MENU
klinika

Xi Jinping riaktivizon spiunët

“Ringjallet” agjencia kineze e spiunazhit, ja misioni sekret

12.02.2024 - 09:47

Deri vonë, Ministria e Sigurisë së Shtetit (MSS), agjencia kryesore e spiunazhit të Kinës, ishte një nga organizatat më sekrete në vend. Para se Xi Jinping të vinte në pushtet në 2012, ky trup i fuqishëm ishte praktikisht i padukshëm. Ai operoi në hije dhe nuk donte që punët e tij të monitoroheshin. Tani situata ka ndryshuar. Pasi Xi filloi t’i jepte rëndësi çështjes së sigurisë kombëtare, në një kontekst të tensioneve në rritje me Shtetet e Bashkuara, MSS, e cila kryen role pak a shumë të barabarta me ato të Byrosë Federale të Hetimit dhe Agjencisë Qendrore të Inteligjencës, qëllimisht. Agjencia kineze e inteligjencës, thamë, ka dalë nga hija për të bërë publike rolin e saj në luftën kundër “subversionit, separatizmit, terrorizmit dhe spiunazhit”.

Nëse në vitin 2015 MSS, me rastin e përvjetorit të parë të shpalljes së ligjit të kundërzbulimit, hapi linjën telefonike 12339 për të lejuar banorët të raportojnë aktivitete të dyshimta, duke ofruar deri në 500,000 juanë (70,000 dollarë) për raportet që mund të çojnë në arrestimin e kriminelë të dyshuar, në gusht të vitit të kaluar, pothuajse duke përkuar me hyrjen në fuqi të rishikimit të ligjit të lartpërmendur, e njëjta ministri hapi një llogari zyrtare në WeChat. Në atë profil, ministria filloi të shprehej personalisht për çështjet e spiunazhit por edhe për çështjet aktuale kombëtare dhe ndërkombëtare. Ashtu si kur, për shembull, ai paralajmëroi qytetarët që të mos shpifin perspektivat e rritjes ekonomike të Kinës. South China Morning Post shkroi se agjencia më sekrete e spiunazhit të Kinës nuk dëshiron më të mbetet “klandestine” pasi udhëheqja kineze e zhvendosi fokusin e saj te siguria kombëtare.