MENU
klinika

Cila sugjerohet më shumë?

Terapia e nxehtë dhe e ftohtë: Kur të përdoret secila për dhimbjen e qafës?

26.02.2024 - 19:51

Ju ka të ngjarë të keni dëgjuar për përdorimin e një komprese të nxehtë ose të ftohtë për dhimbjen e qafës – por kur keni nevojë për akull dhe kur për nxehtësinë?

Deri më tani, nuk ka asnjë provë që i ftohti ose nxehtësia janë më të dobishme se tjetra për lehtësimin e dhimbjes ose tendosjes. Thënë kështu, profesionistët në përgjithësi rekomandojnë plagë të reja ose të fryra. Kur ënjtja të jetë ulur, nxehtësia këshillohet për të lehtësuar çdo tension ose ngurtësi të vazhdueshme.

Ja çfarë duhet të dini.

A është akulli apo nxehtësia më e mirë për dhimbjen e qafës?

Hulumtimet sugjerojnë se akulli dhe nxehtësia janë të dobishme për dhimbjen e qafës.

Në përgjithësi, akulli rekomandohet për:

lëndime akute të qafës (si goditje me kamzhik)

dhimbje me fillim të papritur

ënjtje

qetësimin e muskujve pas stërvitjes

Dhe nxehtësia rekomandohet kur:

ënjtja është zvogëluar

keni ngurtësi dhe tension kronik ose të përsëritur të qafës

ngrohjen e muskujve përpara shtrirjes ose stërvitjes

Akull ose përdorni nxehtësinë për rreth 20 minuta disa herë në ditë për lëndime, ose sa herë të jetë e nevojshme për të ndjerë lehtësim.

Ideja themelore është se akulli frenon dhimbjen e papritur nga një dëmtim i ri duke ngushtuar enët e gjakut, duke ngadalësuar qarkullimin dhe duke reduktuar ënjtjen.

Kjo është ideale për të mpirë ndjesinë nga spazmat e muskujve ose dhimbjet më ekstreme. Nëse jeni në shtrat për shkak të dhimbjes ose tendosjes së qafës, akulli është ndoshta ideal.

Nxehtësia, ndërkohë, ndihmon në zbutjen e ngurtësisë kronike dhe muskujt e shtrënguar duke përmirësuar qarkullimin.

Kjo lejon që më shumë lëndë ushqyese dhe oksigjen të shpërndahen në zonën e prekur, gjë që mund të nxisë shërimin. Gjithashtu ndihmon në lirimin e muskujve të shtrënguar dhe për t’i bërë indet më fleksibël. Kur nuk jeni në shtrat dhe dëshironi të vazhdoni me detyrat e përditshme, nxehtësia është ideale.

Mbani në mend se sipas një studimi më të vjetër, ata që vizituan dhomën e urgjencës për dhimbje akute të shpinës ose qafës përfituan njëlloj nga terapia e nxehtë ose e ftohtë e kombinuar me ibuprofen.

Pra, mund të mos ketë rëndësi nëse zgjidhni nxehtësinë apo akullin, por më tepër se çfarë ndjehet më mirë për situatën tuaj unike.

Ju mund të dëshironi të alternoni terapinë e nxehtë dhe të ftohtë për rezultate optimale.

Kur duhet të kërkoni kujdes mjekësor?

A e dini se dhimbja e qafës është shkaku i katërt kryesor i paaftësisë? Nëse dhimbja e qafës po ndërhyn në cilësinë e përditshme të jetës, është mirë të vizitoni një mjek.

Ju gjithashtu duhet të kërkoni kujdes mjekësor urgjent nëse:

ju përjetoni ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje ose dobësi në njërin krah ose dorë

Dhimbja e qafës është shkaktuar nga një dëmtim i papritur (si një aksident automobilistik ose një incident sportiv)

simptomat nuk ulen pas një jave të vetë-kujdesit

dhimbja përkeqësohet kur shtriheni

dhimbja të mban zgjuar natën

ju humbni kontrollin e lëvizjeve të zorrëve ose urinimit

keni vështirësi me ecjen ose balancimin

Nëse dhimbja e qafës nuk përmirësohet pas një jave të vetë-kujdesit, vizitoni një mjek.

Kërkoni kujdes urgjent nëse përjetoni mpirje në njërin krah ose dorë krahas dhimbjes së qafës, nëse jeni duke luftuar për të ecur ose për të ekuilibruar, ose nëse keni humbur kontrollin e lëvizjeve të zorrëve ose urinimit.