MENU
klinika

Plasin skenarët

Çfarë fshihet pas planit “Serbia 2027, një kërcim drejt së ardhmes”

22.01.2024 - 11:28

Presidenti serb Aleksandër Vuçiç vazhdon t’i bindë qytetarët se ai është shpëtimtari i Serbisë. Për të mbajtur votuesit që i besojnë, sipas medieve serbe ai duhet të jetë vazhdimisht në fushatë, si dhe të reagojë ndaj presioneve për parregullsi zgjedhore. Në artikullin e medias serbe “Danas” janë treguar dhe prapaskenat e planit “Serbia 2027, një kërcim drejt së ardhmes” që Vuçiç e prezantoi në fundjavë. Dushan Spasojeviç, profesor i FPN, thotë për Danas se plani i Serbisë 2027 ka funksion të dyfishtë. “E para dhe afatshkurtër është t’i përgjigjemi presionit rreth parregullsive zgjedhore dhe të përpiqemi të ndryshojmë agjendën aktuale, ndërsa afatmesme ka të bëjë me kornizën për zgjedhjet e ardhshme lokale (prandaj plani kishte shumë premtime për qytete në të gjithë Serbinë) dhe krijimi i një narrative se SNS do të “mbyllte” periudhën deri në fund të mandatit të tij”, tregon Spasojevic.

Nga ana tjetër, analisti politik Dragomir Angjelkoviç thotë se Vuçiç vazhdimisht flet për rritjen e pagave të shprehura në euro, të cilën shumë njerëz e marrin lehtë dhe nxjerrin përfundime të gabuara se janë më mirë. “Dhe siç tha dikush, cila është e vërteta kundër fuqisë së bindjes? Megjithatë, nëse shikoni barazinë e fuqisë blerëse të popullit tonë në vitin 2012 dhe sot, dhe bëni një analizë krahasuese me lëvizjet e tij në rajon, mund të shihni se një serb mesatar, në krahasim me një kroat apo një shqiptar, jeton më keq se dhjetë vite më parë. Kjo është e ashtuquajtura vonesë në avancim. Ne po ecim përpara, por më ngadalë se të tjerët. Por ndryshe nga sa thonë faktet dhe barku i qytetarëve, Vuçiç vazhdon t’i bindë ata se është shpëtimtari i Serbisë dhe për këtë po promovon atë që e ka si qëllim që “të mos i bjerë barit të gjelbër” në baza e besimit të rremë. Dhe ajo ka gjasa të mbrojë Kosovën me të”, shpjegon Angjelkoviç.

Prapaskenat

Siç shton ai, për hir të pushtetit të tij, ua dha atyre që pa suksesin e dëshiruar u përpoqën të na e vjedhin para se Vuçiçi të bëhej faktor dominues në Serbi dhe të paguante qeverisjen e tij autokratike me monedhën e Kosovës. “Po kështu, po kërkohen shanset potenciale të zhvillimit të Serbisë në mënyrë që oligarkia që ajo drejton të thithë energjinë e mbetur jetike nga vendi ynë dhe pastaj t’ia lërë atë si një guaskë boshe dikujt tjetër. Vuçiç planifikon t’i përfundojë të gjitha deri në fund të vitit 2027 në kontekstin e projektit të zhvatjes EXPO dhe fazës së dytë të Beogradit në ujë, dhe më pas të gjejë një mënyrë për t’u larguar nga qeveria dhe Serbia. Deri atëherë, atij i duhen “gënjeshtra shumëngjyrëshe” për popullin, siç e përfaqëson plani i tij i fundit PR, për të cilin ai u tha qytetarëve”, thekson Angjelkoviç. Ndërsa profesori i Universitetit të Novi Sadit, Bojan Pajtiç, beson se plani i Vuçiçit për Serbinë 2027 i duhet për shkak të zgjedhjeve në Beograd, të cilat, siç thotë ai, me shumë gjasa do të duhet të përsëriten. “Për dymbëdhjetë vjet dëgjojmë dhe shohim premtime të rreme për disa fabrika të çipave, makina fluturuese dhe tigra ekonomikë. Edhe votuesit e SNS e kanë të qartë se sa premtime publike janë histori boshe. Megjithatë, për të mbajtur votuesit që i besojnë, Pink dhe Informer – ai duhet të jetë vazhdimisht në gjurmët e fushatës. Përrallat e largojnë vëmendjen nga varfëria e tmerrshme masive, deficitet e mëdha në sundimin e ligjit dhe pozita katastrofike ndërkombëtare e Serbisë”, tha Pajtiç për Danas.

Zgjedhjet

Gjithashtu Aleksandar Ivkoviç, studiues në Qendrën për Politikë Bashkëkohore, ka shkruar në rrjetin social X se funksioni i prezantimit të mesazhit është se zgjedhjet kanë mbaruar prej kohësh dhe se zgjedhjet po ecin përpara me hapa të mëdhenj, si dhe për t’u dhënë përkrahësve të Qeveria një motiv për të vazhduar mbështetjen e saj (luftën kundër ngopjes), duke lënë të kuptohet se është e vetmja mënyrë për të përmbushur objektivat e paraqitura. “Ky synim i dytë ishte edhe në funksion të planit 2025 që u prezantua në fund të 2019-ës por humbi rëndësinë politike për shkak të pandemisë dhe gjithçka që pasoi. Sigurisht, ndoshta do të ishte e dobishme në planin afatgjatë që opozita të përpiqet të paraqesë një plan alternativ në një moment, dhe kjo do të ishte politikisht logjike”, ka shkruar Ivkoviç.

Interesim minimal i qytetarëve për të marrë pjesë në procesin e votimit

Shkarkimi i kryetarëve në veri të Kosovës/ Vota me “pikatore”!

Anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Europës

Albin Kurti në Berlin më 25 prill, zbardhet axhenda

Inskenohet “pushtimi i Serbisë”

Vuçiç bën prova lufte në kufi me Kosovën