MENU
klinika

A mund ta ndryshojnë vendet këtë?

Analiza nga “DW”: Evropa e pasur, po punon më pak!

14.02.2024 - 14:47

Çfarë do t’u duhet evropianëve që të punojnë më shumë? Kjo është pyetja me të cilën përballen disa nga vendet më të pasura të kontinentit, ndërsa përballen me mungesën e punëtorëve, pavarësisht punësimit rekord.

Qeveritë dhe bizneset në Gjermani, Holandë dhe Austri po debatojnë tani se si t’i bëjnë orët shtesë më tërheqëse për punëtorët, nga kujdesi i zgjeruar për fëmijët te politikat tatimore më miqësore dhe oraret më fleksibël të punës.

Ata po konkurrojnë me preferencën e një punonjësi për më shumë kohë të lirë. Orari mesatar i punës vazhdon të bjerë ndërsa pozitat me kohë të pjesshme rriten dhe sindikatat shtyjnë për shkurtimin e orëve me kohë të plotë.

“Ekziston kjo thënie, ‘puno për të jetuar, mos jeto për të punuar’,” tha Martin Stolze, 47 vjeç, një mësues i shkollës së mesme që punon me kohë të pjesshme në Gjermaninë jugperëndimore. “Unë mendoj se kjo është motoja e kohës sonë. Ju punoni aq sa të funksionojë për ju dhe që mund t’i përkushtohesh gjërave që kanë vërtet rëndësi. Nuk ka qenë kështu.”

Punësim rekord në të gjithë BE-në
Në një farë kuptimi, vetë puna ka qenë rrallë aq e popullarizuar apo e aksesueshme në Evropë. Punësimi i përgjithshëm në të gjithë BE-në mbetet afër 75%, ndërsa Gjermania, Austria dhe Holanda janë të gjitha në nivele rekord ose afër rekord punësimi. Pjesëmarrja e grave në fuqinë punëtore është rritur ndjeshëm.

Një faktor kryesor është rritja e punës me kohë të pjesshme, thonë ekonomistët.

Sot më shumë se tre nga 10 punonjës në Gjermani, Austri dhe Zvicër punojnë me kohë të pjesshme. Në Holandë, afërsisht gjysma e fuqisë punëtore punon 35 orë ose më pak në javë. Në SHBA, për krahasim, më pak se një në pesë punon me kohë të pjesshme, ose më pak se 35 orë.

Gratë në veçanti kanë nxitur rritjen me kohë të pjesshme në Evropë. Ata ende kanë shumë më tepër gjasa se burrat të balancojnë punësimin me kujdesin ndaj fëmijëve ose familjes.

Megjithatë, trendi do të thotë gjithashtu se fuqitë më të mëdha punëtore nuk po prodhojnë dukshëm më shumë orë pune. Pavarësisht se ka shtuar pothuajse 7 milionë punëtorë të rinj në fuqinë e saj punëtore midis 2005 dhe 2022, Gjermania ka parë vetëm një rritje modeste në orët totale të punës. Ndërkohë, punonjësi mesatar gjerman ka punuar më pak se 1350 orë në vit në vitin 2022 – më i ulëti në mesin e vendeve që i përkasin Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

“Kjo është një shoqëri që po ecën shumë mirë,” tha Clemens Fuest, kreu i Institutit gjerman për Kërkime Ekonomike Ifo, në një prezantim vitin e kaluar. “Më pak njerëz duhet të punojnë dhe ka më shumë kënaqësi në kohën e lirë.”

Por Fuest paralajmëroi gjithashtu për anën negative—një mungesë në rritje punëtorësh në vitet e ardhshme. “Tkurrja e madhe nuk ka arritur ende,” tha ai.

Probleme me punën me kohë të pjesshme
Puna me kohë të pjesshme është tashmë një problem në sektorë me staf të dobët si infermieria dhe arsimi, ku vendet e lira të punës janë rritur. Me më shumë punonjës që punojnë më pak se me kohë të plotë, menaxherët thonë se ata po luftojnë për të bashkuar orë të mjaftueshme të kujdesit.

Maartje Lak-Korsten, drejtoresha e shkollës fillore të Amsterdamit De Kleine Nicolaas, tha se shumë aplikantë duan të punojnë katër ditë në javë.

“Unë gjithmonë filloj një bisedë me (ata),” tha ajo. “Cila është arsyeja që dëshironi të punoni katër ditë? Çfarë ju nevojitet për të punuar me orar të plotë? Unë u them atyre avantazhet – për ta. Por edhe për pagën e tyre, por edhe për një afat të gjatë … (në mënyrë) që ata” janë gjithashtu të vetëdijshëm për zgjedhjet dhe pasojat që ata bëjnë.”

Mungesa e personelit ka të ngjarë të bëhet më e zakonshme në vitet në vijim, pasi brezi i “baby boomer” del në pension, thonë ekspertët.

Një sfidë për punëdhënësit dhe politikëbërësit është se shumë punëtorë në vendet më të pasura evropiane mund të përballojnë të punojnë më pak se me kohë të plotë.

