MENU
klinika

Si mund të largohet kjo gjendje

Trichotillomania/ Pse disa njerëz shkulin flokët pa vetëdije?

26.02.2024 - 19:47

Kuptimi i Trichotillomania: Nxitja për të hequr flokët tuaj.

Ne të gjithë përballemi me ankthin dhe stresin në mënyrën tonë. Për njerëzit me trichotillomania, kjo mund të përfshijë një dëshirë të madhe për të hequr flokët tuaj. Me kalimin e kohës, tërheqja e flokëve në mënyrë të përsëritur mund të çojë në njolla tullace dhe akoma më shumë shqetësime emocionale.

Këtu, ne do të diskutojmë shenjat dhe simptomat e trichotillomania dhe mënyrat për të trajtuar këtë gjendje.

Çfarë është trichotillomania?

Trichotillomania (TTM) është një çrregullim mendor në të cilin njerëzit ndiejnë një nevojë të madhe për të shkulur flokët e tyre. Hulumtimet sugjerojnë se 0,5 deri në 2 për qind e njerëzve kanë TTM.

Në fëmijëri, shumë njerëz që përjetojnë trichotillomania do të fokusohen në nxjerrjen e qimeve të kokës, shpesh duke u fokusuar në vetëm një ose dy zona; megjithatë, njerëzit me TTM jo gjithmonë e kufizojnë tërheqjen e flokëve në lëkurën e kokës. Ata mund të tërheqin qime nga zona të tjera si vetullat, qerpikët ose çdo zonë tjetër në trupin e tyre që ka qime. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në njolla tullace dhe rrallim të flokëve.

Trichotillomania zakonisht zhvillohet gjatë viteve të adoleshencës, por dihet se shfaqet edhe tek fëmijët e vegjël. Pasi të fillojë, mund të vazhdojë për disa vite deri në moshën madhore. Ai prek meshkujt dhe femrat në mënyrë të barabartë në fëmijëri, por mund të prekë femrat më shpesh gjatë moshës madhore.

Disa gra raportojnë se kanë më shumë nxitje për të hequr flokët gjatë fillimit të ciklit të tyre menstrual. Një studim i vogël i vitit 2018 sugjeron se ndryshimet hormonale që ndodhin në trupin e një gruaje gjatë fillimit të ciklit të tyre mund të kenë ndikim në simptomat e trikotillomanisë, por studiuesit nuk janë të sigurt pse.

Një studim rasti i vitit 2013 sugjeron se simptomat e trichotillomania mund të ndikohen nga ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për ta mbështetur këtë.

Cilat janë simptomat e trikotillomanisë?

Simptomat e trikotillomanisë përfshijnë:

shkulja e flokëve në mënyrë të përsëritur

këputja e copave të flokëve

ngrënia e flokëve (trikofagjia)

ndjeni lehtësim pas shkuljes së flokëve

Zonat e zakonshme për tërheqjen e flokëve përfshijnë:

lëkurën e kokës

vetulla

qerpikët

mjekra

qime pubike

Me kalimin e kohës, ata që preken nga trichotillomania mund të përjetojnë efekte anësore si:

kruajtje ose ndjesi shpimi gjilpërash në vendin ku janë tërhequr flokët

njolla tullace

flokë të holluar

irritime të lëkurës

ankthi social

Si trajtohet trichotillomania?

Trajtimi i trikotillomanisë varet nga ashpërsia e simptomave. Një profesionist i shëndetit mendor mund të rekomandojë sa vijon:

Terapia e sjelljes

Një studim i vitit 2014 tregoi përfitimet e trajnimit të ndryshimit të zakonit (HRT) dhe kontrollit të stimulit në trajtimin e TTM. HRT punon nga:

rritja e ndërgjegjësimit të një personi për simptomat dhe shkaktarët e TTM

duke zëvendësuar sjelljen e tërheqjes së flokëve me një sjellje tjetër

gjetja e mënyrave për të qëndruar të motivuar për të ndaluar sjelljen e tërheqjes së flokëve

duke praktikuar aftësitë e reja të mësuara në situata të ndryshme

Kontrolli i stimulit funksionon nga:

identifikimi i situatave dhe faktorëve ndijor që çojnë në tërheqje

zvogëlimin ose eliminimin e atyre situatave dhe faktorëve shqisor

Terapia fokusohet në rregullimin emocional

Një mjek ose terapist mund t’ju ndihmojë të mësoni të menaxhoni emocionet, të tilla si ankthi, frika ose trishtimi, që kontribuojnë në dëshirën tuaj për të tërhequr. Kuptimi dhe pranimi i këtyre emocioneve të vështira mund të ndihmojë në ndryshimin e reagimit tuaj ndaj tyre.

Medikamente

Medikamentet, duke përfshirë ilacet kundër depresionit dhe antipsikotikët, mund të kenë një efekt në trichotillomania:

N-acetilcisteinë

olanzapine (Zyprexa)

clomipramine (Anafranil)

quetiapine (Seroquel)

Studiuesit vunë në dukje se provat klinike me këto barna kishin madhësi shumë të vogla të mostrave. Nevojiten më shumë studime për të mbështetur rezultatet.