MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Çfarë është Sindroma Liddle?

04.12.2023 - 07:03

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Çfarë është Sindroma Liddle?

Mjeku: Sindroma e Liddle është një çrregullim gjenetik i karakterizuar nga hipertensioni arterial me alkalozë metabolike hipokalemike, hiporeninemi dhe sekretim të frenuar të Aldosteronit . Kjo gjendje shpesh shfaqet herët në jetë. Rezulton nga reabsorbimi i ngritur në mënyrë të papërshtatshme të natriumit në nefronin distal.

Sindroma e Liddle shkaktohet nga mutacionet në nën-njësitë e Kanalit të Natriumit Epitelial (ENaC). Ndër mekanizmat e tjerë, mutacione të tilla në mënyrë tipike parandalojnë ubukitimin e këtyre nën-njësive, duke ngadalësuar shpejtësinë me të cilën ato janë brendësuar nga membranat, duke rezultuar në një ngritje të aktivitetit të kanalit. Një pakicë e mutacioneve të sindromës Liddle, megjithatë, rezultojnë në një efekt plotësues që gjithashtu ngre aktivitetin duke rritur probabilitetin që kanalet ENaC brenda membranës të jenë të hapura.

Diuretikët që kursejnë kalium si amiloridi dhe triamterene zvogëlojnë aktivitetin ENaC dhe në kombinim me një dietë të reduktuar natriumi mund të rivendosë normotensionin dhe çekuilibrin e elektroliteve në pacientët me sindromën Liddle. Sindroma e Liddle mund të diagnostikohet klinikisht nga fenotipi dhe të konfirmohet përmes testimit gjenetik.

Simptomat

Karakteristikat klinike dhe biokimike karakteristike të sindromës së Liddle janë hipertensioni i fillimit të hershëm dhe alkaloza metabolike hipokalemike në vendosjen e aktivitetit të reninës plazmatike të shtypur dhe përqendrimit të ulët të aldosteronit në plazmë. Patofiziologjia e sindromës së Liddle buron nga mbivendosja e ENaC. Riabsorbimi i natriumit renal në mënyrë të papërshtatshme, sekondar i një mutacioni fitues të funksionit në ENaC, çon në një vëllim të zgjeruar intravaskular, duke rezultuar në hipertension arterial. Fluksi i shtuar i natriumit nëpër membranat apikale të qelizave kryesore të nefronit distal gjithashtu favorizon sekretimin e kaliumit dhe acidit në kanalin mbledhës, duke rezultuar në hipokalemi dhe alkalozë metabolike. Presioni i lartë i gjakut dhe përqendrimet e ulëta të kaliumit në serum frenojne sistemin renin-angiotensin-aldosteron, duke rezultuar në hiporeninemi.

Këto karakteristika u raportuan së pari së bashku në një paciente 16-vjeçare femër nga Liddle et al në 1963. Çrregullimi u diferencua nga diagnoza e përkohshme e hyperaldosteronizmit primar nga mungesa e përgjigjes ndaj frenuesve të sintezës mineralokortikoide dhe bllokuesve të receptorëve dhe përgjigja ndaj bllokuesve të ENaC triamterenit dhe amiloridit.

Trajtimi

Trajtimi i sindromës së Liddle është zakonisht përmes përdorimit të një diuretiku që kursen kalium, të tille si amiloride ose triamterene. me kufizim të kripës dietike (nën 2 g NaCL në ditë) . Këta diuretikë mund të korrigjojnë presionin e ngritur të gjakut si dhe alkalozën metabolike hipokalemike të parë te pacientët me Liddle.

Amiloridi, në veçanti, është raportuar të jetë i sigurt për pacientët e Liddle që janë shtatzënë, megjithëse doza mund të duhet të rritet me përparimin e moshës së shtatzënisë. Mund të jetë e vlefshme për të monitoruar nga afër elektrolitet e serumit ndërsa filloni terapinë diuretike për sindromën e Liddle tek pacientët.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN