimi i kanabisit nuk ka një rol në reduktimin e çrregullimit të përdorimit të opioideve.

Ajo tha se ideja që ndodhi ndonjëherë erdhi nga studimet kërkimore me cilësi të ulët kur kanabisi u legalizua për herë të parë në SHBA. Këto sugjeruan se kishte një korrelacion në reduktimin e mbidozës së opioideve, por kur studimet u përsëritën, ata gjetën një ndryshim të lidhjes dhe se ligjet në fakt krijuan dëm më të madh të lidhur me opioidet, shtoi Nielsen.

Ajo tha për shkak se studimi fillestar u mor si dëshmi se kanabisi do të reduktonte përdorimin e opioideve, të paktën një shtet shtoi çrregullimin e përdorimit të opioideve si një arsye që njerëzit mund të përshkruanin kanabis mjekësor./Marrë nga The Guardian

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Ekonomia, asnjë përfitim nga kanabisi mjekësor"

Inceneratorët, eksperti: Skema s’mund të ndalojë, bie Qeveria!

“Rama duket se këtë herë nuk po luan blofin”

Mediat greke në alarm për lejimin e kanabisit mjekësor