MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Si lidhet gluteni me problemet në sistemin tretës?

10.02.2024 - 12:25

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Si lidhet gluteni me problemet në sistemin tretës?

Mjeku: Ka edhe gruri edhe mielli gluten, por në studimet e shumta që janë marrë, në qoftë se ne konsumojmë të njëjtën sasi drithërash në formën e grurit të plotë, në formën e drithërave të plota dhe në formën e miellit, shikojmë që sistemi tretës pëson problematika në lidhje me glutenin, kur ne e marrim në formën e brumërave, jo kur e marrim në formën e drithërave të plotë. Kjo ndodh se kur drithërat janë në formën e miellit, sistemi tretës është i ekspozuar direkt me glutenin. Pra, edhe duke u ekspozuar gluteni direkt te mielli në raport me grurin kur nuk ekspozohet, pasi ne i përtypim drithërat dhe amortizohet sasia e glutenit

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.