MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

A bën mirë mjalti për veshkat?

18.04.2024 - 12:46

Faza 3 e sëmundjes kronike të veshkave (SKV) është një lloj sëmundjeje e veshkave. Individët marrin një diagnozë të fazës 3 të SKV-së.

Mjalti nuk është një kurë për sëmundjen e veshkave në fazën 3.

Një studim i kafshëve i vitit 2023 zbuloi se përdorimi oral i mjaltit reduktoi inflamacionin e brendshëm dhe ishte efektiv në trajtimin e dështimit akut të veshkave të shkaktuar nga cisplatina, një ilaç kimioterapie. Por nevojiten më shumë kërkime te njerëzit.

Mjalti i nivelit mjekësor mund të ketë përfitime për infeksionet e shkaktuara nga SKV. Shkaqet e mundshme të infeksioneve gjatë sëmundjes së veshkave të fazës 3 përfshijnë keqpërthithjen e lëndëve ushqyese, aneminë dhe mbingarkimin e hekurit.

Nëse keni SKV, mund të jeni më të prirur ndaj infeksioneve sesa njerëzit që nuk e kanë atë. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë nëse keni gjithashtu diabet ose SKV në fazën e vonë që kërkon dializë ose transplantim të veshkave.

Infeksionet SKV zakonisht trajtohen me antibiotikë. Por antibiotikët mund të mos jenë gjithmonë efektivë. Infeksionet e shkaktuara nga bakteret rezistente ndaj antibiotikëve, si Staphylococcus aureus rezistent ndaj meticilinës (MRSA), mund të jenë të vështira për t’u trajtuar.

Infeksionet rezistente ndaj antimikrobikeve janë më të zakonshme tek njerëzit me sëmundje renale në fazën e fundit sesa te njerëzit gjatë fazës 3.

Si funksionon mjalti?

Mjalti i sterilizuar i shkallës mjekësore mund të jetë një trajtim aktual efektiv për infeksionet e lëkurës, të tilla si plagët dhe djegiet. Një përmbledhje e studimeve të vitit 2015, gjeti prova të rëndësishme eksperimentale se mjalti mund të jetë efektiv për infeksionet e lidhura me SKV. Por, provat klinike të përfshira në rishikim dhanë rezultate jokonsistente ose të përziera.

Pavarësisht të dhënave të përziera aktualisht të disponueshme, shumë njerëz, duke përfshirë profesionistët mjekësorë, kanë përqafuar përdorimin e mjaltit të sterilizuar të cilësisë mjekësore për kujdesin e plagëve.

Ja pse mjalti mund të funksionojë si një trajtim për infeksionet e kancerit të veshkave në fazën 3:

Mjalti nuk nxit rezistencën ndaj baktereve.

Mjalti ka veti anti-inflamatore, antioksidante dhe antimikrobike.

Ai pengon rritjen e baktereve duke i uritur bakteret e ujit që u nevojitet për të lulëzuar. (Mjalti Manuka mendohet se përmban më shumë polifenole dhe komponime antibakteriale sesa llojet e tjera të mjaltit.)

Kur vendoset mbi plagë, mjalti krijon një barrierë mbrojtëse që e mban zonën e infektuar të lagësht ndërsa shërohet.

Mjalti gjithashtu përmban mikronutrientë, të cilët ndihmojnë në procesin e shërimit.

A ka rreziqe për të marrë mjaltë për sëmundjen e veshkave në fazën 3?

Nëse keni sëmundje të veshkave, bisedoni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të përdorni mjaltin për një infeksion, veçanërisht nëse keni diabet. Mjalti Manuka përmban metilglioksal, një përbërës antimikrobik që mund të shkaktojë citotoksicitet (vdekje qelizore) në plagët diabetike.

Njerëzit me diabet duhet gjithashtu të shmangin ngrënien e mjaltit, pasi ai është një lloj sheqeri dhe mund të rrisë nivelet e glukozës.

Nëse keni sëmundje të veshkave të fazës 3, mos përdorni mjaltë të llojit ushqimor në plagë ose në zona me lëkurë të hapur. Mjalti i pasterilizuar mund të jetë i kontaminuar me Clostridium botulinum, një bakter i rrezikshëm që mund të shkaktojë helmim nga botulizmi.