MENU
klinika

Çmimi kap majat

Ari nuk ka qenë kurrë kaq i shtrenjtë

05.12.2023 - 21:35

Çmimet e arit arritën një nivel të lartë historik të hënën, të nxitur nga pritjet në rritje për ulje të normave të interesit midis investitorëve, një dollar më i dobët dhe tensionet gjeopolitike.

Çmimet për metalin e verdhë u rritën deri në 3% në fillim të javës duke arritur në 2,135 dollarë, rritje mbi çmimin e mëparshëm prej 2,072 dollarësh të shënuar në gusht 2020.

Në javët e fundit, investitorët kanë qenë gjithnjë e më shumë të sigurt se Rezerva Federale e SHBA-së ka frenuar me sukses inflacionin nëpërmjet rritjes agresive të normave të interesit dhe mund të fillojë të ulë kostot e huamarrjes që në mars të vitit të ardhshëm.

– Publicitet –

Normat më të larta të interesit rritin rendimentet e aktiveve të tilla si thesaret e SHBA-së, duke tërhequr investitorët. Por, kur normat e interesit janë të ulëta, bien ose si në këtë rast pritet të bien, kërkesa për thesaret zbehet dhe ari, i cili nuk paguan asnjë interes, bëhet relativisht më tërheqës.

Rendimenti i bonove të thesarit 10-vjeçar të SHBA-së ka rënë nga niveli më i lartë 16-vjeçar prej 5% i arritur në mes të tetorit, në 4.3% të hënën.

John Reade, një strateg tregu në Këshillin Botëror të Arit, një shoqatë e prodhuesve të arit, i tha CNN se, me investitorët që parashikojnë disa ulje të normave gjatë vitit të ardhshëm, çmimet e arit “me shumë mundësi” mund të shkojnë mbi nivelin më të lartë rekord të së hënës.

Këto parashikime të normës kanë peshuar gjithashtu mbi dollarin amerikan, duke e bërë sërish arin më tërheqës. Normat më të larta të interesit priren të rrisin vlerën e një monedhe duke tërhequr më shumë kapital nga jashtë në vend.

Dollari ra me 3% muajin e kaluar kundrejt një shporte prej gjashtë monedhash kryesore. Meqenëse ari është me çmim në dollarë amerikanë, rënia e vlerës së monedhës së gjelbër e ka bërë më të lirë për investitorët jashtë Shteteve të Bashkuara blerjen e metalit, gjë që duhet të kishte rritur kërkesën dhe, nga ana tjetër, të rriste çmimet e arit.

Rreziku gjeopolitik
Gjatë një periudhe më të gjatë kohore, ari ka përfituar nga një faktor tjetër: Një ndjenjë e thellë shqetësimi global. Kreu i JPMorgan, Jamie Dimon, ka thënë se kjo mund të jetë koha më e rrezikshme që bota ka parë në dekada. Investitorët zakonisht e shohin metalin e çmuar si një strehë të sigurt pasi është një aset i prekshëm dhe i pakët që, në teori, mban vlerën e tij. Çmimet e arit janë rritur me 10% deri më tani këtë vit.

“Mjedisi i rrezikut gjeopolitik duket se ka ndryshuar,” tha Reade. “Jo vetëm për shkak të pushtimit të Rusisë në Ukrainë, jo vetëm gjërave të tmerrshme që po ndodhin në Izrael dhe Gaza, por tensionet tregtare midis SHBA-së dhe Kinës, shqetësimet për atë që do ndodhë në Detin e Kinës Jugore, shqetësimet se çfarë do bëjë Kina në Tajvan.”

Një botë më e copëtuar dhe febrile ka nxitur bankat qendrore në tregjet në zhvillim që të rezervojnë metalin e çmuar, vuri në dukje Reade. Përveç kësaj, politikëbërësit në ato vende, të trembur nga ngrirja e rezervave valutore të bankës qendrore ruse në Perëndim, janë grumbulluar rreth arit si një rezervë alternative vlere që ata e perceptojnë si më të sigurt, shtoi ai.

Sipas Këshillit Botëror të Arit, bankat qendrore në tregjet në zhvillim blenë 473 ton metrikë (521 ton) ar në vit mesatarisht midis 2010 dhe 2021. Por vitin e kaluar, ata blenë 1,100 ton metrikë ar dhe, në tre tremujorët e parë të këtij viti, 800. Ky ritëm marramendës i blerjeve “mund të vazhdojë për vite, mbase dekada,” tha Reade.

Gati një e katërta e të gjitha bankave qendrore thanë në një anketë të botuar në maj se planifikonin të rrisnin rezervat e tyre të arit në 12 muajt e ardhshëm.

“Shqetësimet për sfondin e lëkundur ekonomik global dhe konfliktin Izrael-Hamas kanë nxitur kërkesën e investitorëve për asete të sigurta si ari,” tha Victoria Scholar, kryetarja e investimeve në Interactive Investor, në një shënim.

“Plus, pritshmëritë për uljen e normave të Rezervës Federale vitin e ardhshëm kanë vënë presion në rënie mbi dollarin amerikan… duke shtuar joshjen ndaj arit.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Shtetet europiane kanë rritur energjinë elektrike"

A do të ndryshojë çmimi për familjet? Flet ministrja Balluku

Kërkojnë ulje të taksave

Bizneset kundër paketës fiskale 2023

Familjet turke përballë dhimbjes financiare

AlJazeera: Turqi, në radhë për të blerë bukë…