MENU
klinika

Faktorët që ndikojnë

Lufta me Alzheimer: Si të mposhtni frikërat tuaja…

02.03.2024 - 08:18

Marrja në konsideratë e mundësisë së një diagnoze të sëmundjes Alzheimer mund të jetë një gjë e mirë: Ju mund të motivoheni për të ndërmarrë hapa për të jetuar një mënyrë jetese të shëndetshme, për të vendosur plane për kujdesin ndaj pleqërisë ose për të ndërtuar një rrjet mbështetës.

Por frika dhe shqetësimi i përsëritur për gabimet e kujtesës ka të ngjarë të bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Për njerëzit me një rrezik më të lartë të sëmundjes Alzheimer, kjo frikë mund të çojë në mendime obsesive. Ju mund të filloni të keqinterpretoni çdo gabim të vetëm të kujtesës ose defekt kognitiv si një shenjë e çmendurisë.

Ky ankth është i zakonshëm, madje ka një emër: shqetësim për demencë. Shqetësimi i demencës mund të çojë në depresion dhe ankth, të cilat mund të përkeqësojnë vëmendjen dhe performancën e kujtesës.

Pasojat e frikës

Frika nga diagnoza e sëmundjes Alzheimer vjen në shumë forma.

Përtej frikës nga zhvillimi i vetë Alzheimerit, ka:

 • frika nga stigma
 • frika nga efekti që mund të ketë në familje
 • frika nga nevoja për një kujdestar

Frika dhe shqetësimi mund të shkaktojnë stres dhe ankth dhe kjo mund të ndikojë në cilësinë e përgjithshme të jetës. Ankthi mund të kthehet në çrregullime të tjera të humorit, si depresioni. Në raste të rënda, shqetësimi i demencës mund të rezultojë në një diagnozë të gabuar dhe përdorimin e medikamenteve të panevojshme.

Vetë-sabotimi mund të jetë gjithashtu një problem. Studimet kanë treguar se ankthi mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes Alzheimer. Ankthi gjithashtu mund t’ju bëjë të vononi ekzaminimin për një diagnozë të hershme që përndryshe mund t’ju ndihmojë të ngadalësoni përparimin e sëmundjes.

Për ata me një histori familjare, ankthi i zhvillimit të mundshëm të sëmundjes së Alzheimerit është “plotësisht i kuptueshëm”.

Si të përballeni?

Nëse e gjeni veten vazhdimisht duke u shqetësuar për një diagnozë të ardhshme të Alzheimerit, është e rëndësishme të gjeni mënyra për ta përballuar përpara se të ndikojë në shëndet.

Shqyrtohu

Diagnoza e sëmundjes së Alzheimerit është e ndërlikuar. Edhe me testimin modern, ka ende “njëfarë pasigurie që një histori familjare e sëmundjes së Alzheimerit është me të vërtetë Alzheimer”.

Kjo pasiguri ndonjëherë mund të jetë qetësuese për njerëzit. Megjithëse historia familjare është një faktor rreziku, nuk është një garanci.

Shumë njerëz kanë histori familjare të sëmundjes së Alzheimerit dhe shumë njerëz kanë [një version të gjenit APOE të quajtur APOE4] që mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të Alzheimerit, por jo çdo person me APOE4 zhvillon sëmundjen e Alzheimerit. Rritja e rrezikut nuk është e njëjta gjë me marrjen e vërtetë të sëmundjes.

Ndërsa frika mund t’ju bëjë të vononi ekzaminimin për një diagnozë të hershme, ekzaminimi është një hap i rëndësishëm për të lehtësuar ankthin, pavarësisht nga rezultati.

Nëse vëreni ndonjë nga shenjat paralajmëruese të Alzheimerit, caktoni një takim me mjekun.

Mësoni shenjat paralajmëruese

Shenjat e sëmundjes së Alzheimerit mund të imitojnë shenjat e rënies njohëse që janë tipike me plakjen. Por njerëzit me Alzheimer shfaqin disa sjellje të vazhdueshme që priren të përkeqësohen me kalimin e kohës. Kjo perfshin:

 • humbje e kujtesës që ndikon në jetën e përditshme
 • probleme me detyrat e njohura, si përdorimi i tosterit
 • vështirësi në të folur apo të shkruar
 • duke u çorientuar

Këto shenja nuk nënkuptojnë gjithmonë se një person ka Alzheimer. Mjeku mund të përcaktojë nëse nevojiten më shumë teste.

Nëse përfundoni me një diagnozë, duhet të keni parasysh se disa nga shenjat dhe simptomat janë të kthyeshme.

Pas një vlerësimi të plotë të simptomave, do të jeni në gjendje të adresoni faktorët e kthyeshëm. Kjo perfshin:

 • çrregullime të humorit
 • efektet anësore të ilaçeve
 • anomalitë e tiroides
 • mungesa e vitaminave
 • problemet e gjumit
 • disa kushte kronike shëndetësore

Trajtimi i këtyre gjërave mund të ndihmojë me simptomat dhe sigurisht mund të ndihmojë në forcimin e performancës së trurit.

Dhe pasi të diagnostikoheni, do të jeni gjithashtu në gjendje të merrni trajtim të hershëm dhe të merrni vendime më të informuara për kujdesin me kosto të ulët.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Historia e një punonjësi në spital

1 në 3 persona do njohë dikë me Alzheimer!