MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A mund të shkaktojë kimioterapia herpes?

16.04.2024 - 11:13

Nëse jetoni me kancer dhe i nënshtroheni kimioterapisë, mund të jeni tashmë të vetëdijshëm për disa nga rreziqet në rritje shëndetësore që lidhen me gjendjen dhe trajtimin tuaj. Midis tyre është një mundësi e shtuar për të zhvilluar herpesin, një infeksion i zakonshëm viral.

Kimioterapia është një trajtim agresiv me shumë efekte anësore serioze. Një nga rreziqet e mundshme rrjedh nga efektet e tij në sistemin imunitar, gjë që ju bën më të prekshëm ndaj infeksioneve për shkak të baktereve dhe viruseve.

Herpes është një infeksion viral i shkaktuar nga virusi varicella-zoster, i njëjti virus përgjegjës për linë e dhenve. Pasi të keni prekur linë e dhenve, virusi mund të qëndrojë i fjetur në trup për shumë vite dhe të riaktivizohet më vonë në jetë, duke çuar në herpesin.

Kimioterapia mund të shtypë më tej aftësinë e trupit për të luftuar këtë virus, duke rritur mundësinë e herpesit.

Në një studim të vitit 2018, njerëzit me tumore të ngurta që merrnin kimioterapi kishin 83% më shumë gjasa për të zhvilluar herpesin. Rreziku i rritur ishte shumë më i ulët (16%) për ata që nuk merrnin kimioterapi.

Si trajtohet herpesin nëse keni kancer?

Nëse keni kancer, është e rëndësishme që menjëherë të kërkoni kujdes mjekësor nëse përjetoni simptomat e mëposhtme të herpesit:

 • skuqje në njërën anë të trupit
 • kruajtje, dhimbje ose ndjesi djegieje
 • flluska të mbushura me lëngje
 • ethe ose të dridhura
 • dhimbje koke
 • lodhje
 • dobësi e muskujve

Mjeku ka të ngjarë të bëjë një diagnozë bazuar në pamjen e skuqjes suaj. Më pas ata mund t’ju rekomandojnë që të merrni ilaçe antivirale si aciklovir, valacyclovir dhe famciclovir për të zvogëluar dhimbjen dhe për të përshpejtuar shërimin.

Në varësi të ashpërsisë së simptomave, mund t’ju nevojiten edhe sa vijon:

 • qetësues dhimbjesh pa recetë ose me recetë, si ibuprofeni
 • kremra mpirëse, xhel ose arna
 • ilaqet kundër depresionit triciklik për të trajtuar dhimbjet e zgjatura
 • antihistamina për të trajtuar kruajtjen

Sigurohuni që të njoftoni mjekun se keni kancer dhe çfarë trajtimesh po merrni. Në disa raste, mund t’ju duhet të shtyni trajtimin e kancerit derisa të jeni të lirë nga virusi.

Si mund ta zvogëloj rrezikun e herpesit nëse jam në kimioterapi?

Ndërsa i nënshtroheni kimioterapisë, marrja e hapave për të parandaluar herpesin është veçanërisht e rëndësishme. Këtu janë disa strategji që mund të përdorni për të ulur rrezikun:

Vaksinohuni përpara se të filloni kimioterapinë: Flisni me mjekun për marrjen e vaksinës së herpesit përpara se të filloni trajtimin e kancerit. Ndërsa mund ta merrni vaksinën gjatë trajtimit të kancerit, është më efektive nëse merrni dozën e parë të paktën 8 ditë para se të filloni kimio.

Praktikoni një higjienë të mirë: Lani duart rregullisht dhe shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që kanë herpesin ose linë e dhenve.

Forconi sistemin imunitar: Ndiqni një dietë të shëndetshme, pushoni mjaftueshëm, shmangni stresin dhe merrni parasysh përfshirjen e ushtrimeve të buta në rutinën tuaj, nëse është e mundur.

Kini kujdes për çdo simptomë të pazakontë: Mbani të përditësuar ekipin e kujdesit shëndetësor për çdo simptomë që përjetoni, duke përfshirë çdo skuqje, dhimbje ose temperaturë.