MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini

Vaksina Rotavirus për foshnjat/ A ka efekte anësore?

01.12.2023 - 18:13

Cilat janë efektet anësore të vaksinës Rotavirus për foshnjat?

Rotavirusi është një lloj virusi shumë ngjitës që shkakton të vjella dhe diarre. Më shpesh prek foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Përpara prezantimit të vaksinës së rotavirusit në vitin 2006, virusi ishte shkaku kryesor i diarresë së rëndë midis foshnjave dhe fëmijëve të vegjël.

Rotavirusi vlerësohet të shkaktojë më shumë se 129,000 vdekje në vit, shumica e të cilave ndodhin në vendet pa akses në vaksinë.

Foshnjat duhet të marrin dozën e parë të vaksinës para moshës 15 javëshe

Efektet anësore të zakonshme të vaksinimit të rotavirusit

Ekzistojnë dy vaksina rotavirus të miratuara për foshnjat:

RotaTeq: administrohet në tre doza, në 2 muaj, 4 muaj dhe 6 muaj

Rotarix: administrohet në dy doza, në 2 muaj dhe 4 muaj

Shumica e foshnjave nuk kanë asnjë efekt anësor nga këto vaksina. Për ata që e bëjnë këtë, efektet anësore më të zakonshme janë të lehta dhe zakonisht largohen vetë.

Efektet anësore më të zakonshme përfshijnë:

 • nervozizëm
 • diarreja
 • të vjella

Simptoma të tjera të raportuara pas vaksinimit të rotavirusit përfshijnë:

 • ethe
 • të qara
 • gjak në jashtëqitje
 • zbehje
 • ulje e oreksit
 • dehidratim
 • feçe të zbardhura
 • dhimbje barku
 • mukusit në jashtëqitje
 • nuancë blu në lëkurë

Efektet anësore të rralla të vaksinës rotavirus

Të gjitha vaksinat vijnë me disa rreziqe, por përfitimet e parandalimit të sëmundjeve të rënda zakonisht i tejkalojnë këto rreziqe. Efektet anësore serioze të vaksinës rotavirus janë të rralla.

Intussusception

Ekziston një rrezik shumë i vogël për të zhvilluar intussusceptim, zakonisht një javë pas marrjes së vaksinës. Rreziku varion nga rreth 1 në 20,000 në 1 në 100,000 foshnja. Intussusceptimi është një lloj ngatërrimi i zorrëve potencialisht kërcënues për jetën, ku një pjesë e zorrëve paloset si një teleskop.

Provat e mëdha klinike të vaksinave RotaTeq dhe Rotarix nuk gjetën një rrezik të shtuar të intussusceptimit te foshnjat që ishin vaksinuar. Megjithatë, monitorimi i sigurisë që kur vaksinat morën miratimin e Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka identifikuar një rrezik pak të rritur në 7 ditët pas vaksinimit.

Fëmijët që morën një vaksinë më të vjetër të quajtur RotaShield, e cila u hoq nga tregu në 1999, kishin një rrezik 10 herë më të lartë të intussusceptimit krahasuar me fëmijët që ishin të pavaksinuar.

Sëmundja Kaëasaki

Në një studim të vitit 2020, studiuesit sugjeruan gjithashtu një lidhje të mundshme midis vaksinimit të rotavirusit dhe sëmundjes Kaëasaki. Megjithatë, kërkimet më të reja nuk kanë gjetur një lidhje.

Në një studim të vitit 2022, studiuesit nuk gjetën një rrezik në rritje të sëmundjes së Kaëasaki tek fëmijët nën 2 vjeç që morën vaksinat e rotavirusit ose pneumokokut të konjuguar midis 2006 dhe 2017.

Reaksion i rëndë alergjik

Një reaksion i rëndë alergjik mund të ndodhë nga çdo vaksinë, megjithëse është shumë e rrallë. Është vlerësuar të ndodhë në më pak se 1 në 1 milion doza.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN