MENU
klinika

Gati të futet në lojë Turqia, Moska e Pekini

“Një pritje shumë të gjatë për integrim në BE për Shqipërinë, M. e Veriut…”

28.02.2024 - 13:02

Media e njohur ‘Europe right now’ analizoi situatën politike në vendet e Ballkanit Perëndimor që duan të anëtarësohen në Bashkimin Evropian dhe në paralajmërimin e tyre thuhet se për këto vende, ku përfshihet dhe Shqipëria do të ketë një pritje shumë të gjatë për t’u bërë pjesë e bllokut. Në shkrimin e tyre thuhet se: Disa vende, si Maqedonia e Veriut, për shembull, kanë pritur për gati njëzet vjet për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian. Nuk do t’ju bënte të ndiheni të mirëpritur, apo jo? Hera e fundit që një vend iu bashkua BE-së ishte 11 vjet më parë, kur Kroacia u bë anëtare në vitin 2013. Nisur nga këto fakte, nuk është çudi që çdo vit e më pak njerëz në shtetet kandidate besojnë se anëtarësimi në Bashkimin Evropian do t’i sjellë dobi vendit të tyre. Dhe për të qenë i sinqertë, duke parë gjendjen e gjërave në bllok, ata kanë të drejtë që ndihen skeptikë për këtë. Sipas sondazhit të Barometrit Ballkanik 2023 nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal, mbështetja për anëtarësimin në BE në rajon tani është 59 për qind. Kjo është 3 për qind më pak se në vitin 2021. Kjo mund të duket si një pengesë e vogël, por duke pasur parasysh ritmin e procedurave të anëtarësimit, në kohë që mund t’i kushtojë BE-së anëtarët e saj të rinj potencialë.

Rreziku
Mbështetja më e ulët për anëtarësimin në BE mund të gjendet në Serbi: vetëm 34 përqind besojnë se vendi i tyre duhet të bashkohet me bllokun. Arsyeja kryesore pas statistikave është ndoshta ndjenja e të qenit i lënë mënjanë për arsye politike.Nuk është çudi që serbët po forcojnë lidhjet me lojtarë të tjerë në skenën globale, si Rusia apo Kina.Të luash fort për të marrë funksionon vetëm për pak kohë, derisa tjetri të humbasë interesin dhe të vazhdojë. Në planin afatgjatë, nëse BE-ja nuk dëshiron të shtyjë Serbinë dhe vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor në prehrin e fuqive aziatike, ata duhet të merren seriozisht me bisedimet e zgjerimit. Pranimi në BE duhet të jetë një procedurë e qartë që vendos të njëjtat standarde për të gjitha palët që duan të anëtarësohen në bllok. Merrni për shembull Maqedoninë e Veriut: ata madje kanë ndryshuar emrin e vendit të tyre për të ecur më tej në rrugën e anëtarësimit të BE-së, megjithatë ata ende presin një datë për të filluar bisedimet e pranimit. Ose Serbia, vendi më i avancuar në mesin e atyre të listuar si kandidatë për anëtarësim, është e qartë se nuk është e lumtur që ndërkohë gjetja e një zgjidhjeje për çështjen e Kosovës u bë gjithashtu një kërkesë për anëtarësim. Nuk është çudi që sipas rezultateve të sondazhit të Eurobarometrit Pranverë 2023, vetëm 31 përqind e qytetarëve serbë thonë se anëtarësimi në BE do të ishte një gjë e mirë; 36 për qind besojnë se nuk do të ishte as një gjë e mirë as e keqe, ndërsa 32 për qind besojnë se do të ishte një gjë e keqe. 61 për qind nuk i besojnë BE-së si institucion krahasuar me 32 për qind që kanë besim në të. Të pyetur se sa të lidhur ndihen me BE-në, 23 për qind ndihen të lidhur, ndërsa 76 për qind thonë se jo. Është e drejtë të thuhet se ka një zhgënjim në rritje në rajonin e Ballkanit Perëndimor midis vendeve që kanë pritur në paradhomë të BE-së për një kohë, disa prej dekadash dhe duke parë që Komisioni Evropian dëshiron të përshpejtojë Ukrainën. të lehtësoni ndjenjat e tyre negative. Në vend që të vendosë pengesa për procedurën e zgjerimit, BE-ja duhet të ecë përpara sa më shpejt që munden institucionet e saj tepër burokratike. Përndryshe, është e mundur që vendet kandidate të kenë mjaftueshëm dhe të lëvizin nga partneriteti i tyre i mundshëm me Brukselin, Pekini, Moska dhe Ankaraja do të donin ta shfrytëzonin me siguri këtë mundësi”, përmbyllet shkrimi.

Si e mbajnë me premtime Ballkanin?
Tiranën do ta vizitojë në 29 shkurt, komisioneri për zgjerimin i Bashkimit Europian Oliver Varhelyi që do të marrë pjesë në samitin rajonal për Planin e Rritjes së Ballkanit Perëndimor, Zyra e shtypit e Komisionit Europian informon se takimet e Varhelyi do të fillojnë, në Malin e Zi dhe që prej andej do të kalojë në Shqipëri. Ky plan i ri për Ballkanin perëndimor i prezantuar nga Komisioni Europian në nëntor të vitit të kaluar e ka fokusin te bashkëpunimi rajonel nëpërmjet një tregu të përbashkët dhe gradualisht duke sjellë Ballkanin Perëndimor tek çështjet kuce evropiane për një treg të përbashkët, që kërkon reforma konkrete, më së shumti në prokurimin publik, luftën ndaj korrupsionit dhe shtetin e së drejtës. Këto reforma, shkruan BE, janë të nevojshme për të thithur investimet.