MENU
klinika

Disa këshilla

Ushqyerja me gji gjatë natës/ Si ta reduktoni?

28.02.2024 - 14:59

T’i thuash lamtumirë ushqimeve dhe gllënjkave gjatë natës është një moment historik i madh për fëmijën tuaj (dhe ju!). Ja se si të kuptoni se kur është gati – dhe këshilla për të bërë këtë lëvizje.

Për muaj të tërë, ju jeni zgjuar me kujdes gjatë gjithë natës për të ushqyer fëmijën tuaj. Por tani fëmija është pak më i madh, dhe ndoshta ka filluar të marrë më pak ushqim natën vetë. A është koha për të filluar procesin e heqjes së qumshtit gjatë natës?

Shkëputja gjatë natës është largimi i fëmijës nga zgjimi për të ngrënë në mes të natës. Fëmija do të ketë seancën e parë të gjirit ose shishen në mëngjes pasi të zgjohet, do të ushqehet me gji disa herë ose do të pijë disa shishe gjatë ditës (ashtu si më parë) dhe do të ketë seancën e fundit të gjidhënies ose shishen pak para gjumit.

Është normale që foshnjat të largohen nga ushqyerja gjatë natës ndërsa rriten dhe barku i tyre mund të mbajë më shumë ushqim.

A largohen ndonjëherë foshnjat vet nga ushqimi i natës? Në disa raste me fat, po. Por më shpesh, do t’ju duhet t’i jepni ju një shtytje në drejtimin e duhur. Ja se si ta largoni fëmijën tuaj nga ato ushqime të natës, në mënyrë që të gjithë të filloni të flini më shumë.

Kur mund të fillohet heqja e gjirit gjatë natës?

Nga pikëpamja e zhvillimit, foshnjat janë në gjendje të flenë gjatë natës – e përcaktuar si një shtrirje prej gjashtë deri në tetë orë – pa ngrënë kur janë midis 4 dhe 6 muajsh. Në këtë gamë moshe, shumica e foshnjave arrijnë peshën 5,5-5,8 kg, pesha ku nuk kanë më nevojë metabolike për ushqime gjatë natës.

Ndërsa foshnja arrin moshën dhe peshën e duhur, saktësisht se kur vendosni të hiqni ushqimet e natës varet nga ju.

Disa prindër fillojnë kur ndiejnë se është koha për të rikuperuar gjumin e tyre, ndërsa të tjerë i shikojnë foshnjës për shenja – si ushqime më të shkurtra gjatë natës ose zgjimi më rrallë. Pa marrë parasysh se çfarë, duhet të merrni gjithmonë dritën jeshile nga pediatri para se të filloni të hiqni ushqimin gjatë natës.

Dijeni, gjithashtu, se nuk duhet të hiqni gjirin gjatë natës midis 4 dhe 6 muajsh. Nëse do të ndiheshit më rehat, të prisni pak më gjatë ose thjesht të shkurtoni në një ose dy ushqime në natë është në rregull.

Mbani në mend se në 5 ose 6 muaj, një foshnjë që zgjohet për të ngrënë gjatë natës ndoshta nuk është vërtet e uritur (përveç nëse nuk ha mjaftueshëm gjatë ditës) – ajo thjesht është mësuar me ushqimin e natës.

Ndërsa është e mundur të ndaloni ushqyerjen direkt gjatë natës, ekspertët pajtohen se është më mirë të merrni një qasje më të butë nëse mundeni. Pas disa muajsh ushqim mesnate, fëmija ka mësuar të presë që ju të vini ta ushqeni kur të zgjohet.

Largimi gradualisht nga ky zakon do të lehtësojë tranzicionin për të gjithë, dhe nëse jeni duke ushqyer me gji, do të rezultojë në dukshëm më pak siklet për ju.

Një mënyrë e zakonshme për ta bërë këtë është thjesht të zgjasni kohën ndërmjet çdo ushqyerjeje gjatë natës, duke bërë 15 deri në 30 minuta shtesë çdo natë. Shpresojmë që fëmija të fillojë të flejë më gjatë dhe më gjatë, derisa përfundimisht, të ndalojë së zgjuari për të ngrënë fare.

Ju gjithashtu mund të provoni ta bëni çdo ushqyerje më të shkurtër duke shkurtuar sasinë e kohës në secilin gji ose duke vendosur më pak ml në shishen e foshnjës tuaj. Vazhdoni t’i shkurtoni gjërat pak nga pak dhe gjatë një jave ose më shumë, fëmija (shpresojmë) do të kuptojë se zgjimi për të ngrënë nuk ia vlen më.

Qasja e ngadaltë dhe e qëndrueshme ndaj shkëputjes gjatë natës funksionon mirë edhe për foshnjat e ushqyera me shishe. Çelësi kryesor i suksesit është të siguroheni që e fëmija të hajë mjaftueshëm gjatë ditës, në mënyrë që të jetë më pak e interesuar për të ngrënë meze gjatë natës.

Sapo foshnja të jetë mjaftueshëm e rritur dhe të peshojë mjaftueshëm për t’u larguar nga gjiri gjatë natës, ajo zakonisht pi rreth 24 deri në 32 ons gjatë një periudhe 24-orëshe. Pasi të fillojë ushqimet e ngurta, mund të rregullojë pak marrjen e qumështit. Sa më shumë nga këto ml merr gjatë orëve të ditës, aq më pak do t’i duhet të pijë gjatë orëve të natës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Si mund ta trajtoni në shtëpi këtë infeksion të gjirit?

1 në 10 femra preken pas lindjes nga mastiti