MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Pse diabeti po më lodh kaq shumë?

26.02.2024 - 11:41

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Pse diabeti po më lodh kaq shumë?

Mjeku: Diabeti dhe lodhja shpesh diskutohen së bashku. Në fakt, nëse keni diabet, ka më shumë gjasa që të përjetoni lodhje në një moment. Megjithatë, mund të ketë shumë më tepër në këtë korrelacion në dukje të thjeshtë.

Diabeti, i cili ndikon në sheqerin në gjak (glukozën) dhe prodhimin e insulinës nga pankreasi, mund të ketë gjithashtu shënues inflamatorë. Një mori studimesh kanë shqyrtuar lidhjet e mundshme midis diabetit dhe lodhjes.

Mund të jetë sfiduese për të trajtuar diabetin dhe lodhjen. Megjithatë, ka shumë opsione që mund të ndihmojnë. Së pari mund t’ju duhet të shihni mjekun tuaj për të përcaktuar shkakun e saktë të lodhjes tuaj.

Shkaqet e mundshme të lodhjes nga diabeti
Luhatjet e glukozës në gjak shpesh mendohen si shkaku i parë i lodhjes në diabet. Por autorët e një studimi me 155 të rritur me diabet të tipit 2 sugjeruan se glukoza në gjak ishte shkaku indirekt i lodhjes te pjesëmarrësit me një AIC më të madhe se 7 përqind.

Këto gjetje sugjerojnë se lodhja e diabetit mund të mos jetë domosdoshmërisht e lidhur me diabetin që kontrollohet, por me simptoma të tjera të diabetit.

Faktorë të tjerë të lidhur, të parë shpesh tek njerëzit me diabet, që mund të kontribuojnë në lodhje përfshijnë si më poshtë:

inflamacion i përhapur
depresioni
pagjumësia ose cilësia e dobët e gjumit
hipotiroidizëm (tiroide joaktive)
nivele të ulëta të testosteronit (në ata që janë caktuar meshkuj në lindje)
dështimi i veshkave
efektet anësore të ilaçeve
duke anashkaluar vaktet
mungesa e aktivitetit fizik
të ushqyerit e dobët
mungesa e mbështetjes sociale
Si të menaxhoni lodhjen nga diabeti?

Trajtimi i diabetit dhe lodhjes është më i suksesshëm kur shihen si kushte të tëra dhe jo të veçanta. Zakonet e jetesës së shëndetshme, mbështetja sociale dhe terapitë e shëndetit mendor mund të ndikojnë pozitivisht në diabetin dhe lodhjen në të njëjtën kohë.

Ndryshimet e stilit të jetesës.
Zakonet e jetesës së shëndetshme janë në qendër të shëndetit të mirë. Këto përfshijnë ushtrimin e rregullt, ushqimin dhe menaxhimin e peshës. Të gjitha këto mund të ndihmojnë në rritjen e energjisë duke kontrolluar gjithashtu sheqerin në gjak.

Sipas një studimi të vitit 2012, ekzistonte një korrelacion i rëndësishëm midis rezultatit të indeksit të lartë të masës trupore (BMI) dhe lodhjes tek gratë me diabet të tipit 2.

Ushtrimi i rregullt mund të zvogëlojë rrezikun për zhvillimin e diabetit të tipit 2 në radhë të parë. Por Shoqata Amerikane e Diabetit (ADA) thotë se stërvitja mund të ndihmojë në rregullimin e glukozës në gjak edhe nëse tashmë keni diabet.

ADA rekomandon të paktën 2.5 orë stërvitje në javë pa marrë më shumë se 2 ditë pushim me radhë. Ju mund të provoni një kombinim të stërvitjes aerobike dhe rezistencës, si dhe rutinat e ekuilibrit dhe fleksibilitetit, si joga.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Historitë e tmerrshme nga pavijonet me pacientë në prag të vdekjes

‘The Economist’: Trauma kolektive që po shkakton Covid