Në Holandë, një “rrogë 1.5”, në të cilën një i rritur punon me kohë të plotë dhe tjetri me kohë të pjesshme, është bërë e zakonshme, tha Bastiaan Starink, një ekonomist në Universitetin e Tilburgut.

“Është ndoshta një luks që ne mund ta përballojmë në Holandë të mos punojmë me kohë të plotë,” tha Starink.

Nuk janë vetëm familjet. Arkitektja me bazë në Amsterdam, Thais Zuchetti, ka punuar 28 orë në javë vitin e kaluar ndërsa mbaronte masterin, tha ajo. Ajo së shpejti do të kthehet deri në 32 orë, me kërkesë të punëdhënësit të saj. Por ajo tha se nuk ishte e nevojshme financiarisht.

“Ndjej se tani me 28 orë fitoj mjaftueshëm për të jetuar mirë”, tha Zuchetti. “Ideja është që nëse do të vazhdoja të punoja 28 orë, atëherë mund ta zhvilloja hobin tim si ilustrues, ndoshta në një koncert anësor”.

Kërkimi për më shumë orë
Punëdhënësit dhe qeveritë tani po përpiqen të kuptojnë se si të marrin më shumë orë të punëtorëve që kanë.

Shteti gjerman i Baden-Württemberg ka filluar të kërkojë nga të gjithë arsimtarët që kërkojnë të punojnë me kohë të pjesshme për më pak se 75% për të dhënë një arsye – përfshirë ata që tashmë punojnë me orë të reduktuara.

Ministria e Arsimit atje tha se masa, e cila është pjesë e një pakete më të madhe masash, prek 4,000 nga 115,000 mësuesit e shtetit.

Një prej tyre është Stolze, një mësues i anglishtes në shkollë të mesme që punon 50%. Koha e pjesshme e lejon atë të jetë më i pranishëm për prindërit e tij të moshuar, tha ai, dhe e bën javën e shkollës më të durueshme.

“Unë e kuptoj se ka shumë potencial për të shtrydhur më shumë orë jashtë,” tha ai. “Por sinqerisht besoj se kolegët e mi kanë arsye shumë, shumë të mira që nuk përshtaten në këtë kuadër.”

Qeveritë e tjera po marrin një qasje më miqësore – edhe pse po rezulton e vështirë.

Holanda ra dakord të zgjerojë subvencionet për kujdesin ndaj fëmijëve duke filluar nga viti 2025, një datë që qeveria e shtyu më vonë për në vitin 2027 për shkak të shkurtimeve buxhetore.

Koalicioni i qeverisë konservatore-të Gjelbër të Austrisë, ndërkohë, është tërhequr nga sugjerimet se do të ulte taksat e punëdhënësve mbi të ardhurat nga puna pasi kundërshtarët ngritën shqetësime për financimin e përfitimeve sociale.

Gjermania, gjithashtu, ka frenuar reformimin e të ashtuquajturit rregulli i taksave për ndarjen e çifteve që favorizon familjet me 1.5 paga. Vendi tani thuhet se po shqyrton një mandat për bizneset që të lejojnë punën nga shtëpia, ndër masat e tjera.

Gjetja e potencialit në një peizazh të ri të punës
Një organizatë holandeze po merr një qasje tjetër: duke ndihmuar punëdhënësit të kërkojnë më shumë orë në stafin e tyre ekzistues.

Organizata jofitimprurëse Het Potentieel Pakken, e cila përafërsisht përkthehet në “Kapja e Potencialit”, punon me klientët për mënyrën më të mirë për t’iu qasur punonjësve dhe për të ndërtuar plane pune midis anëtarëve të ekipit.

I financuar në një pjesë të madhe nga Ministria Hollandeze e Shëndetësisë, Het Potentieel Pakken punon kryesisht me agjencitë e infermierisë në shtëpi dhe rrethet shkollore. Punonjësit – shumica prej tyre gra – janë zakonisht tashmë të hapur për të punuar më shumë, tha themeluesi Wieteke Graven. Ata shpesh thjesht nuk janë pyetur.

“Është fjalë për fjalë rasti që ne takojmë njerëz që janë ndoshta tani 50 vjeç, dhe ju i pyetni ata, ‘Pse punoni 18 orë në javë?’ dhe ata thanë, ‘Epo, unë fillova të punoja 18 orë në javë 20 vjet më parë dhe nuk e ndryshova kurrë atë’, tha Graven.

Për Graven, kjo është një shenjë se sa e rrënjosur është bërë puna me kohë të pjesshme. Dhe akoma më shumë arsye për një bisedë më të gjerë mbi këtë çështje.

“Unë mendoj se ka gjithmonë një tension midis zgjedhjeve individuale dhe nevojës së shoqërisë,” tha ajo. “Dhe unë mendoj se ky është një debat shumë thelbësor për t’u mbajtur.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “Deutsche Welle

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rajonet më të goditura nga pandemia

Pabarazia varfëron qytetet e mëdha