MENU
klinika

Përfitimet dhe rreziqet

A duhet të konsumoni shafran gjatë shtatzënisë?

04.12.2023 - 08:45

Ndërsa të mësoni se jeni shtatzënë është e mjaftueshme për t’ju bërë të buzëqeshni për ditë të tëra, por mund të përballeni edhe me shqetësime të rastësishme – përveç urthit.

Mund të jeni duke pyetur veten nëse shafrani i Indisë është i sigurt gjatë shtatzënisë?

Epo, ja çfarë duhet të dini rreth konsumimit (ose moskonsumimit) të kësaj erëze të këndshme gjatë shtatzënisë.

Le të fillojmë me të kuptuarit pse shafrani i Indisë është i gjithë bujë.

Përfitimet shëndetësore të shafranit të Indisë

Shafrani i Indisë – i quajtur gjithashtu “Erëza e Artë” për ngjyrën e tij të verdhë të gjallë – ka një histori të gjatë. Në fakt, përdorimi i tij daton 4000 vjet më parë në kulturën Vedike në Indi.

Ju mund të keni dëgjuar që shafrani i Indisë të reklamohet si një suplement që mund të ofrojë efekte të fuqishme antioksiduese, anti-inflamatore, antikancerogjene dhe madje edhe antimikrobike.

Është treguar se bllokon sinjalet e trupit që nxisin prodhimin e proceseve inflamatore, midis efekteve të tjera mbrojtëse dhe shëruese.

Natyrisht, mund të pyesni veten nëse mund t’i sjellë këto përfitime shëndetësore për ju dhe fëmijën tuaj.

Në realitet, mungojnë studimet njerëzore të bazuara në prova për përfitimet medicinale të shafranit të Indisë. Nëse keni lexuar disa informacione kontradiktore mbi këtë temë, lexoni rishikimin tonë të asaj që thotë shkenca.

Përfitimet e mundshme të shafranit të Indisë gjatë shtatzënisë

Trupi ndryshon shumë gjatë shtatzënisë. Disa gjëra – si barku i foshnjës – janë të mirëseardhura. Disa – si urthi – jo aq shumë.

A mund të jenë suplementet e shafranit të Indisë përgjigja për një shtatzëni më të lumtur (dhe të shëndetshme)? Fatkeqësisht, nuk është aq e lehtë.

*Lehtësimi i urthit

Nëse përjetoni urth gjatë shtatzënisë, ka të ngjarë të kërkoni për çdo gjë që sjell lehtësim ndërsa jeni mbështetur me jastëkë dhe ndjeni djegien.

Në mjekësinë tradicionale kineze dhe Ayurvedike, shafrani i Indisë është përdorur si një terapi alternative për trajtimin e urthit dhe sëmundjeve të tjera të tretjes.

Ndërsa nuk ka studime njerëzore për të treguar efektivitetin e shafranit të Indisë në reduktimin e urthit, një studim i vitit 2010 tregoi se faktorët pro-inflamator dhe stresi oksidativ janë të përfshirë në zhvillimin e sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GERD).

Me efektet e tij të provuara anti-inflamatore, është e mundur që shafrani i Indisë mund të ndihmojë në lehtësimin e GERD, por nevojiten më shumë studime mbi sigurinë dhe efikasitetin e shafranit të Indisë gjatë shtatzënisë.

*Qetësues i gjakderdhjes së mishrave të dhembëve

Pastrimi me fill është i patëmetë. Ju i lani dy herë në ditë. Tani, krejt papritur, mishrat e dhëmbëve po të rrjedhin gjak. Pse ndodh kjo?

Është faji i progesteronit të hormonit të bezdisshëm të shtatzënisë.

Duke arritur kulmin midis muajit të 2-të dhe të 8-të të shtatzënisë, progesteroni mund ta bëjë një grua shtatzënë më të ndjeshme ndaj zhvillimit të gingivitit të shtatzënisë.

Gingiviti i shtatzënisë është një inflamacion i mishrave të dhëmbëve. Pra, a mund ta ndalojë një gargarë goje me bazë shafran i Indisë?

Sipas kësaj meta-analize të 2022, përgjigjja është po. Pastrimi i gojës me shafran të Indisë ishte po aq efektiv sa antimikrobiku standard në parandalimin e pllakës dhe gingivitit.

Por ky studim nuk u krye në subjektet e testit shtatzënë, kështu që siguria e përdorimit të një gargarë goje me shafran të Indisë duhet të diskutohet me mjekun – dhe me dentistin, gjithashtu.

Rreziqet e mundshme të shafranit të Indisë gjatë shtatzënisë

Nuk ka studime që tregojnë se shafrani i Indisë është i dëmshëm për shtatzënitë – dhe do të kishte shqetësime etike për kryerjen e një prove klinike që synon ta vërtetojë këtë.

Në një studim të kafshëve të vitit 2007, i vetmi efekt negativ i vërejtur ishte një shtim pak më i ulët i peshës trupore të pasardhësve të nënave të kafshëve që kishin kurkumin gjatë shtatzënisë.

Por ekspertët ngrenë disa rreziqe të dyshuara të shafranit gjatë shtatzënisë, veçanërisht nëse merren në doza të mëdha si një shtesë.

Studimet e bëra te njerëzit – edhe pse jo tek gratë shtatzëna – kanë treguar se shafrani i Indisë ose kurkumini mund të ndikojnë në sistemin riprodhues të një gruaje në disa mënyra.

Në një studim, kurkumina reduktoi me sukses përhapjen e qelizave endometriale në endometriozë duke reduktuar prodhimin e estradiolit (estrogjenit).

Ky studim i kafshëve i vitit 2016 tregoi më tej se kurkumina mund të jetë një trajtim i mundshëm për sindromën e vezores policistike (PCOS) duke reduktuar kistet ovariane.

Kurkumina është hulumtuar gjithashtu në trajtimin e kancerit të gjirit, duke treguar disa rezultate premtuese.

Ndërsa kurkumina mund të ketë përfitime shëndetësore për gratë që nuk presin një fëmijë – veçanërisht ato me endometriozë, PCOS ose kancer të gjirit, siç sugjerohet nga këto studime – çdo nivel i ndryshuar i hormoneve dhe funksioni i qelizave të mitrës mund të jetë i dëmshëm gjatë shtatzënisë.

Një studim i vitit 2021 zbuloi se dy pacientë që përdornin suplemente kurkumine kishin zvogëluar trashësinë e endometrit, gjë që prishi procesin e transferimit të embrionit. Duke qenë se ky studim përfshiu vetëm dy pacientë, nevojiten shumë më tepër kërkime.

Sigurohuni që të diskutoni përdorimin e shafranit të Indisë me mjekun nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë në mënyrë natyrale ose përmes trajtimeve in vitro.