MENU
klinika

SHBA e ka gati planin për të goditur “dragoin”

Kina do të përfundojë më keq se Rusia

02.03.2024 - 09:00

Rusia është përballur me sanksione të pashembullta nga SHBA, Bashkimi Evropian dhe aleatët e tyre pas një pushtimi në shkallë të plotë të Ukrainës në vitin 2022. Por një ditë, SHBA mund të ri-vendosin sanksione në të njëjtën masë, ndoshta ndaj Kinës për shkak të një konflikti të mundshëm në Tajvan. Nëse bëhet fjalë për këtë, mund të nxirren mësime të vlefshme nga rasti i Rusisë, i cili nuk paraqet një sukses të qartë.Mësimi kryesor është se qëllimi për të izoluar plotësisht një ekonomi të madhe, komplekse dhe të integruar globalisht është e shtrenjtë dhe, në fakt, e paarritshme. U desh pothuajse një vit që qeveritë anëtare të koalicionit perëndimor të rregullonin blerjen e naftës dhe gazit rus dhe shumë nga kompanitë e tyre janë ende të përfshira në mënyrë aktive në tregtinë me Rusinë. Megjithëse statistikat e Moskës duhen trajtuar me shumë kujdes, dy vjet pas fillimit të luftës, ekonomia ruse duket se është stabilizuar, e mbështetur nga pothuajse 10 për qind e PBB-së në stimujt fiskalë të lidhur me luftën dhe hezitimi i vendeve të koalicionit për të ndaluar blerjen ruse tënaftës dhe gazit. Në të njëjtën kohë, agjencia e statistikave e qeverisë ruse vlerëson rritjen e PBB të vitit të kaluar prej 3.6 për qind pas një rënie të moderuar në vitin 2022.

Tre mësime

Megjithatë, megjithëse efekti i sanksioneve nuk është aq katastrofik sa pritej fillimisht, Rusia ka humbur afro 170 miliardë dollarë eksporte për shkak të tyre, ka shënuar rritje shumë më të dobët në krahasim me eksportuesit e tjerë të mallrave dhe perspektivat e saj afatmesme janë të zymta, shkruan Financial Times. Mësimi i parë nga përvoja është se, ashtu si Rusia ka filluar të përgatitet për një raund tjetër sanksionesh pas atyre të vendosura në 2014, Kina – si vendet e tjera – nuk ka gjasa të jetë e papërgatitur. Një mësim tjetër është se pasojat duhet të jenë mjaft të forta për të prekur kompanitë. Shmangia e sanksioneve është një reagim i parashikueshëm për kompanitë e lidhura me tregje fitimprurëse. Futja e dënimeve më të ashpra të kombinuara me një gjasë të shtuar për zbulim mund të riformësojë ndjeshëm llogaritjen e tyre të rrezikut-shpërblimit. Mësimi i tretë është se mbështetja shumëpalëshe është një çështje shumë sfiduese kur vendi i shënjestruar nga sanksionet ka ndikim të rëndësishëm ekonomik. SHBA, BE dhe aleatët kanë luftuar për të mbledhur rreth këtij qëllimi vendet për të cilat agresioni i Moskës kundër Ukrainës nuk është një shqetësim politik urgjent dhe tregtia me Rusinë është fitimprurëse për ta. Në rastin e Kinës, SHBA duhet të zbulojë dobësitë e vendit duke qëndruar realiste në lidhje me kufijtë e sanksioneve. Kina, në fakt, ka përfituar shumë nga integrimi në tregjet globale, gjë që ka rezultuar në ndikime pozitive, veçanërisht në kërkim dhe zhvillim.

US v China war: If conflict broke out, who would win?

Çështja e Kinës

Dhe ndërsa mundësia që Kina të kapërcejë SHBA-në si ekonomia më e madhe në botë ka qenë e vështirë të imagjinohet për vite me radhë, GDP-ja e saj nominale së fundmi është ngjitur afër asaj të Amerikës. Pavarësisht kursimeve të larta të brendshme, investimet e tepërta janë zhvendosur nga pasuritë e paluajtshme në prodhim dhe demografia e pafavorshme paraqet sfida të rëndësishme. Përvoja me Rusinë është një mundësi e paçmuar për të shtrënguar sanksionet si instrument i politikës së jashtme. Nevojiten përmirësime në kontrollet e eksporteve, veçanërisht pasi Kina, vetë një objektiv i këtyre kontrolleve, duket se po e ndihmon Rusinë t’i shmanget sanksioneve. Korporatave duhet t’u jepet më shumë përgjegjësi për të parandaluar Rusinë të shesë naftë mbi tavanin e çmimit dhe të ketë akses në komponentët e armëve të prodhuara nga perëndimi. Së fundi, industria financiare, në të cilën SHBA kontrollon levat kyçe, mund të luajë një rol mbështetës teksa krijohen përmirësime në fusha të tjera. Perëndimi është në rrezik të minojë sanksionet e tij nëse sektori privat – dhe aktorët keqdashës, tregojnë se Perëndimi nuk është në gjendje të zbatojë masa të reja. Në këtë kuptim, përfundon FT, SHBA duhet të vendosë synime realiste dhe të përdorë fuqinë e saj.