MENU
klinika

Vendet e rajonit paguajnë më pak

Sa taksohen të ardhurat e punëtorëve në Evropë?

12.02.2024 - 13:16

Sipas një studimi të “Fondacionit të Tatimeve” mbi pagat dhe taksimet në Evropë, rezulton se në vitin 2022 një punëtor me pagë mesatare në Evropë, po paguante si detyrim ndaj shtetit rreth një të tretën e të ardhurave.

Nuk është çudi që barra tatimore në të gjithë Evropën ndryshon ndjeshëm, me punëtorët në Evropën Perëndimore dhe vendet më të zhvilluara që paguajnë më shumë. Danimarka (55.9%), Austria (55%), Portugalia (53%), Suedia (52.3%) dhe Belgjika (50%) janë disa nga vendet me normat më të larta të tatimit mbi të ardhurat personale.

Nga ana tjetër, Rumania (10%), Bullgaria (10%), Bosnja dhe Hercegovina (10%), Kosova (10%) dhe Maqedonia e Veriut (10%) janë vendet evropiane me taksat më të ulëta, ndërsa Shqipëria renditet me (23%).

Megjithatë, çuditërisht, jo të gjithë qytetarët janë të pakënaqur për taksat më të larta, duke përfshirë Danimarkën, ku taksat mund të arrijnë në 55.9%.

Në këtë rast, shumë qytetarë e konsiderojnë pagesën si një investim në të ardhmen kolektive të vendit dhe shoqërisë, ose të ngjashme me blerjen e një cilësie të caktuar jetese.Vlen të përmendet se Danimarka u rendit në vendin e dytë më të lumtur në botë për të katërtin vit radhazi, sipas Raportit Botëror të Lumturisë 2023.

Kjo u mundëson të gjitha segmenteve të shoqërisë, pavarësisht nga gjinia, pozita socio-politike apo ekonomike, të përfitojnë nga të njëjtat mundësi, duke reduktuar në mënyrë të konsiderueshme barrën ekonomike dhe sociale.

Shumica e arsimit, veçanërisht arsimi i lartë në Danimarkë është falas, me studentët e kolegjit që marrin gjithashtu një grant nga qeveria daneze.

Për vendet e Evropës Lindore dhe Juglindore si Rumania, Bullgaria dhe Bosnja dhe Hercegovina, të cilat ende po zhvillojnë infrastrukturën dhe ekonomitë e tyre, taksat më të ulëta janë një mënyrë për të tërhequr dhe me shpresë mbajtjen e investimeve të huaja.Këto vende shpesh ofrojnë kosto më të lira të punës dhe prodhimit, lehtësime tatimore dhe një pasuri tregjesh dhe mundësish të pashfrytëzuara.

Jo vetëm kaq, por ato gjithashtu shpesh mund të ofrojnë një standard më të mirë jetese, për shkak se kostoja e jetesës është dukshëm më e lirë se shumica e vendeve të Evropës Perëndimore./Kosova Press

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Si u shndërrua taksimi progresiv në taksim regresiv?!

Analiza: A duheshin taksuar profesionet e lira