MENU
klinika

Kreu i Syriza

Kasselakis: Shqipja të jetë gjuha e dytë në shkolla në Greqi

18.01.2024 - 11:27

Kryetari i SYRIZA-Aleancës Progresive, Stefanos Kasselakis, ka zhvilluar një takim me përfaqësues të komunitetit shqiptar në Greqi.

“Emigracioni është një çështje që SYRIZA nuk e ka përdorur kurrë si mjet, në raport me partitë e tjera në vendin tonë dhe ne jemi krenarë për qëndrimin e përgjegjshëm që kemi mbajtur”, theksoi presidenti i SYRIZA-s. Stefanos Kasselakis argumentoi se shqipja mund të ekzistojë si gjuhë e huaj e zgjedhur në shkollat greke, krahas greqishtes si gjuhë e dytë në territorin e Shqipërisë.

Siç theksoi presidenti i SYRIZA-s, “Ne jemi krenarë për punën që kemi bërë si qeveri, që të jemi në gjendje të lehtësojmë Komunitetin dhe të tregojmë se të gjithë mund t’i ofrojmë me meritë vendit tonë”. Megjithatë, tha ai theksoi se “problematikat me të cilat përballet Komuniteti Shqiptar në vendin tonë janë të mëdha, si rrjedhojë e kësaj vitet e fundit është shtuar pasiguria që jetojnë çdo ditë anëtarët e tij. Nuk mund të flitet për rinovim të vendbanimit për 3 vjet, kur aplikimi specifik merr 2.5 vjet për t’u pranuar.”.

Në këtë kontekst, ai do të përmendte si shembull temën e zgjedhjes së një gjuhe të dytë të huaj. “Këtu në Greqi nuk kemi shqipen si gjuhë të zgjedhur. Ashtu si Shqipëria duhej të kishte greqisht si gjuhë të zgjedhur në të gjithë territorin e saj.”, tha ai. Ai shtoi mes të tjerash se; “Ne kemi lidhje historike me komunitetin shqiptar.”.

Duke marrë fjalën, Zëvendës Shefi i Politikës së Migracionit të SYRIZA-PS, George Psychogios, kujtoi se ishte qeveria SYRIZA, e cila në vitin 2015 ligjëroi shtetësinë e emigrantëve të brezit të dytë dhe ndërhyrje të tjera që kishin të bënin me aksesin në fondet e sigurimeve, me AMKA etj. Ishte gjëja e parë që qeveria hoqi në 2019.
“Synimi ynë”, vazhdoi ai, “është të propozojmë një ligj, të heqim ndarjet e papranueshme që ekzistojnë tani me karakteristika klasore të racizmit institucional”. “Ne patëm nderin që sot të zhvillojmë një takim historik për Komunitetin Shqiptar me kryetarin e SYRIZA-Aleancës Progresive dhe deputetët e partisë”, tha Edmond Guri, përfaqësues i Diasporës Shqiptare në Greqi (A.D.E).

Interesim minimal i qytetarëve për të marrë pjesë në procesin e votimit

Shkarkimi i kryetarëve në veri të Kosovës/ Vota me “pikatore”!

Anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Europës

Albin Kurti në Berlin më 25 prill, zbardhet axhenda

Inskenohet “pushtimi i Serbisë”

Vuçiç bën prova lufte në kufi me Kosovën