MENU
klinika

Ja si të lehtësoni dhimbjet

Sa zgjasin simptomat e çrregullimit të nofullës?

26.02.2024 - 19:49

Ndërsa klikimi i lehtë i nofullës zakonisht nuk është një arsye për shqetësim, shumica e njerëzve janë të etur për të trajtuar çdo dhimbje që prish cilësinë e tyre të përditshme të jetës.

Sa kohë zgjat zakonisht TMJ?

Kur nyja komplekse temporomandibulare (TMJ) duron trauma, përdorim të tepruar ose probleme të tjera, mund të përjetoni probleme si dhimbje në nofulla ose vështirësi në të ngrënë: Një gjendje e quajtur çrregullim TMJ (TMD).

Shqetësimi i përkohshëm i TMJ-së mund të variojë nga ditë në javë, muaj dhe më gjerë. Për të tjerët, simptomat e TMD janë kronike.

Simptomat e përkohshme të TMD shpesh shfaqen pas një incidenti akut, të tilla si:

procedurat dentare (p.sh. heqja e dhëmbëve të mençurisë)

lëndime (d.m.th., aksidente sportive ose automobilistike)

Mbajtja e gojës hapur për një periudhë të gjatë kohore gjatë një procedure dentare mund të shkaktojë simptoma të përkohshme, por ato duhet të zgjidhen mjaft shpejt – përgjithësisht brenda disa ditësh. Megjithatë, incidentet më traumatike, të tilla si një lëndim, mund të zgjasin pak më shumë për t’u shëruar.

Ekziston gjithashtu një lidhje e mundshme midis shtatzënisë dhe rritjes së simptomave të TMD. Sipas hulumtimit të vitit 2023, çështjet e lidhura me shtatzëninë si ndërprerja e gjumit, të vjellat në mëngjes ose nivelet më të larta të hormonit të relaksinës në trup (që shkakton më shumë dobësi në nyje) mund të luajnë një rol. Por deri më tani, shkencëtarët nuk mund të thonë asgjë përfundimtare.

Nëse dyshoni se TMD-ja është e lidhur me shtatzëninë, ajo duhet të zgjidhet gjatë periudhës pas lindjes.

Sa kohë është shumë e gjatë për TMJ?

TMD prek të gjithë ndryshe. Çdo pacient është unik në simptomat dhe përvojën e tij. Prandaj, nuk ka as diagnozë apo trajtim të standardizuar.

Pra, kur duhet të shkoni te mjeku për TMD-në tuaj? Në të vërtetë, është një çështje tolerance.

Nëse një pacient nuk mund ta tolerojë shqetësimin dhe kjo po ndikon në cilësinë e jetës së tij, është koha të shohë një profesionist.

Sidoqoftë, në shumë raste, çështja është thjesht “një ndezje akute që mund të lehtësohet nga pak kohë, nga pjesa tjetër e TMJ-së dhe përdorimi i ilaçeve anti-inflamatore josteroide në shtëpi (NSAID)”.

A është TMJ i vështirë për t’u trajtuar?

Edhe pse simptomat e çrregullimit të TMJ-së shpesh zgjidhen vetë, nuk ka gjithmonë një zgjidhje të thjeshtë për ta trajtuar atë në mënyrë aktive.

Trajtimi i TMD është shumë kompleks sepse nuk është bardh e zi.

Nëse keni simptoma të reja të TMJ për shkak të punës dentare ose një problemi tjetër akut, ndonjëherë muskujt e fytyrës dhe nyjet e nofullës kanë nevojë për pak kohë për shërim.

Në situata akute, rekomandohet që të:

pushoni nyjen sa më shumë që të jetë e mundur

shmangni ushqimet e forta/përtypëse (si çamçakëz)

merrni anti-inflamatorë OTC

aplikoni nxehtësi ose akull për të reduktuar dhimbjen (rreth 20 minuta/orë)

masazhoni butësisht zonën

TMD akut në përgjithësi zgjidhet brenda disa ditësh deri në disa javë, shpesh vetë. Për të qetësuar dhimbjen gjatë kësaj kohe, ekspertët rekomandojnë lehtësimin e dhimbjeve OTC, pushimin e kyçit ose terapinë e nxehtë/të ftohtë.

Në rastet më të rënda dhe kronike rekomandohet vizita te mjeku. Masat si menaxhimi i stresit, terapia fizike dhe pajisjet ortopedike mund të ndihmojnë në rivendosjen e funksionit optimal të kyçit.