MENU
klinika

Kujdes nga çrregullimet e TMJ-së

A mund të shkaktojë mpirje të fytyrës shtrëngimi i dhëmbëve?

29.02.2024 - 15:29

Simptomat e çrregullimit të artikulacionit temporomandibular (më shpesh i njohur si TMJ) janë kaq të ndryshme sa që shumë njerëz as nuk e kuptojnë se e kanë këtë çrregullim dhe e ngatërrojnë atë me diçka tjetër. Kështu, shumica e njerëzve që vuajnë nga ajo nuk marrin trajtimin e duhur për gjendjen e tyre. Kjo dilemë rezulton në një rreth vicioz që përkeqëson gjendjen dhe simptomat e dhimbshme. Një simptomë e lidhur shpesh me TMJ nuk është dhimbja, por një ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje e fytyrës, e cila mund të arrijë deri te krahët dhe gishtat. A mund të shkaktojë mpirje të fytyrës shtrëngimi i dhëmbëve? Si e përcaktoni se çfarë është e lidhur me TMJ?

Çfarë po ju thotë trupi juaj për TMJ

Dhimbjet që lidhen me bruksizmin janë përgjigjet e shëndetshme të trupit ndaj gjendjes. Është mënyra e trupit për t’ju bërë të ditur se diçka nuk është në rregull dhe ka nevojë për vëmendjen tuaj. Shtrëngimi i vazhdueshëm i nofullës dhe kërcitja e dhëmbëve bën që muskujt, ligamentet dhe tendinat rreth zonës së nofullës, fytyrës dhe qafës të kompensojnë dëmtimin. Me kalimin e kohës, ato pjesë që ofrojnë kompensim bëhen të dobëta dhe joproduktive. Kjo çon në dhimbje të lehta dhe të rënda (në varësi të ashpërsisë së bruksizmit).

Çdo simptomë e dhimbshme e TMJ mund të jetë kronike (nuk largohet kurrë) ose akute (vjen dhe shkon), dhe shkalla e dhimbjes mund të ndryshojë gjithashtu. Disa njerëz ndjejnë dhimbje të mprehta, të padurueshme, ndërsa disa përjetojnë dhimbje të shurdhër që duket se nuk largohen kurrë.

Dhimbja e nofullës mund të jetë muskuj ose nyje të lodhura ose të ngurtësuara. Dhimbjet e kokës zakonisht vijnë në mëngjes, por mund të shfaqen edhe gjatë natës, dhe mund të jenë të vazhdueshme ose të luhatshme, me dhimbje që variojnë nga e shurdhër në intensive. Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të ndodhë në një zonë specifike ose është e përgjithësuar. Veshët mund të kenë dhimbje të shurdhër ose intensive. Faqet mund të ndjehen të lodhura ose të mpirë. Disa mund të ndjejnë ënjtje në njërën anë, ndërsa disa të përjetojnë faqe të lodhura dhe një nofull që kërcehet. Qafa mund të ndihet paksa e shurdhër ose e ngurtë, ose shumë e dhimbshme. Disa njerëz mund të përjetojnë dhimbje që rrezaton në shpinë.

Si TMJ mund të shkaktojë mpirje të fytyrës?

Pra, a mundet shtrëngimi i dhëmbëve të shkaktojë mpirje të fytyrës? Po, absolutisht.

Ka një bollëk nervash, venash, muskujsh dhe indesh në të gjithë kokën, fytyrën dhe qafën. Këto tre pjesë strehojnë deri në 30% të nervave të trupit, veçanërisht pranë nofullës.

Artikulacioni temporomandibular ulet në secilën anë të kokës, përpara veshëve tuaj. Ai lidh nofullën e poshtme me kafkën dhe lejon lëvizjen e nofullës. Rastësisht, një nga nervat më të mëdhenj në trupin e njeriut, nervi trigeminal, kalon përmes këtij nyjeje në trungun e trurit. Kur nofulla është e mbingarkuar dhe e lodhur, ajo bëhet e dëmtuar. Kur kjo ndodh, ai shtrëngon nervin trigeminal duke shkaktuar presion që çon në mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe një humbje të ndjesisë në pjesë të tjera të trupit pasi ndërpret hyrjen shqisore në këto zona. Ndërsa një mpirje e vogël herë pas here mund të mos ju shqetësojë, mund të përjetoni edhe dëmtime nervore me kalimin e kohës.

Për fat të keq, mjekët shpesh ngatërrojnë dhe diagnostikojnë gabimisht dhimbjen në zonën e nofullës, kokës dhe qafës, dhe trajtojnë vetëm simptomat, jo vetë burimin e dhimbjes. Për më tepër, shumica e pacientëve nuk e kuptojnë dhimbjen dhe simptomat e saj lidhen në radhë të parë me artikulacionin temporomandibular.

Ekzistojnë tre degë kryesore të nervit trigeminal dhe secila prej tyre mbart sinjale në zona të ndryshme të fytyrës. TMJ mund të prekë një ose të tre nervat, duke shkaktuar kompromentim ose humbje të ndjenjës në fytyrë, të cilën mund ta ndjeni si mpirje.