MENU
klinika

Arsyeja

Pse është i rëndësishëm niveli i hormonit të estrogjenit?

11.12.2023 - 19:19

Hormonet testosterone dhe estrogjeni kontribuojnë në funksionin e përgjithshëm të trupit.

Ato duhet të jenë të balancuara në mënyrë që funksioni dhe karakteristikat seksuale të funksionojnë në mënyrë tipike. Nëse ato nuk janë të balancuara, mund të vëreni disa simptoma të pazakonta.

Estrogjeni zakonisht quhet hormoni “femëror”. Testosteroni quhet hormoni “mashkullor”. Kjo nuk është plotësisht e saktë pasi të dyja janë të pranishme në trupin e të gjithëve. Por sasi më të larta të testosteronit priren të jenë të pranishme në trupat e meshkujve. Dhe sasi më të larta të estrogjenit priren të jenë të pranishme në trupat e femrave.

Estrogjeni është çelësi për zhvillimin e funksioneve dhe karakteristikave seksuale tek gratë gjatë adoleshencës. Kjo përfshin menstruacionet dhe ciklin riprodhues. Ndihmon në ruajtjen e këtij funksioni gjatë gjithë jetës.

Është e ngjashme për meshkujt. Por një formë e veçantë e estrogjenit e njohur si estradiol është veçanërisht vendimtar për seksualitetin mashkullor.

Testosteroni është hormoni më i rëndësishëm për zhvillimin dhe funksionin seksual mashkullor. Por estrogjeni duhet të qëndrojë në ekuilibër me testosteronin për të ndihmuar në kontrollin dhe aftësinë për të pasur një ereksion dhe prodhimin e spermës.

Testosteroni natyrshëm zvogëlohet me kalimin e moshës së meshkujve, ndërsa estrogjeni rritet. Kjo nuk është shumë për t’u shqetësuar nëse nivelet estrogjenit nuk janë anormalisht të larta. Ky mund të jetë një faktor rreziku për kushte si diabeti dhe forma të caktuara të kancerit.

Simptomat e niveleve të larta të estrogjenit tek meshkujt

Këtu janë disa nga simptomat kryesore të niveleve të larta të estrogjenit tek meshkujt:

Steriliteti. Estrogjeni është një nga hormonet që trupi përdor për të prodhuar spermë. Nivelet e larta të estrogjenit mund të ngadalësojnë prodhimin e spermës dhe ta bëjnë më të vështirë krijimin e spermës së shëndetshme.

Gjinekomastia. Rritja e estrogjenit mund të shkaktojë zhvillimin e më shumë indeve të gjirit se normalja. Nivelet e larta mund të çojnë në zhvillimin e një gjendje të quajtur gjinekomasti. Kjo ndodh kur sasia e indit yndyror të gjirit është anormalisht e lartë.

Disfunksioni erektil (ED). Rritja e niveleve të estrogjenit mund të ndikojë në ekuilibrin e hormoneve që nevojiten për të ndihmuar në arritjen e ereksionit dhe qëndrimin në ereksion. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni gjithashtu testosterone të ulët.

Rritja e ngadaltë. Shumë estrogjen mund të rezultojë në shtat të shkurtër ose pubertet të vonuar te djemtë.

Mbyllja e epifizës. Kjo mund të ndodhë tek adoleshentët me estrogjen të lartë, duke bërë që djemtë të kenë shtat të shkurtër.

Shkaqet e estrogjenit të lartë tek meshkujt

Disa medikamente dhe substanca që mund të rrisin nivelet e estrogjenit përfshijnë:

 • antibiotikë të caktuar
 • fenotiazinat (një ilaç që përdoret për gjendjet e shëndetit mendor)

Estrogjeni i lartë transmetohet gjithashtu përmes gjeneve. Dhe disa kushte shëndetësore mund të rrisin nivelet e estrogjenit, të tilla si:

 • stresi
 • shtim në peshë ose obezitet
 • disa tumore
 • sëmundjet që prekin mëlçinë
 • gjendjet që ndikojnë në balancat hormonale, të tilla si hipogonadizmi

Simptomat e estrogjenit të ulët tek meshkujt

Nivelet e ulëta të estrogjenit tek meshkujt nuk janë një shkak i madh për shqetësim.

Por disa nga të njëjtat simptoma të estrogjenit të lartë mund të ndodhin nëse nuk keni mjaftueshëm estrogjen. Kjo është për shkak se çekuilibri i estrogjenit mund të rezultojë nga hipogonadizmi, një gjendje që rezulton në mungesë të prodhimit të hormoneve në trup.

Hipogonadizmi mund të ulë nivelet e estrogjenit, testosteronit dhe hormoneve të tjera, duke çuar në shumë nga të njëjtat simptoma të niveleve të larta të estrogjenit.

Shkaqet e estrogjenit të ulët tek meshkujt

Estrogjeni i ulët për shkak të hipogonadizmit mund të ketë një sërë shkaqesh të mundshme, duke përfshirë:

 • kushtet autoimune si sëmundja e Addison-it ose hipoparatiroidizmi
 • çrregullime gjenetike si sindroma Turner ose sindroma Klinefelter
 • infeksionet e organeve seksuale, të tilla si shytat
 • gjendjet e veshkave ose të mëlçisë
 • një tepricë e hekurit në gjak (hemokromatoza)
 • ekspozimi ndaj rrezatimit
 • virusi i imunitetit të njeriut (HIV)
 • kushtet që prekin gjëndrën e hipofizës
 • sarkoidoza
 • tuberkulozi
 • histiocitoza
 • duke pasur obezitet
 • humbje e shpejtë në peshë
 • duke mos marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese dhe vitamina bazë
 • kirurgjia e trurit
 • tumori që rritet në ose afër gjëndrrës së hipofizës

Si trajtohen ndryshimet ne nivelet e estrogjenit tek meshkujt?

Këtu janë disa nga trajtimet e mundshme që një mjek mund të rekomandojë për të ndihmuar në kontrollin e niveleve të estrogjenit.

Teorikisht frenuesit e aromatazës – të cilët mbajnë një enzimë të njohur si aromatazë nga shndërrimi i hormoneve të quajtura androgjene në estrogjen – duhet të funksionojnë, por hulumtimet tregojnë se ato nuk kanë një efekt shumë  të madh.

Megjithëse zakonisht nuk rekomandohen si trajtim, ato mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të estrogjenit për pacientët nëse tregohet klinikisht. Ju mund t’i merrni këto si medikamente në formën e anastrozolit (Arimidex) ose exemestanit (Aromasin).

Hulumtimet nuk kanë treguar që frenuesit e aromatazës janë po aq efektivë sa SERMS për gjinekomastinë, por ato mund të kenë përdorime të tjera klinike si për kancerin e gjirit ose te djemtë me shtat të shkurtër.